רואים לך

חוקרים פיתחו אב טיפוס של מצלמה זולה המאפשרת לכל משתמש לצלם בספקטרום נרחב מאוד של אורכי גל ולגלות פרטים שהעין האנושית איננה מסוגלת להבחין בהם

21 בדצמבר 2015

חוקרים מאוניברסיטת וושינגטון בשיתוף מחלקת המחקר של חברת מיקרוסופט פיתחו אב טיפוס של מצלמה זולה המאפשרת לכל משתמש לצלם בספקטרום נרחב מאוד של אורכי גל ולגלות פרטים שהעין האנושית איננה מסוגלת להבחין בהם.

המצלמה, המכונה HyperCam, היא המצלמה ההיפר ספקטרלית הראשונה הצפויה לעלות כמה עשרות דולרים בלבד ואפשר יהיה לשלבה במכשיר סלולרי ולצלם באמצעותה מה שנמצא מתחת לפני השטח של עצמים שונים. נוסף למצלמה, פיתח הצוות תוכנה מיוחדת היכולה לבצע הפרדה באמצעות שכבות בין המידע שאפשר לראות בעין לבין המידע שאותו קולטת המצלמה באורכי הגל הבלתי נראים.

מצלמה היפר ספקטרלית מסוגלת לקלוט עשרות רבות, ולעתים אף מאות, תדרים שונים במגוון אורכי גל (בתחום האור הנראה, האינפרה אדום לסוגיו, האולטרה סגול ועוד). מצלמות היפר ספקטרליות משמשות כיום בשורה של תחומים ובהם לוויינים ומטוסי ביון המשתמשים בהן  לריגול אחרי אויבים מוסווים, לאיתור מוקשים, ולחיפוש אחר ניצולים; מדינות וגופים מסחריים משתמשים בהן בחקלאות בכדי לעקוב אחר יבולים, למדידה ולאבחון של זיהומים, לזיהוי שריפות ועוד. מצלמות היפר ספקטרליות משמשות גם במגוון גדל והולך של תחומים מדעיים לצורך זיהוי חומרים.

עד כה רוב המצלמות ההיפר ספקטרליות היו מורכבות לתפעול ויקרות מאוד – אלפי עד עשרות אלפי דולר, וגרסאות מתקדמות במיוחד יכולות לעלות אפילו מיליוני דולרים למצלמה יחידה. מטרת הפיתוח הנוכחי הייתה לייצר מצלמה היפר ספקטרלית שתהיה נגישה לקהל רחב יותר ותאפשר לנצל את היכולות הגלומות בטכנולוגיה בתחומים שלא נעזרו בה עד היום. עלות הרכיבים לאב הטיפוס של ה־HyperCam שהוצג בכנס UbiComp 2015 עומדת לדברי המפתחים על כ־800 דולר, אך הצוות מציין כי רכיבים אלו יכולים להיות ממוזערים בעתיד ולהשתלב במכשיר סלולרי בעלות של לא יותר מ־50 דולר. אב הטיפוס מסוגל לצלם תמונות במקביל ב־17 אורכי גל בתחום האור הנראה ובתחום התת אדום הקרוב, וזאת באמצעות תאורה מיוחדת המשולבת במצלמה (פתרון פשוט החוסך עלויות, אך מגביל את מרחק הצילום באופן משמעותי לעצמים קרובים בלבד).

בסרטון שפרסם צוות הפיתוח, אפשר לראות הדגמה הכוללת צילום היפר ספקטרלי של יד שבה אפשר לראות בבירור את כלי הדם מתחת לעור (שימושי מאוד לצורך לקיחת דם), צילום של פרי המאפשר למשתמש להבחין בדיוק מתי הבשיל ועוד. שימושים עתידיים של המצלמה כוללים זיהוי דגימות דם ושתן, שימושים ביומטריים (זיהוי אדם על פי דפוס כלי הדם שלו), בחינת טריות של מגוון רחב של סוגי מזון ועוד.

צוות הפיתוח של המצלמה הדגיש את היתרונות של התוכנה שאותה פיתח. התוכנה נועדה לזהות באופן אוטומטי תדרים שעשויים לעניין את המשתמש ולהציגם על גבי התמונה המקורית אשר צולמה בתחום האור הנראה. שיטה זאת עשויה להיות שימושית מאד עבור משתמשי קצה לא מקצועיים, אשר לא ייאלצו לבחון תמונות או סרטונים בעשרות תדרים שונים בחיפוש אחר מידע רלוונטי לאחר הצילום.

אף שה־ HyperCam איננה מוכנה לשימוש בשלב זה ועל המפתחים לבצע בה עדיין לא מעט שיפורים, כולל התאמת המערכת לפעולה בתאורת חוץ, ומזעור הרכיבים כדי שיוכלו להיכנס לתוך מכשיר סלולרי, הפוטנציאל של המערכת במגוון רחב של תחומים נראה גדול במיוחד.