מהם בכלל "סמי אונס"? יצאנו לבדיקה מקיפה, ויש לנו תשובה

סמי אונס. אילוסטרציה. צילום: shutterstock
סמי אונס. אילוסטרציה. צילום: shutterstock

אחת לתקופה מתפרסמות כתבות על "עלייה בשימוש בסמי אונס" - רק באחרונה פורסמה אחת כזו בערוץ 12. אלא שהכתבות האלו מתבססות על מידע חלקי ולפעמים מטעה, ושוכחות את הפרט החשוב ביותר

11 בנובמבר 2021

דיסקליימר: השימוש בסמים אינו חוקי ואינו מומלץ. השימוש בסמים מתחת לגיל 18 מסוכן במיוחד ועלול להוביל לפגיעה בהתפתחות המוחית. אנו מפצירים בקוראינו להסתמך על מידע מהימן ועובדות ולנהוג בצורה מושכלת ואחראית

כתבות על סמי אונס מתפרסמות בתקשורת באופן קבוע כבר שנים רבות. ב-Ynet בלבד פורסמו 7 כתבות בנושא מאז תחילת 2021, מיעוט מהן עסקו בתפיסה של סם אונס בידי המשטרה ורובן בסיפורים של נשים ואנשים שנפגעו על ידי סם אונס. בשבוע שעבר שודר בחדשות 12 תחקיר מטריד שכותרתו הזינוק בשימוש בסמי האונס בישראל וכמה קל לרכוש אותם. התחקיר באמת מאוד מטריד, כי השימוש בסמי אונס הוא תופעה ממש מטרידה, אבל האם הכותרת והתוכן של ה"תחקיר" תואמים את המציאות? או שאולי שוב התקשורת מייצרת פאניקה לא מדויקת? ולמה מתכוונים בכלל כשאומרים "סם אונס"? אלו שאלות מצוינות שגם אני שאלתי את עצמי, והשבוע אנסה לענות עליהם. 

אני יודע שמדובר בנושא רגיש ולפני שנצלול לנתונים ולפרשנויות, חשוב לומר את המובן מאליו: אונס זה נורא, בין אם מבוצע עם חומרים ובין אם בלעדיהם. מדובר בתופעה איומה שגורמת לסבל נוראי עבור אנשים ואין לי טיפת זלזול במשמעותיות של התופעה או בכאב של אלו שנפגעו ממנה. גם בלי קשר לפגיעות מיניות, סימום של אנשים ללא ידיעתם הוא מעשה חמור בפני עצמו.

אבקה כלשהי. צנצנת. מדבקה שכתוב עליה GHB. תודה! shutterstock
אבקה כלשהי. צנצנת. מדבקה שכתוב עליה GHB. תודה! shutterstock

נתחיל מההתחלה, מה זה סם אונס? למעשה זה שם כללי לחומרים שונים שהמשותף להם הוא שהם גורמים לטשטוש, איבוד זיכרון וחוסר הכרה. מבחינת משרד הבריאות החומרים שנכללים בקטגוריה הזו הם GBL (שהופך בגוף ל-GHB), קטאמין, כדורי הרגעה ממשפחת הבנזודיאזפינים, וכמובן, אלכוהול. אמנם כל החומרים ברשימה מטשטשים במידה זו או אחרת, אבל הם פעילים באמת כסמי אונס רק במינונים גבוהים במיוחד או בשילוב עם אלכוהול. למעשה, אלכוהול לבדו נחשב לסם האונס הנפוץ ביותר, גם מבחינת משרד הבריאות, אף על פי שזה אף פעם לא מוזכר בכתבות בתקשורת.

לעתים קרובות מתפרסמות כתבות בתקשורת שמדברות על תפיסה של סמי אונס על ידי המשטרה, כאשר רובן מתייחסות לתפיסה של GBL או של קטאמין. על אף שסמים אלו באמת יכולים לשמש כסמי אונס, הרוב המוחלט של השימוש בהם הוא תמים לחלוטין. קטאמין הוא חומר פופולרי שכבר דיברנו עליו בהרחבה בעבר, הוא נמצא בשימוש נרחב במועדונים, במסיבות, ובכל מיני שימושי פנאי אחרים שלא פוגעים באף אחד. GBL אמנם פחות מוכר בציבור הרחב, אבל הוא פופלרי למדי בקרב הקהילה הגאה (ולא רק), לא כסם אונס אלא כחומר שמגביר את ההנאה המינית. כמו קטאמין, גם רוב ה-GBL שנמכר בארץ משמש אנשים לשימוש פנאי תמים ולא כסם אונס. למרות זאת, כשהמשטרה תופסת אדם שבידיו GBL או קטאמין, היא מתייחסת אליו כאל אנס בפוטנציה (ואף הרבה יותר גרוע, כי אנחנו רואים שאנסים אמיתיים מקבלים יחס די מקל מהמשטרה).

אז באיזה סמים באמת נעשה שימוש בתור סמי אונס? האם זה בסמי האונס המסוכנים לכאורה, או שאולי בסמי האונס החוקיים כמו אלכוהול ובנזודיאזיפינים? האם באמת יש זינוק בשימוש בסמי האונס בישראל? לא פשוט למצוא נתונים בנושא, אבל למזלנו מרכז המחקר והמידע של הכנסת (המ.מ.מ.) פרסם מסמך מרוכז של נתונים על שימוש בסמי אונס בישראל לפני פחות פחות מחודש ואנחנו ניעזר בו כדי לענות על השאלות הנ"ל. 

