מטר מטאורים שיגרום לכם לצאת מהעיר

עשרות מטאורים יציפו את השמיים, במטר המטאורים הנקראים - פרסאידים. איפה, איך ומתי לצפות בו? רמז: לא בתל אביב

11 באוגוסט 2015

אם תסתכלו מחר (רביעי) בלילה על השמיים, תזכו לראות את מטר המטאורים המכונה הפֶּרסֶאידים (Perseids). מטר המטאורים פרסאידים, הקרוי על שם קבוצת פֶּרסֶאוּס – הוא מטר מטאורים פופולרי מאוד, הן בזכות הקצב העשיר מאוד שלו (צפויים קרוב לכמה עשרות מטאורים בשעה) והן בזכות התרחשותו בשיא הקיץ. אבל כדי ליהנות בצורה הטובה ביותר מהמטר, תיאלצו לצאת מהעיר למקום חשוך, הרחק ממקומות מיושבים.

מקורה של המילה מטאור הוא ביוונית, ומשמעותה – משהו באוויר. שמה העממי של התופעה הוא "כוכב נופל", כיוון שמטאור נראה ככוכב שחוצה את השמים במהירות ונדמה שהוא נופל מהשמים. מרבית המטאורים הנראים לעין הם לא יותר מאשר גרגירי אבק שנלכדו בכוח המשיכה של כדור הארץ. כאשר גופים שנלכדים על ידי כבידת כדור הארץ נכנסים לאטמוספירה העליונה מהירותם עשויה להגיע לעשרות ק"מ לשנייה (מהירותם של הפרסאידים היא כ־60 ק"מ לשנייה). במהירות עצומה זו חלקיק האבק שנכנס לאטמוספירה מתנגש בחלקיקי הגז המצויים באטמוספירה ומיינן אותם. ברוב המקרים החום הרב מכלה את חלקיק האבק כבר בגובה של עשרות ק"מ מעל פני הקרקע. חלקיקים גדולים מאוד שורדים את החום שנוצר בכניסה לאטמוספירה ומגיעים אל פני האדמה. יש להבדיל בין מטאורים למטאוריטים – האחרונים הם אותם חלקיקים ששרדו את המעבר באטמוספירה והגיעו לפני הקרקע. במקרים נדירים מאוד (למזלנו) עשויים המטאוריטים להיות גדולים מאוד – עשרות מטרים ויותר ואז פגיעתם תהיה  מסוכנת מאוד ולעתים הרת אסון ממש. בשנת 1908 פגע בטונגוסקה שבסיביר מטאוריט שגודלו היה כנראה כמה עשרות מטרים וגרם לחורבן מיוער עצום ברדיוס של עשרות ק"מ. בשנת 2013 התפוצץ אסטרואיד שגודלו מוערך בכ־17 מטר מעל העיר צ'ליאבינסק שבאורל.

אסטרואידים או שביטים גדולים שיפגעו חלילה בכדור הארץ עלולים להמיט חורבן בקנה מידה גלובלי – הדוגמה המפורסמת ביותר לכוח ההרס הטמון במטאוריטים גדולים היא המטאוריט שנפל במפרץ יוקטן לפני כ־65 מיליון שנה וכנראה שהביא להשמדת הדינוזאורים. אך ממטר המטאורים אין מה לחשוש: חלקיקי האבק היוצרים את מטרות המטאורים, שמקורם באבק המועף משביטים, ומסתם כה קטנה שאין הם מגיעים לפני הקרקע.

מהו מקור המטאורים?

מקורם של המטאורים מגוון – החל מאינספור חלקיקים, שגודלם נע מגודל מיקרוסקופי ועד לכמה ק"מ, שמקורם בימי היווצרות מערכת השמש, וכלה ברסיסים שמקורם בכוכבי לכת, בירחים, בשביטים או באסטרואידים. השביט שהוא המקור למטר הפרסאידים 109P/Swift-Tuttle, חלף בפעם האחרונה בפֶּריהֶליוֹן (הנקודה הקרובה ביותר לשמש במסלולו) בשנת 1992 וכתוצאה מכך היו מטרות עשירים ביותר בשנים 1991־2000 (עם קצב של כמה מאות מטאורים בשעה).

