מעוררי השראה – חברתיים

זכויות פליטים, פלסטינים, עיתונאים - ומה לא? אלה האנשים שמקדישים את החיים שלהם כדי לחולל שינויים חברתיים, פוליטיים ומקצועיים, שבסופו של דבר משפיעים על כולנו

מיכל פינצ'וק

מיכל פינצ'וק

קל לדבר היום, בעיצומו של הפולמוס הקולני, על מבקשי המקלט מאפריקה. קל לקרוא, לכתוב, לדון ולשוחח עליהם, ועל מה שנוכחותם אומרת עלינו, הישראלים והתל אביבים. לעשות לאורך זמן, בהתמדה ובנחישות, זה כבר סיפור אחר, וזה בדיוק מה שעושים חברי א.ס.ף – ארגון הסיוע לפליטים ולמבקשי המקלט בישראל – והמנכ"לית עו"ד מיכל פינצ'וק בראשם. העמותה, שמבוססת על תרומות ומתנדבים, פועלת זה שנים לשיפור מצבם של מבקשי המקלט בישראל, הן במישור הציבורי והן בחיי היומיום. כעת, אחרי סבב ההפגנות והעלאת הנושא למרכז הדיון הציבורי קל לשכוח את כל אותן שנים של הזנחה, שקט והתעלמות. מי שהשכיל כבר אז להושיט יד ולהשמיע צעקה בשמם של הזרים המתדפקים על דלתות ארצנו ראוי לכל הכבוד שיש לנו לתת.

 מי מעורר בך השראה?

"מירי ובנצי, אימא ואבא שלי, אשר לעולם לא ייקחו דברים כפשוטם בוודאי לא כשהם באים מפי הרשויות, ותמיד יתקוממו אל מול גילויים של חוסר צדק, שרירותיות ובריונות השכיחים כל כך בימינו. מהם למדתי לכבד כל אדם באשר הוא ולהעריך אנשים על בסיס מעשיהם ולא על סמך תוארם הרשמי, יהיה מכובד אשר יהיה".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשור?

"ממשיכה להיות פעילה לקידום זכויות אדם. יש הטוענים שמדובר במחלה חשוכת מרפא, אבל אני חושבת שזה דורש תעצומות נפש ויותר מכל אופטימיות שאני מקווה שלא תישחק במציאות הישראלית הקשה".

ליאת שלזינגר

ליאת שלזינגר

 "עיתונאית" לא תמיד היה מקצוע מקובל, אמיתי וקיים. כמו מרבית תחומי העיסוק, גם העיתונות נשלטה בעבר באופן מוחלט על ידי גברים, והתהליך ההפוך עדיין בעיצומו. שלזינגר, לאורך כל דרכה, סימנה את חוד המאבק הזה, אך לא רק אותו. מ"במחנה" היא הודחה עקב "עודף מוטיבציה", ב"מעריב" כתבה במשך שמונה שנים על מגוון נושאים – רובם ככולם בעלי הד חברתי משמעותי, ושם גם הייתה חלק ממקימי ועד עיתונאי "מעריב" שנלחם על הצלת העיתון ועל זכויות עובדיו. המודל שהציבו עיתונאי "מעריב" במלחמתם על מקום עבודתם משמש היום כמעט בכל כלי התקשורת כסמל להתנהלות אחראית, סולידרית ונכונה. הנושא המגדרי, על כל מורכבותו, הגיע לשיא עם הקמת תא העיתונאיות על ידי שלזינגר ועמיתותיה. מאז קולן נשמע תדיר, חזק וברור במאבקן לייצוג הולם לנשים בתקשורת ובמלחמה בהטרדות המיניות.

מי מעורר בך השראה?

