איך מדליקים את הילדים על הביטלס?

ניבתנים, שמי יהלומים, שדות תותים ומסע מסתורין קסום - אם לא הייתם יודעים שזה הביטלס הייתם חושבים שזו הצגת ילדים. הרצאה חדשה תכיר לילדים שלכם את כל זה ועוד

הביטלס - צוללת צהובה
הביטלס - צוללת צהובה
22 בנובמבר 2017

נהוג לומר שמוזיקה טובה לילדים היא כזו שגם מבוגרים יכולים לאהוב, ו"הכבש ה־16 " הוא דוגמה נצחית לכך. נוסחה דומה יכולה לעבוד גם בכיוון ההפוך: מוזיקה טובה למבוגרים גם ילדים יכולים לאהוב, ועל כך יעידו כל הילדים שמזמזמים וממלמלים "ילו סאבמאווין" או "אובלדי אובלדה לגוזה נו". לא פלא, אם כך, שההרצאות לילדים של החוג לתולדות המוזיקה הן סולד אאוט פעם אחר פעם, אף שהמוזיקה כלל אינה לילדים לכאורה: כוורת, אריק איינשטיין, ועכשיו – הביטלס.

ישיב כהן, מהמקימים והמנהלים של החוג וסולן הלהקה Men of North Country , מספר שאף על פי שמדובר בלהקה ממקום מרוחק בשם ליברפול בתקופה פרהיסטורית שבה עוד לא היו סמארטפונים, לילדים אין בעיה להישאב לסיפור של הרביעייה המופלאה. בכל זאת מדובר בלהקה ששרה על ניבתנים, שמי יהלומים ושדות תותים. "המוזיקה קומוניקטיבית מאוד. היא קליטה, מלודית, הרמונית, יש בה הרבה אספקטים צבעוניים שמתאימים לילדים ולא זרים להם. התיווך קל מאוד, ואני בכל מקרה יותר מספר סיפור מאשר מתווך מוזיקה. מדובר בילדים בגילי בית ספר יסודי, שערך המעודכנוּת עוד לא טיפס אצלם למעמד גבוה. אני כמובן מסתייג מהאמירה שאלה שירים של זקנים, זו מוזיקה עם אלמנט נצחי. כמו שירי ילדים – המעודכנוּת לא נוגעת לה. זו ההגדרה של קלאסיקה או של קנון, לא?".

ההרצאה כוללת גם הדגמות חיות של השירים: את כהן מלווה להקה המורכבת מיונתן יידוב, שי רוט וקוסטה קפלן. המפגש מתרכז בשירים ובהתפתחות המוזיקלית, בדמויות המיוחדות של ג'ון, פול, ג'ורג' ורינגו ובחשיבות שלהם עד היום.

איך אתה מסביר את השינוי שעבר על הביטלס אחרי אמצע שנות ה־60, שסמים ודברים נוספים שהם "לא לילדים" היו חלק מהותי ממנו?

"אני משתדל לא לדבר על דברים שהילדים לא יכירו או לא יכולים לדמיין, זה רק ירחיק מהנושא במקום לקרב. אני בהחלט מדבר על כך שמשהו קרה שם ושהכל נהיה צבעוני יותר, אבל כמובן לא מסביר את התהליכים הכימיים. נראה לי שזה מיותר גם מבחינת החוויה, כי אני מניח שצפייה ראשונה (או שנייה או שלישית) של ילד ב'צוללת צהובה' דומה לחוויית הצפייה של אדם בוגר שבדיוק 'עלה' לו, רק שהילד גם יכול לשבת ולהקשיב לי בין הצפיות".

מה עומד מאחורי ליין ההרצאות לילדים? רצון לחנך? אכזבה מהמוזיקה של היום?

"אין פה ממש רצון לחנך, אלה דברים שרוב הילדים גם ככה אוהבים. אני מנסה לתת להם קצת קונטקסט ולפתוח להם איזה צוהר קטן לעולם שאם הם ייכנסו אליו או לא – זה תלוי בהם".

ההרצאה על הביטלס מגיעה כאמור אחרי הרצאות מצליחות על כוורת ואריק איינשטיין. כהן אומר שהסיבה שבגינה הביטלס נאלצו לחכות בתור נובעת בין היתר מעניין השפה. "רוב הילדים שמגיעים למפגשים רק התחילו ללמוד אנגלית והם עדיין לא שולטים בה". אבל העניין העיקרי, לדבריו, הוא שהוא לא מדבר במפגשים רק על המוזיקה. "אני מספר את הסיפור של המוזיקאים, והסיפור של כוורת או איינשטיין הרבה יותר מוכר ומוחשי לילדים ישראלים מאשר זה של החברים מליברפול. וגם, כמו בשאר הפעילויות של החוג לתולדות המוזיקה, חשוב לי לא לעשות מהביטלס יותר מדי, היא עוד להקה. להקה מדהימה, אבל עוד להקה. יש נטייה בארץ לתת למדורת השבט לשרוף את כל החדרים בבית, ואני לא מעוניין לתת לזה יד".

מה השיר שהילדים הכי אוהבים?

"אני לא יודע איך זה אצל כל הילדים, אבל אצלי בבית כרגע 'צוללת צהובה' לוקח את הבכורה".

אוזןבר, קינג ג׳ורג׳ 48 תל אביב, שבת (25.11) 11:00, 50 ש״ח

בונוס: ילדים צופים בביטלס