רעל היסטורי

בלב האזור הטרנדי ביותר בלונדון במבשלת טרומן שבבריק ליין, נמצא חלל תצוגה תת קרקעי שהוסב לרגל התערוכה שמספרת את סיפורו המרתק של הרעל

9 באוגוסט 2015

הקרב בין הרקולס להידרה מרובת הראשים קבע תקדים היסטורי: הרקולס הצליח לגבור על המפלצת המיתית ואז טבל את חציו בארס הזוחל הקטלני. זו הייתה הפעם הראשונה בהיסטוריה, או לפחות במיתולוגיה, שבה דווח על שימוש בנשק ביולוגי ומילה חדשה באה לעולם, טוֹקסין, רעל, שמקורה בטוקסיקום, חצים ביוונית.

הקרב הזה, בין רעל לקורבן, ושימושיו במלחמה הביולוגית המתחוללת מאז ומתמיד בטבע, מלווה את התערוכה המרתקת "כוח הרעל" המוצגת במזרח לונדון. בלב האזור הטרנדי ביותר בעיר, במבשלת טרומן שבבריק ליין, נמצא חלל תצוגה תת קרקעי שהוסב לרגל התערוכה. החדרים במבשלה נראים כמו יער גשם, דף מספרי אגדות ומעבדת פשע.

אחת התצוגות הראשונות בכניסה לתערוכה היא של צפרדעים קטנות וזהובות (Golden Poison Frog). הצפרדעים היפהפיות, המככבות גם בפוסטר התערוכה ברכבת התחתית, נראות כמו פסלי חרסינה מיניאטוריים – אבל כל אחת מהן נושאת על עורה ארס שיכול להמית עשרה אנשים. הרעל – באטריקוטוקסין (Batrachotoxin) – פוגע בהולכת אותות בסיבוני עצב ופוגע קשות בפעולת הלב, וכך ממית. בסביבתן הטבעית הצפרדעים מפיקות את הארס מחסרי חוליות שהן אוכלות, אבל בלונדון הן ניזונות מתפריט בנאלי יותר ואינן מסוכנות. עם הצפרדעים מוצגים בתערוכה עוד כמה בעלי חיים ארסיים כמו ה־Gila Monster, לטאה ארסית מרהיבה מדרום ארצות הברית וממקסיקו. הלטאה המחוספסת מייצרת ארס בבלוטות הרוק שלה הפוגע במערכת העצבים, אך בשל הכמות הקטנה נשיכתה אינה גורמת למוות אלא רק לכאבים קשים, בצקת וחולשה עקב ירידה חדה בלחץ הדם. סמוך ללטאה מוצג עכביש טרנטולה ורוד צ'יליאני, שרוב המבקרים המקומיים נגעלים ממנו (בבריטניה עכבישים הם פרוקי הרגליים מעוררי הגועל הפופולריים ביותר) ונחש אחד ממשפחת הצפעונים. ארס נחשים הוא אחת האסוציאציות הראשונות שלנו על המילה רעל, אבל התערוכה אינה מסתפקת בארס.

תערוכה אינטראקטיבית

התערוכה היא של מוזיאון הטבע האמריקאי, וכיאה למוסד אמריקאי היא אינטראקטיבית, מרהיבה, ונטולת איפוק בריטי. לצד בעלי החיים ישנם מודלים מרשימים, ספר ענק המגיב לידי הקוראים הצעירים, זירות פשע ותאונות שיש לפענח בעזרת אייפד, ושחקנים המציגים בעזרת שקופיות מקרה פשע היסטורי ששינה את פני המדע הפורנזי והחוק הבריטי. ביום שבו ביקרתי בתערוכה היו הילדים ובני הנוער מרותקים לפעילויות הללו, וגם המבוגרים גילו עניין בצד המדעי המועבר בצורה בהירה ומרתקת ומסביר כיצד רעל וארס סובבים אותנו כל הזמן.

כך למשל ציאניד הוא לא רק רעל מסוכן אלא מרכיב טבעי הנמצא בקני סוכר, בקסאווה ובאורז. במינון זעיר מאפשרים הרעלנים לצמחים להתגונן בפני מזיקים, ולבני האדם לגדל אותם בצורה רחבת היקף, ואילו במינון גבוה הם הופכים למסוכנים. גם אחד הרעלנים המסוכנים ביותר על פני כדור הארץ, הבוטולינום – שכמה קילוגרמים ממנו יכולים לקטול את כלל האנושות – משמש במינון מינימלי לטיפולי בוטוקס קוסמטיים לצד טיפולים רפואיים בעוויתות שרירים, בכאבי ראש מסוימים, בהזעת יתר ובשלפוחית שתן רגיזה.