"ענת סרגוסטי. אין הרבה אנשים כמוה שהתקדמו ודאגו לפתוח גם לאחרים את הדלת. היא אחת הנשים פורצות הדרך בתקשורת הישראלית, שבאופן עקבי מובילה חזון של שוויון ושל פלורליזם. תא העיתונאיות לא היה קם ללא ענת. היא מעוררת השראה לא רק כי היא אמיצה ובעלת עמוד שדרה, אלא כי היא מחוללת מהפכות, ועדיין מצליחה להיות נעימה, תומכת וסבלנית. מעטים האנשים שמסוגלים לעמוד בלחצים כמוה – ולעשות הכל עם חיוך".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשור?

"בקרוב אני מסיימת לימודי תואר שני בפיתוח קהילות בינלאומי. בעוד עשר שנים אני מקווה להיות אחרי הקמת המרכז הישראלי לתקשורת לפיתוח, מרכז שתומך בהפקות מקור חברתיות ויעניק לקהילות מודרות את הכלים לספר את הסיפור שלהן, בקול שלהן".

קארן טל

 קארן טל

לא חסרות קלישאות רבות ומגוונות על חשיבותו של החינוך, רובן ככולן מאוסות וקיטשיות. קארן טל, לשעבר מנהלת בית הספר ביאליק־רוגוזין והיום מנכ"לית מייסדת של המיזם החינוכי השאפתני תובנות בחינוך, היא אחת הדוגמאות החיות והבולטות ביותר בעירנו לאשת חינוך חברתית אמיתית. האישה הנמרצת הזו הפכה את קמפוס ביאליק־רוגוזין ממוסד שעמד בפני סגירה לבית חינוכי ייחודי למאות תלמידים מ־48 לאומים, כפי שמוצג בסרט התיעודי הקצר זוכה האוסקר "כבר לא זרים". בשנת 2011, החליטה טל לנסות ולשתף את הכלים שאספה בתקופתה כמנהלת עם בתי ספר נוספים – החלטה שהובילה להקמת תובנות בחינוך. מאז היא פועלת ללא הרף כדי לנסות ולשפר את החינוך ואת שוויון ההזדמנויות בישראל. או במילותיה שלה: "אנחנו כחברה צריכים לשבור את המשוואה שלפיה הרקע של הילדים הוא שיקבע את עתידם".

מי מעורר בך השראה?

"אבא מקס ואימא מסודי שעלו ממרוקו והתמודדו עם תנאי מחיה קשים. העניקו לי ולאחיי ואחיותיי את היסודות החשובים ביותר – להיות בני אדם, ללמוד ולהעז. ד"ר יוסי ורד י- על חשיבה יצירתית פורצת גבולות, על האפשרויות לחבר בין אנשים מכל קצוות תבל, על הרוח הגבית שמעניק לי ולאנשי חינוך רבים לחלום ולממש".

איפה את רואה את עצמך בעוד עשור?

"בעשייה חברתית שתעצים את האימפקט בחברה הישראלית".

חגי מטר

 חגי מטר

כל חברה צריכה מורדים, לוחמים אם תרצו, שיעמדו בחזית המאבק. חגי מטר הוא אדם כזה. בתחילת שנות ה־2000 הוא היה בין הצעירים שנשפטו במשפט הסרבנים המפורסם, שבעקבותיו ריצה עונש מאסר. לאחרונה חזר לכותרות, כאשר עמד בראש התאגדות העובדים ב"מעריב", פוטר, הוחזר ונלחם כהרגלו. תמונותיו של מטר בוועדת הכלכלה בכנסת, נאבק על זכויותיהם של חבריו העובדים, עושות חשק להתאגד ולצעוד לכנסת.

מי מעורר בך השראה?

"עמירה הס היא עיתונאית יחידה במינה בנוף התקשורת הישראלי. כבר למעלה מ־20 שנה שהס היא העיתונאית הישראלית היחידה שחיה בשטחים הפלסטינים הכבושים ומדווחת מתוכם במחויבות שאין שנייה לה, במקצועיות ובלי לדפוק חשבון לאף אחד. את כל זה היא עושה מתוך תחושת שליחות פוליטית חזקה שרק מחזקת את הנאמנות לפרקטיקות העיתונאיות ולציבור הקוראים. באמת מעוררת השראה".

