רשת מלחמתית

מחקר בדק את ההקצנה בהתנהגות הגולשים בפייסבוק במהלך מבצע צוק איתן

ד"ר ניקולס ג'ון, חוקר מהמחלקה לתקשורת ועיתונאות באוניברסיטה העברית, ערך לאחרונה מחקר על מאפייני השימוש בפייסבוק במהלך מבצע צוק איתן. המחקר, המבוסס על תשובות של יותר מ־1,000 משתמשי פייסבוק ישראלים יהודיים, בדק את דפוסי השימוש בפייסבוק במהלך מבצע צוק איתן.

"כשהמבצע החל, כולנו הרגשנו את ההקצנה ברשתות החברתיות", מספר ד"ר ג'ון. "הפוסטים הלכו והפכו לקוטביים יותר, והדבר יצר תגובות שונות של משתמשים: בעוד חלק מהמשתמשים בחרו להגיב על פוסטים אשר עוסקים במצב האקטואלי,  נקט אחד מכל שישה משתמשים בפעולה של ניתוק – הסרת מעקב (Unfollow) או ביטול חברות (Unfriend)".

מהנתונים עולה גם כי משך הזמן שאנשים בילו בפייסבוק גבר בעקבות המצב. רוב הנשאלים השיבו כי היו פעילים יותר בפייסבוק בזמן הלחימה מאשר בדרך כלל, ורק מעטים מאוד הפחיתו את פעילותם בזמן המבצע. 90 אחוז מהנשאלים השיבו כי נכנסו לפייסבוק לפחות פעם ביום, וכמעט 40 אחוז נכנסו בתדירות גבוהה במשך היום. שינוי חל גם באופי הפעילות: רוב הנשאלים העידו כי היו מעורבים יותר מבחינה פוליטית בפייסבוק, אם על ידי פרסום סטטוסים בעלי אופי פוליטי ואם על ידי תגובות לסטטוסים פוליטיים שנכתבו על ידי אחרים.

פוליטיקה ופייסבוק

חלק מרכזי במחקרו של ניקולס ג'ון עקב אחר דפוסים של ניתוק, פעולות שבהם משתמשי הפייסבוק בוחרים "להשתיק" את אחד מחבריהם. רשת הפייסבוק מאפשרת לעשות זאת בכמה דרכים, בהן חסימת סטטוס ספציפי של משתמש, הסרת מעקב אחר משתמש באופן קבוע, ביטול חברות או חסימה כוללת – כך ששני המשתמשים בלתי נראים אחד לשני. ג'ון בדק את השכיחות של תופעות אלו ביחס לזמנים אחרים, תוך השוואה בין משתמשים בעלי דעות פוליטיות שונות. כך למשל עולה כי 16 אחוז מהמשתמשים בחרו לנקוט בפעולה של ביטול חברות או הסרת מעקב במהלך מבצע צוק איתן. 30 אחוז מהמשתמשים שנקטו בפעולות מסוג זה מעולם לא עשו זאת לפני כן, מה שמעיד על המוטיבציה לנקוט בפעולה זו דווקא במהלך המבצע. כך או כך, אנשים שמיקמו את עצמם כקיצוניים יותר בסקאלה הפוליטית משני הצדדים, נטו יותר לבטל חברוּת בפייסבוק.

נתונים דמוגרפים כמו מקום מגורים לא השפיעו על השימוש, גם לא כשבדקו בנפרד את תושבי הדרום. המשתנה הדמוגרפי היחיד שהשפיע על ביצוע ביטול החברות הוא גיל. ככל שהמשתמש היה צעיר יותר, גדל הסיכוי שינקוט בפעולה זו. ייתכן שההסבר לכך הוא שבגילים הצעירים יותר, פרופיל הפייסבוק  מהווה חלק אינטגרלי יותר מהזהות.

"שמאלנים וימנים נהגו להסיר אנשים מרשימת החברים שלהם בפייסבוק באותו שיעור, אולם העובדה שיותר אנשים בציבור הישראלי מגדירים את עצמם כימנים מרמז שהסיכוי שמישהו ניתק איתך חברות בפייסבוק או הסתיר את הפוסטים שלך מהפיד שלו היה גבוה יותר אם אתה מהשמאל", מספר ג'ון . "הרשתות החברתיות המקוונות הן זירה אשר משקפת את הקצנת הדעות בחברה ואת צמצום השיח הלגיטימי שבא בעקבות זאת".