ומהו מקור מטרות המטאורים? בכל לילה אפשר לראות מטאורים בודדים רבים. הם מופיעים אקראית וצצים מכל כיוון אפשרי ללא כל חוקיות. אם כך, מדוע מטר הפרסאידים יוצא דופן? מטרות המטאורים חלים בכמה לילות בשנה שבהם מספר המטאורים גדול מאוד והמטאורים באותם לילות נראים כיוצאים מנקודה אחת בשמים, הקרויה רָדיאֶנט. סביב השמש נעים שביטים העשויים תערובת של קרח ואבק, שגודלם נע בין כמה ק"מ לעשרות ק"מ; השביטים מגיעים אלינו משוליה החיצוניים והקרים של מערכת השמש. כאשר שביט כזה מגיע לקרבת השמש, מתנדף הקרח מפניו ותוך כדי כך משתחרר אבק הכלוא בקרח. אבק זה ממשיך להקיף את השמש במסלול דומה למסלולו של השביט. כאשר מסלולו של כדור הארץ חוצה את מסלולו של אותו שביט פעם בשנה, ניתך עלינו מטר של מטאורים.

בגלל חוקי הפרספקטיבה ייראו כל המטאורים שמגיעים מנקודת המפגש בינם לבין כדור הארץ כאילו הם יוצאים מנקודה אחת בחלל. נקודת זו קרויה הרדיאנט, ממש כפי שקווי מסילת הברזל נראים כיוצאים מנקודה אחת באופק. מטר מטאורים קרוי על שמה של קבוצת הכוכבים שבתחומה מצוי הרדיאנט. הפרסאידים קרויים כך מכיוון שנקודת הרדיאנט מצויה בתחומי קבוצת פרסאוס. במקרה של מטר הפרסאידים רוחבו של מסלול האבק גדול יחסית – לפיכך אפשר לראות מטאורים השייכים למטר הפרסאידים גם כמה ימים לפני ואחרי השיא.

מתי ואיך לצפות במטר?

את המטר רצוי לראות ממקומות חשוכים, הרחק ממקומות יישוב. ממקומות יישוב ייראו מטאורים בודדים בלבד, וככל שנרחיק ממקום יישוב יגברו באופן דרמטי הסיכויים לראות מטאורים רבים יותר. כיוון שביום שבו מתרחש השיא, הירח ממילא שוקע מיד לאחר שקיעת השמש, אורו לא יפריע. השעה הטובה ביותר לצפות במטר היא לאחר חצות – נקודת הרדיאנט זורחת בשעות הערב ובשעת חצות היא נמצאת גבוה מעל האופק הצפון־מזרחי. רצוי לשכב על הגב ולהביט לכיוון זה, אם כי מטאורים עשויים להיראות גם בכיוונים אחרים. בשיאו של המטר צפויים להיראות כמה עשרות מטאורים בשעה. כיוון שמטאורים חוצים את פני השמים במהירות ונצפים על פני שטח רחב, הכלי הטוב ביותר להביט בהם הוא זוג עיניים. משקפת או טלסקופ ממש לא יועילו במקרה זה.

היכן לצפות במטר?

חשוב לזכור: את המטר אפשר לראות מכל מקום, ללא צורך במשקפת או בטלסקופ. אולם, אורות עיר, גם עיר קטנה, יפריעו לראיית המטאורים. גופים שונים מארגנים שתי תצפיות רבות משתתפים במטר במקומות חשוכים, הרחק ממקומות יישוב. באזור הדרום יתקיימו שתי תצפיות: התצפית המרכזית תתקיים במצפה רמון, ברובע הבשמים, ולרשות המבקרים יועמדו יותר מ־20 טלסקופים וכן אטרקציות נוספות – והכניסה חופשית. תצפית נוספת תתקיים בפארק תמנע וגם שם יוצבו קרוב ל־20 טלסקופים לרשות הקהל וכן יתקיימו פעילויות שונות.