איפה אתה רואה את עצמך בעוד עשור?

"למרות שקשה לנבא את ההתפתחויות בשוק התקשורת יותר מאשר את אלה שבפוליטיקה המזרח תיכונית אני רוצה להאמין שבעוד עשר שנים אכתוב באופן קבוע בכלי תקשורת ישראלי מרכזי ומשפיע שכל עובדיו מאוגדים ומוגנים על ידי הסכם קיבוצי".

עינת פישביין ואירית דולב

עינת פישביין ואירית דולב

"המקום הכי חם בגיהינום שמור למי שבזמנים של משבר מוסרי שומר על ניטרליות", מרפררת עינת פישביין לסופר האיטלקי דנטה אליגיירי ולמרטין לותר קינג, בבואה להסביר את בחירת השם המיוחד למגזין המקוון שייסדה עם אירית דולב. אתר התוכן החברתי הבועט והיצירתי הזה נתלה על אילנות גבוהים, ולא מפחד להכריז מראש על דבקותו ב"עקרונות של דמוקרטיה, שוויון וצדק חברתי". כעת, רק כמה חודשים לאחר עלייתו של האתר לאוויר, הוא נראה כמו עוד חלק בפזל הרעיוני והאקטיביסטי שהתקשורת מנסה להרכיב כבר הרבה שנים.

מי מעורר בכן השראה?

"המון: מרטין לותר קינג, קן לואץ', אליס מונרו, אריה כספי, מללה יוספזאי, בקיצור כל מי ומה שמחובר למציאות שהוא חי בתוכה ולא מתפשר על הדרך".

איפה אתן רואות את עצמכן בעוד עשור?

"אולי יהיה לנו משרד? משרד אמיתי, עם מחשב ורשת וספה ומקום לישיבות מערכת ומספיק כתבים שנוכל להוציא לכל הסיפורים וכמובן סיפורים. זהו. החלבנית שלנו הולכת ממש לאט עם כד החלב שלה ורק חושבת איך לא לשפוך אף טיפה".

מיכאל ספרד

 מיכאל ספרד

אנחנו רוצים להאמין שגם אם עו"ד מיכאל ספרד היה ימני אדוק המאמין בארץ ישראל השלמה ומייצג את מפלגת אם תרצו, עדיין היינו מעריכים אותו על פועלו חסר הפניות למען הצדק והייצוג המשפטי ההולם. אבל ספרד הוא לא ימני אדוק, הוא המייצג המשפטי הבולט ביותר של השמאל הישראלי העמוק והמנומק. יותר מכל – הוא התגלמות הפרקליט האידיאליסט, מגנם של חסרי ההגנה. המרגל מרקוס קלינגברג, ארגוני שמאל, תנועות סירוב וסרבנים, זרים ומבקשי מקלט וכמובן הפלסטינים – כולם זוכים להגנתו המשפטית הנמרצת. כשאנחנו נצטרך לעתור לבג"צ, נדע למי לפנות.

מי מעורר בך השראה?

"נלסון מנדלה. לבחור במנדלה כאדם מעורר השראה זו קלישאה, אני יודע. אבל איך אפשר שלא לקבל השראה מאדם שהנהיג, תוך תשלום מחיר אישי כבד, את אחד המאבקים הגדולים לזכויות אדם שהתנהלו במאה ה־20? אדם שידע, כשניצח את הרשע, לפתח מנגנונים של צדק מעברי שנועדו לרפא, לבנות ואף למחול. שתחת הנהגתו נכתבה החוקה המתקדמת, היפה וההומניסטית ביותר שנכתבה אי פעם בעולם. והנה עוד קלישאה: מתי יקום באזורנו נלסון מנדלה?".

איפה אתה רואה את עצמך בעוד עשור?

"בתל אביב, מעורב בעבודתן של ועדות האמת והפיוס שיוקמו עם תום הסכסוך הישראלי־פלסטיני. וכותב ספרים".