רעל של יצור אחד עשוי להיות כלי עזר של יצור אחר. יש ציפורים הגורמות לנמלים להפריש את הארס שלהן ואז הן מורחות אותו על נוצותיהן כדי לקטול טפילים. לעתים מדובר במרוץ חימוש ביולוגי בין שני מינים – בין בעל חיים המשתמש בארס לתקיפה ובעל חיים המייצר נוגדנים, כמו נחש ים וצלופח.

עמוד מספר הקסמיםצילום: The Power of Poison Exhibition
עמוד מספר הקסמים
צילום: The Power of Poison Exhibition

מרק סידאל, אוצר התערוכה מסביר: "בתערוכת 'כוחו של הרעל' אנחנו מציגים את האופנים שבהם משמש הרעל בטבע ואת תהליך האבולוציה שמאחוריו, לצד הדרכים שבהן בני אדם השתמשו בו במשך הדורות. לעתים הסיפור נוגע למינון, לפעמים הסיפור הוא על מטרות. אנחנו משתמשים ברעלים לטובתנו במשך אלפי שנים. צמח האצבעונית (דיגיטליס) הוא מקור לדיגיטליס – אחת התרופות הראשונות לאנשים הסובלים ממחלות לב. צמחים המשמשים למזון כמו תפוחי אדמה ועגבניות, מייצרים חומרי רעל. חלקי הצמחים הרעילים שאנחנו לא אוכלים מאפשרים לנו לגדל אותם בשדות ענק מוגנים ממזיקים".

יפיפיות אך קטלניות. צפרדעים זהובות ארסיותצילום: The Power of Poison Exhibition
יפיפיות אך קטלניות. צפרדעים זהובות ארסיות
צילום: The Power of Poison Exhibition

חלקה השני של התערוכה מוקדש לרעלים בחיי בני האדם, בתרבות ובפשע. לצד הכובען המשוגע של "אליס בארץ הפלאות" שסבל מהרעלת כספית, "המכשפות של מקבת" וקסמי "הארי פוטר", מוצג מקרה רצח מאמצע המאה ה־19, שבו צעיר אנגלי השתמש בארסן כדי להרוג את אביו. הקטע מוצג על ידי שחקנים, קטעי וידיאו ושקופיות. לא במקרה זכה הארסן לכינוי "אבקת ירושה" בצרפתית. הארסן היווה במשך שנים ככלי הנשק המועדף על ידי רוצחים רבים. בשימוש נבון ומתון אפשר היה לקטול אנשים באופן שידמה לכולרה או להרעלת מזון. רק באמצע המאה ה־19 פותחה שיטה לגלות עקבות ארסן בגופות הקורבנות, ורוצחים נאלצו לחפש רעלים אחרים שלא מותירים עקבות, רצוי על בסיס צמחי.

בסדרת הטלוויזיה "שובר שורות" השתמש וולטר וויט, הכימאי שהפך לפושע, בריצין כדי לאיים ולבסוף לרצוח את אחת מאויבותיו. בלונדון נעשה שימוש ברעל ריצין, המופק מצמח הקיקיון, על ידי שירות הביון הבולגרי, שעה שהתנקשו בחיי גיאורגי מרקוב, גולה בולגרי שמתח ביקורת על המשטר הקומוניסטי ב־1978. כדור זעיר שהכיל את הרעל נורה לרגלו של מרקוב באמצעות רובה שהוסווה בתוך מטרייה על גשר ווטרלו. הרעל פגע אנושות באיבריו של מרקוב אחרי שהרעל פגע בסינתזת החלבונים של התאים.

צריך להוסיף עוד בוהן של קרפדה. המכשפות ממקבת' מכינות שיקויצילום: The Power of Poison Exhibition
צריך להוסיף עוד בוהן של קרפדה. המכשפות ממקבת' מכינות שיקוי
צילום: The Power of Poison Exhibition

רעל עשוי גם להציל חיים. חלקה האחרון של התערוכה מוקדש לשימושים רפואיים ברעל ובארס. אותו עכביש צ'יליאני ורוד מעורר דחייה  עשוי לעזור לטיפול בכאב ובבעיות לב; הלטאה הארסית עשויה לרפא חולי סוכרת; ארסו של העקרב הצהוב המוכר מהווה כר למחקר למציאת תרופה לסרטן מוח, והדוגמאות עוד רבות. "רעל הוא שחקן בלתי נראה", אומר סידאל, "רעל מוסיף פלאים לסיפורים מכיוון שהוא קסום, והוא קסום מפני שהוא כוח רב עוצמה ובלתי נראה. הלחשים של שלוש המכשפות במקבת', 'שן זאב ולשון כלב', הם בעצם שמות עתיקים לצמחים רעילים. לכל אורך התערוכה תראו את השניוּת הזו, הסכנה שברעל והתועלת שבו".

התערוכה מוצגת עד 6 בספטמבר 2015 במבשלת טרומן, בריק ליין, לונדון

Powerofpoison.co.uk, OLD TRUMAN BREWERY Loading Bay, Ely’s Yard, 15 Hanbury St, London E1 6QR