במסמך מובאים נתונים משני משרדי ממשלה – משרד הבריאות והמשרד לביטחון פנים. הנתונים של משרד הבריאות כוללים את מספר הדגימות שנאספו מאנשים בבתי החולים, ונשלחו כדי לבדוק אם יש להם שאריות של סמי אונס בגוף. זה יכול לתת לנו תמונה די טובה של אילו חומרים נמצאו בגופם של אנשים שהגיעו לבתי חולים בחשד שסיממו אותם בסם אונס. הנתונים של המשרד לביטחון פנים כוללים את מספר התיקים שנפתחו בגין עבירות הקשורות לסמי אונס, כלומר הם מספרים לנו על כך שחומרים מסוימים קיימים בשוק. אין לנו דרך לדעת אם השימוש שהיה נעשה בהם הוא שימוש פנאי תמים, או כסם אונס. בקיצור, אני הולך להתעלם לחלוטין מהנתונים של המשרד לביטחון פנים משום שהם לא באמת מלמדים אותנו שום דבר על שימוש בסמי אונס בישראל.

באיזה סמים באמת נעשה שימוש בתור סמי אונס בישראל?
לצערי, קשה מאוד לענות על השאלה הזאת מתוך הנתונים של משרד הבריאות. למשל, מצוין מספר כללי של דגימות שתן ודם שנבדקו לנוכחות של אלכוהול ו\או סמים ו\או GHB (אליו הופך ה-GBL בגוף האדם), אבל לא מצוין כמה מתוך הדגימות נבדקו לאיזה מהחומרים, או למה הכוונה ב"סמים". עם זאת, מתוך מאות דגימות שתן, דם, ושיער מ-2018 ועד היום, רק 4 דגימות חזרו חיוביות ל-GHB, כולן מבדיקות שיער שנעשו בשנת 2020. לא ניתן לדעת באילו חומרים נוספים נעשה שימוש משום שהחלוקה של הנתונים של משרד הבריאות היא לאלכוהול, GHB ו"סמים" – האם מדובר בקטאמין? בבנזודיאזפינים כאלו או אחרים? בלי פירוט נוסף לקטגוריית הסמים קשה להסיק ממנה מסקנות על המציאות בשטח.

האם באמת יש זינוק בשימוש בסמי האונס בישראל?
במסמך של המ.מ.מ. יש משפט שעונה בדיוק על השאלה הזו: "מהנתונים על משרד הבריאות על איתור סמי אונס בבדיקות שתן, דם ושיער עולה כי מספר הבדיקות מתחילת שנת 2021 הינו גבוה אופן ניכר בהשוואה לשנים 2020 ו-2019, אולם לא ניתן לדעת עד כמה היקף זה משקף, אם בכלל, את היקף המקרים שבהם נדרש לבצע בדיקות אלה בגין שימוש בסמי אונס". 

אז למה ניתן לשייך את העליה במספר הבדיקות? ראשית, בשנים אלו חלה עליה במודעות לנושא סמי האונס, גם בקרב הציבור וגם בקרב הצוותים הרפואיים. כך למשל, לדברי משרד הבריאות, בשנה האחרונה הועברו הכשרות לצוותים הרפואיים שהביאו לשיפור משמעותי במודעות שלהם לנושא, מה שוודאי תרם לעליה במספר הבדיקות שנשלחו. גם בכתבה של חדשות 12 לא הובאו שום נתונים שיתמכו בהכרזה שלהם שישנו "זינוק בשימוש בסמי האונס בישראל", כך שאין ברירה אלא להסיק שמדובר בעוד ניסיון לגרוף רייטינג תוך ניצול הבורות של הציבור וזריעת פאניקה שאין לה שום קשר למציאות.

המבנה המולקולרי של קטמין. עכשיו תנסו לשרטט אותו מבלי להסתכל. צילום: shutterstock
המבנה המולקולרי של קטמין. עכשיו תנסו לשרטט אותו מבלי להסתכל. צילום: shutterstock

בואו נעשה סדר רגע – מה המציאות ומה הבדיה?
מציאות: ישנם חומרים שניתן לעשות בהם שימוש על אחרים כדי לגרום להם לטשטוש, חוסר הכרה ואבדן הזיכרון. חלקם חומרים חוקיים, כגון אלכוהול וכדורי הרגעה, וחלקם חומרים לא חוקיים כמו GBL וקטאמין. יש אנשים שעושים שימוש לרעה בחומרים הללו, החוקיים והלא חוקיים, כדי לבצע עבירות מין בקורבנות שלהם. 

בדיה: לא הצלחתי למצוא שום נתונים שתומכים בטענה כי יש "זינוק בשימוש בסמי אונס בישראל". בנוסף, אין באמת דבר כזה "סמי אונס". הרוב המוחלט של השימוש בחומרים שמוגדרים כ"סמי אונס" הוא שימוש תמים שנעשה על ידי אנשים לפנאי בלי לפגוע באף אחד, אך כמו עם כל דבר אחר בעולם, ישנם גם אנשים שעושים שימוש לרעה בחומרים הללו.

אין באמת דבר כזה "סמי אונס", אבל בהחלט יש אנסים. יש עברייני מין שלא מתביישים להשתמש במהלכים מלוכלכים ושפלים כמו טשטוש הקורבנות שלהם באמצעות חומרים, חוקיים או לא חוקיים. חשוב מאוד להכיר את החומרים, את הסכנות, ואת הדרכים להימנע מכך (מזעור נזקים, זוכרים?), אבל זה לא אומר שצריך לבטל לחלוטין את החומרים הללו, או לרדוף את האנשים שמשתמשים בהם להנאתם מבלי לפגוע באף אחד.