אוכלים ומרזים

השמנת יתר הפכה לבעיה חמורה לבריאות הציבור וגורם סיכון עיקרי להתפתחות מגוון מחלות. מחקר חדש שערכו חוקרי האוניברסיטה העברית מגלה כיצד אכילה מתוזמנת של מזונות עתירי שומן מובילה להפחתה במשקל

ממחקר שערכו חוקרי האוניברסיטה העברית התברר שאכילה מתוזמנת של מזונות עתירי שומן תוביל דווקא להפחתה במשקל ולמטבוליזם ייחודי, שבו השומנים לא נאגרים ברקמת השומן אלא מנוצלים להפקת אנרגיה כאשר אין מזון זמין.

המחקר נערך על ידי קבוצת חוקרים בראשותו של פרופ' אורן פרוי, עם עמיתו פרופ' זכריה מדר, תלמיד המחקר יוני גנזר, ועמיתת המחקר ד"ר הדס שרמן מהמכון לביוכימיה, מדעי המזון והתזונה בפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה ע"ש רוברט ה' סמית של האוניברסיטה העברית, ופורסם לאחרונה בכתב-העת FASEB Journal.

השמנת יתר הפכה לבעיה חמורה לבריאות הציבור וגורם סיכון עיקרי להתפתחות מחלות, כגון עמידות לאינסולין ויתר לחץ דם. מחקרים שנעשו לאחרונה הראו כי השעון הביולוגי שולט על מאזן האנרגיה וחילוף החומרים. יתר על כן, הפרעה במִקצב היומי מובילה להפרעות מטבוליות ולהשמנת יתר. לכן, סביר כי בקרת השעון הביולוגי יכולה לשמש כגישה חדשה למלחמה בהשמנת יתר.

"לאחרונה הראינו כי אכילה מוגבלת, שאינה מגבילה את צריכת הקלוריות היומית הממוצעת, מספקת אות מתזמן, מווסתת את השעון הביולוגי, ומובילה לירידה בדלקת ובסמנים למחלות זקנה. לעומת זאת, מזונות עתירי שומן משבשים את השעון הביולוגי וכך נוצרות הפרעות מטבוליות שגורמות לאכילת יתר ולהשמנה", מסביר פרופ' פרוי.

הסוד הוא בטיימינגצילום: שאטרסטוק
הסוד הוא בטיימינג
צילום: שאטרסטוק

שעון ביולוגי והשמנה

החוקרים שיערו שעל ידי בקרת השעון הביולוגי אפשר להילחם בהשמנת יתר. "אף שידוע שמזון עתיר שומן משבש את המטבוליזם, מצאנו שתזמון צריכת האוכל ובקרת השעון מסדרים את המטבוליזם, ואף מובילים לירידה במשקל. כלומר לשעון הביולוגי השפעה חזקה יותר על המטבוליזם מלשומן!" אומר פרופ' פרוי. "על כן, מטרת המחקר היתה לבדוק את ההשערה כי בקרת השעון על ידי אכילה מתוזמנת, מפחיתה את ההשפעות המטבוליות המשבשות של מזון עתיר שומן."כדי לבדוק את ההשערה נבחנה ההשפעה לטווח ארוך (18 שבועות) של אכילה מתוזמנת בשילוב מזון עתיר שומן, על מקצבי חילוף החומרים היומיים בעכברים. העכברים קיבלו מזון למשך ארבע שעות כל יום, באותה השעה, למשך 18 שבועות, והושוו לעכברים שהוזנו מזון דל שומן מתוזמן, ולעכברים שהוזנו במזון עתיר שומן באופן חופשי.

השתנת יתר. מכת מדינהצילום: שאטרסטוק
השתנת יתר. מכת מדינה
צילום: שאטרסטוק

ההשוואה של שלוש הקבוצות היתה לקבוצת עכברים שהואכלה במזון דל שומן באופן חופשי. כל המדידות נעשו בשש נקודות זמן לאורך כל מחזור היממה – לצורך מדידת תנודה ורמות יומיות ממוצעות של חלבון ו/או ביטוי גנים באופן מדויק יותר. כן נבדקו מקצבי היממה בביטוי השעון הביולוגי בכבד, פעילות תנועה, רמת הסוכר בדם, סמנים מטבוליים, רמות שומן והורמונים.אף שהצריכה הקלורית היומית היתה זהה, משקל הגוף של הקבוצה שניזונה בדיאטה עתירת שומן מתוזמנת היה נמוך יותר מזה של הקבוצה שניזונה באופן חופשי בדיאטה דלת שומן. כמו כן, בקבוצה הראשונה השומנים שנצרכו לא נאגרו ברקמות השומן, ונרשמה עלייה בשריפת השומנים. מבחינת ההשפעה על השעון, בעוד דיאטה עתירת שומן גרמה לשיבוש המקצב ועיכוב בביטוי גנים מסוימים, תזמון הדיאטה מנע זאת.

"מהמחקר עולה שלתזמון מתן המזון השפעה ניכרת יותר על המטבוליזם מלשומן הנצרך, מה שמוביל לשיפור במדדים המטבוליים ולמניעת השמנה", מסביר פרוי ומוסיף ש"הגבלת התזמון של האוכל ללא הגבלת תוכן התפריט היומי יכולה לשמש כלי טיפולי למניעת השמנה בבני אדם."