ללמוד סלולרית

בשנים האחרונות כל מי שרוצה להשיג מידע בתחום מסוים, יכול לתקתק כמה אותיות - ולקבל מידע ככל שיחפוץ. אספנו בשבילכם כמה אפליקציות שיכולות לעשות סדר בבלגן

12 בינואר 2014

בעשור האחרון השתנה עולמנו באופן רדיקלי מבחינת זמינות המידע וצריכתו. הספריות הפיזיות החלו לשלב בתחומן מחשבים ושירותים דיגיטליים לציבור. מוסדות אנציקלופדיים בני יותר מ־100 שנה שינו פניהם והתמקדו במהדורות דיגיטליות. מנגד, צמחה הוויקיפדיה – אנציקלופדיה חינמית המונית שמשתבחת עם הזמן. בשנת 2011 נמכרו באמזון יותר ספרים דיגיטליים מאשר ספרי נייר מודפסים. על פי סקר של חברת Nielsen הבריטית, מכירות ספרים דיגיטליים בבריטניה יעקפו בשנת 2014 את אלו של ספרי נייר. מחקר שפורסם על ידי אגודת המו"לים האמריקאים צופה עתיד דומה בארצות הברית.

כיום עולות תהיות שמא הניסיון שצברה מערכת החינוך אינו מתאים לתלמידים המתחנכים בה. לא עוד לוח על הקיר, פתקים בשיעור ואמונה מוחלטת בדברי המורה, אלא למידה בשיטות אחרות: קריאת מסרונים בכיתה ולמידת החומר מסרטונים וביוטיוב. אלו תלמידים מסוג חדש, הלומדים בצורה אקטיבית, המעוניינים לקבל מידע עכשווי, מהיר, ויזואלי וחווייתי, לא ליניארי. התברר שיש בלמידה באמצעים דיגיטליים מידה רבה של ייעול הלימוד, ניצול נכון של זמן הלומד, ייעול מעקב המערכת אחר איכות הלמידה והתקדמות הלומד ועוד. עם הזמן התווספו לעזרי הלימוד במוסדות החינוך מחשבים, לומדות וספרים דיגיטליים, המשלבים טקסט ומולטימדיה.

אם להשתמש במטבע לשון שגור, התלמידים של היום הם "ילידי הטכנולוגיה". מקור השם "ילידי הטכנולוגיה" הוא ממאמר שפִּרסם ב־2001 מארק פרנסקי (Prensky), חוקר חינוך אמריקאי. הדורות שלפניהם "היגרו" לטכנולוגיה ונאלצו להסתגל אליה. קשה לגשר על פני התהום הטכנולוגית הפעורה בין הדורות: קצב התקדמות הטכנולוגיה גבוה מיכולת הדבקת הפערים על ידי ה"מהגרים", במיוחד כאשר ה"מהגרים" אינם זוכים להדרכה או העצמה טכנולוגית, ונדרשים לשיעורים מצד ה"ילידים", שבהתאם לגילם סבלנותם קצרה.

הרצאות מגוונות מהסלולוריצילום: שאטרסטוק
הרצאות מגוונות מהסלולורי
צילום: שאטרסטוק

המלצות למתחילים

בשנים 2010־2012 התקיים פרויקט המחקר MyMobile Project של האיחוד האירופי בשיתוף אונסק"ו וגופים נוספים ממדינות מערב אירופה. מטרת הפרויקט הייתה הגדרת מדיניות לעידוד בוגרים, בני 25 ומעלה, בשימוש במכשירים ניידים בחיי היומיום למטרות של למידה והשכלה, ממש כפי שנעשה על ידי "ילידי הטכנולוגיה". על פי תוצאות הפרויקט במכשירים ניידים גלום פוטנציאל רב ללמידה עצמית.

מספר האפליקציות הלימודיות הוא רב. די לבקר בחנות היישומונים של אפל או אנדרואיד, להקליד "Education" או "חינוך" בשורת החיפוש ולקבל מגוון תוצאות שאפשר להתקין על הסלולרי. הנה כמה המלצות שיסייעו לכם להתחיל. האפליקציה היא חינמית אלא אם כן נכתב אחרת.

לגלות ולהבין את מפת השמייםצילום: שאטרסטוק
לגלות ולהבין את מפת השמיים
צילום: שאטרסטוק

Sky map: יישום פלנטריום המציג את כיפת השמים לפי מיקום הצופה וזמן התצפית. לאחר התקנת היישומון ועדכון של מיקום המשתמש, אפשר לדעת אילו גרמי שמים נמצאים מעל הראש בהרמת המכשיר למעלה. היישומון מאפשר תכנות זמן שונה מזמן המערכת הסלולרית לשם בירור מה נראה או ייראה בשמים בכל תאריך אחר.

Satellite AR: יישום המציג לוויינים מעל ראש הצופה בזמן אמת. היישומון הוא מבית היוצר של Analytic Graphics Inc., שאחראית גם ל־Satellite ToolKit, תוכנת שליטה ובקרה של מערכות תעופה וחלל בזמן אמת. לאחר הזנת מיקום הצופה, אפשר להרים את המכשיר מעל הראש ולצפות בלוויינים שנעים בשמים. אפשר לחפש לוויינים ייחודיים או משפחות לוויינים.

NASA (APOD) Lite Live Wall: יישום שמיועד לאנדרואיד המציג כתמונת הרקע של המכשיר תמונה אסטרונומית המתחלפת מדי יום. היישום פונה לאתר נאס"א Astronomy Picture of the Day, המציג תמונות אסטרונומיות יומיות בתוספת הסבר. התמונות מרהיבות, וההסברים, באנגלית, מצוינים ומדויקים.

עושים היסטוריה: יישום להרצאות בעברית. ההרצאות, מאת רם לוי, הן בנושאי היסטוריה מתחומים שונים: אסטרונומיה, פיזיקה, ביולוגיה, טכנולוגיה ועוד. אפשר לשמור פרקים להאזנה אוף־ליין, לחלוק הרצאות בעזרת הפייסבוק והמייל, ועוד.

מסלולרי: מדריך טיולים ישראלי שפותח על ידי מכון המחקר "מרכז מדע ים המלח והערבה". אפשר להשתמש בו בעת טיולים בדרום הארץ ולקבל הדרכות על האזור המתויר, להביט באיורי המחשה ולצפות בסרטוני וידיאו רלוונטיים.

אפליקציה שעוזרת להגדיר צמחיםצילום: שאטרסטוק
אפליקציה שעוזרת להגדיר צמחים
צילום: שאטרסטוק

WolframAlpha (בתשלום): יישומון עובדות מבית התוכנה המדעית וולפראם אלפא. בהקלדת שאלה באנגלית (לדוגמה: "מה קוטר השמש?"), אפשר לקבל תשובה מדויקת מתוך מאגרי המידע של בית התוכנה. היישומון מכסה תחומי מדע והנדסה רבים, ובהם כלכלה, גיאוגרפיה, מתמטיקה, בריאות, ספורט ומוזיקה, ולשם כך הוא עושה שימוש במודלים ויזואליים מתקדמים.

מגדיר הצמחים הישראלי: יישומון ידידותי להגדרת צמחי הבר של ישראל. אפשר לאפיין את סוג הצמח בעזרת צבע, צורת העלה וכו'. נוסף על כך הוא מדווח על זמני פריחה של צמחים מסוימים בישראל, על פי דיווחי פריחה של משתמשים אחרים ביישומון.