הקאובוי הרובוטי

חוקרים פיתחו רובוט שיכול להחליף את רועי הבקר, ולרעות עדרי פרות

7 בינואר 2014

חוקרים ומהנדסים מאוניברסיטת סידני שבאוסטרליה פיתחו רובוט שתפקידו להחליף בוקר בשר ודם בהובלת פרות לאזורי מרעה ובחזרה. מכיוון שהרועה הרובוטי נע בקצב אחיד, הוא מאפשר לפרות לעצור ולאכול בצורה מסודרת ועקבית יותר מבוקר בשר ודם, דבר שאמור על פי החוקרים להיטיב עם בריאותן של הפרות. יתרון נוסף הוא שהרועה הרובוטי אינו מתעייף ואינו זקוק להפסקות ומסוגל לתפקד ללא הפסקה באופן קבוע ולחסוך כוח אדם ומשאבים.

בניסויים, הרובוט הנושא את השם Rover הצליח לשלוט בהצלחה בעדר של פרות הנע בין 20 ללא פחות מ־150 פרות, ולמנוע מהן להתפזר. החוקרים הופתעו מהקלות שבה קיבלו על עצמן הפרות את נוכחותו של הבוקר הרובוטי. הרובוט הצליח לשמור על הקבוצה יחד באזור המרעה, והפרות לא נראו מפוחדות. מדובר ברובוט קטן יחסית שנע סביב הפרות בעיגולים; ניתן לראות את אופן פעולתו בסרטון שכתובתו מצורפת.

הגרסה הנוכחית הופעלה אמנם על ידי מפעיל בשלט רחוק, אך החוקרים מאמינים כי ביכולתם לפתח מערכת בינה מלאכותית שתפעל באופן אוטונומי ותאפשר לעדרים לרעות באזורים מוגדרים למשך פרקי זמן קבועים לפני שיוחזרו לחווה. בעתיד יוכל הרובוט למלא בעתיד משימות רבות נוספות, בהן מעקב אחר מצבן של הפרות (ובמיוחד פרות הרות), מצב הקרקע באזורי המרעה השונים, פיקוח על חורים או קרעים בגדרות, ומשימות נוספות הרלוונטיות לפעולתה התקינה של החווה.

המפתחים יצרו את Rover על בסיס רובוט חקלאי קיים והוסיפו לו מערכות שונות, בהן מכ"ם לייזר שמסוגל לזהות באופן רציף פרות במרחב וליצור דימות בזמן אמת של מיקומי הפרות במרחב, וכן מערכת GPS המאפשרת לרובוט לזהות את מיקומו ביחס לפרות, את אזורי המרעה ואת מיקומה של החווה. החוקרים הצליחו לפתח מערכת שלא מצריכה התקנת משדרים כלשהם על הפרות עצמן (משדרים עולים כסף ודורשים בדרך כלל החלפה תקופתית של סוללות); במקום זאת השליטה בעדר כולו מתבצעת באמצעות החיישנים המתקדמים שעל הרובוט עצמו.

האם בעתיד לא יהיה צורך ברועי הבקר?צילום: שאטרסטוק
האם בעתיד לא יהיה צורך ברועי הבקר?
צילום: שאטרסטוק

באוסטרליה, שם נוסה הרובוט, נוהגים חוואים רבים לעשות שימוש בטרקטורונים כדי להשגיח על הפרות בזמן המרעה. רכבים אלו הם הגורם מספר אחת לתאונות בקרב חוואים ובוקרים במדינה. המעבר לשימוש ברובוטים עשוי לא רק לשפר את איכות חייהן של הפרות במרעה, אלא גם לחסוך פגיעות בחיי אדם.

מאז הוצג הרובוט בכנס בנושא בקר באוסטרליה מוקדם יותר השנה, הוצפו המפתחים בפניות מצד חוואים המעוניינים לנסות את הרובוט בעצמם, אלא שבשלב זה החוקרים מעוניינים לפתח גרסאות מתקדמות יותר של הרובוט בטרם ימסחרו את הפיתוח; הם כבר הצליחו להשיג מימון לדור שני ומתקדם יותר של ה־Rove.

על בעיה אחת לא בטוח שחשבו מתכנני ה־ Rover – כיצד יצליח הרובוט למנוע מקרים של גנבת בקר, שלא לדבר על גנבת הרובוט עצמו, שעלותו עומדת כיום על כמיליון דולר (אם כי המפתחים מבטיחים לנסות ולהוריד את מחירו בטרם יגיע לשוק).