"תחרויות שחמט ברחוב היו המחאה הראשונה בשדרות רוטשילד"

אסף כורם, 32, בזוגיות, מתכנת ומארגן מפגשי השחמט בשדרות רוטשילד. מספר איך הכל התחיל, מי מגיע ומה הדבר הכי מטורף שקרה במפגשים

אסף כורם (צילום: איליה מלניקוב)
אסף כורם (צילום: איליה מלניקוב)
27 בדצמבר 2018

 

שם מלא: אסף כורם

גיל: 32

סטטוס: בזוגיות

עיסוק: מתכנת ומארגן מפגשי השחמט בשדרות רוטשילד

מתי וביוזמת מי התחילו מפגשי השחמט בשדרה?
"בתחילת המדינה גם פעילות השחמט הייתה מעורבת בפוליטיקה ושויכה למפלגה. משה סוקר, שענה לכינוי 'אבי שחמט הרחוב', היה מתנגד חריף של מפא"י ובן גוריון ולכן לא לקח חלק בתחרויות ואירועים רשמיים, ומתוך אידיאולוגיה ארגן תחרויות רחוב. לפני כעשור שני חברים, רן שרון – שלצערי כבר לא איתנו – וגיא עדיני, מיסדו את הרעיון של משה. באמצע הלילה הם התחילו להביא מחצלות, שעונים וכלי שחמט כל יום שלישי, עד שלאט התהוותה סביבם קהילה. חבריי אוהד רביב ואבנר שפירו ואני לקחנו על עצמנו לתחזק את היוזמה. אמנם האופי עכשיו פחות מחאתי ויותר כיפי וחברתי, אבל אפשר לומר שאנחנו המחאה הראשונה שהייתה ברוטשילד".

ממתי אתה משחק? השחמט הוא תחביב או תחום מקצוע שרצית?
"בקיבוץ אתה לא ממש בוחר דברים, יותר מחליטים בשבילך. יש קיבוצים שבהם יש מסורת של כדור־מים, או כדורסל וכדומה. אצלנו בקיבוץ יד מרדכי היה את משה, שהיה משוגע לשחמט והחליט לדאוג לכך שכל הילדים יתמקצעו בשחמט. הוא הצליח לא רע, ואפילו זכינו באליפות הארץ בקבוצה של ילדי הקיבוץ. עד היום חלק גדול מ'מלכים ברוטשילד' הם חברים שגדלתי איתם מהקיבוץ. זאת הזדמנות טובה להודות לו על כל הזמן, ההשקעה והסבלנות שהייתה לו בשבילנו".

איך עוברי אורח מגיבים כשרואים את המשחק ברחוב?
"התיירים מתלהבים מזה מאוד כעוד דבר תל אביבי מיוחד ומגניב. הישראלים הרבה פעמים עוצרים ומתעניינים, שואלים ואפילו נשארים לשחק איזה משחק או שניים – אבל לא יותר, כי כולם בתל אביב כל הזמן ממהרים".

מה המקרה הכי מטורף שקרה במפגש כזה?
"לפני כמה חודשים התיישב לידי בחור הודי די מבוגר שהתלבש ברישול ורק התבונן, לאחר כמה משחקים שהתקיימו כשהוא רק מתבונן הציע לשחק והוא היה ממש טוב. רק אחרי שסיים ואמר את שמו, גילינו באינטרנט שמדובר באלוף הודו ושהוא אחד השחקנים הטובים בעולם. זה בערך כמו שמסי או רונאלדו יבואו לשחק איתכם בשכונה קט־רגל. לא פעם קרה שאלופי עולם באו ושיחקו כאנונימיים ורק בסוף חשפו את עצמם".

נולדים מהמפגשים גם סיפורי אהבה או יריבות עזה?
"בתל אביב כל פעילות חברתית מלווה בהיכרות, ובאופן מפתיע או לא, גם אצלנו זה ככה. אנחנו השחמטאים ביישנים מטבענו, אז גם קשה לנו לפנות מיוזמתנו לבחורה וגם קשה למצוא נושאי שיחה. ברגע שמישהי או קבוצת בנות נעצרת ומתעניינת, זה מאוד מקל כי כבר נוצרת האינטראקציה הראשונית ויש נושא שיחה. כמעט בכל מפגש כזה נוצר משהו. למעשה יש לא מעט חבר'ה שהסיבה העיקרית שהם באים זה כדי למצוא מישהי – אם למשהו קבוע או מזדמן".

מה אדם שרוצה להצטרף אליכם חייב לדעת?
"האמת שכלום. המפגשים מאוד חופשיים ופתוחים לכל הרמות. החל מאנשים שלמדו לשחק לפני חודש ועד מקצוענים. כל אחד יכול למצוא שם את הרמה שמתאימה לו. בחלק מהזמן יש גם הסברים והדרכות חינמיות עד ידי מדריכים ותיקים".

מה הכי תל אביבי בעיניך?
"חופש".