תרופה לסוכרת?

האם מענה לסוכרת נמצא כבר במחזור הדם שלנו?

כבר כמעט עשור חושפים החוקרים את התאים מייצרי האינסולין לתגובה חיסונית בבעלי חיים. מתברר שהתהליך, הפשוט יחסית, גורם נזק משמעותי לתאים חשובים אלה בעידודה של מערכת החיסון – היינו, דלקת חריפה ומתפשטת. כבר במאה שעברה התברר כי אספירין במינון גבוה ממתן את מהלך המחלה סוכרת נעורים, אלא שמינונים אלה גבוהים מדי לאדם.

ואולם, מתברר כי בגופנו נישא במחזור הדם חלבון שמסוגל לבלום דלקת באופן משמעותי והוא אינו מסוכן ברמות הנדרשות לכך. החלבון נקרא אלפא-1-אנטיטריפסין (AAT), והוא עולה ברמתו כאשר אנו חולים, נשמר ברמה גבוהה בדם למשך כעשרה ימים, ואז דועך בחזרה לרמתו הבסיסית. רופאים מודדים את רמת החלבון הזה כדי לקבל תמונה המעידה על דרגת הדלקת. ד"ר אלי לואיס מאוניברסיטת בן-גוריון, וצוות המחקר שלו, השתמשו בחלבון זה כטיפול מלווה להשתלה של חלקי לבלב מייצרי אינסולין (איים). בתוך זמן קצר מצאו החוקרים כי כשאין דלקת חריפה, אותם תאים המייצרים אינסולין שורדים לאחר השתלה, גם אם הטיפול נפסק לאחר 30 יום. התברר כי אלפא-1-אנטיטריפסין מביא לצמצום מוות תאי, לאיחוי פצעים משופר, לניתוב מערכת החיסון לכיוון רצוי ובלתי מזיק, להדיפת זיהומים חיצוניים, לחידוש כלי דם בשלים אל עבר שתלים, ואף מתערב ביכולת צמיחה של גידולים סרטניים. למרבה המזל, חלבון זה קיים בשוק התרופות; קיימת קבוצה נדירה של אנשים בעלי רמות נמוכות מהרגיל של חלבון זה, הזכאים להזרקות שבועיות של החלבון ממקור תרומות דם אנושי.

מתברר כי בגופנו נישא במחזור הדם חלבון שמסוגל לבלום דלקת באופן משמעותי והוא אינו מסוכן ברמות הנדרשות לכךצילום: שאטרסטוק
מתברר כי בגופנו נישא במחזור הדם חלבון שמסוגל לבלום דלקת באופן משמעותי והוא אינו מסוכן ברמות הנדרשות לכך
צילום: שאטרסטוק

כיום קבוצת המחקר של ד"ר לואיס וצוותו, וכן קבוצות מחקר נוספות, עוסקות בחקר אפשרויות הטיפול בחומר זה. המחקר נעשה בעיקר במחלות שבהן הדלקת יותר מזיקה מאשר מועילה, וכן מערכת החיסון בלתי רצויה ונזק רקמתי מהווה מוקד נזק לכשלעצמו. לאחרונה הושקו שלושה ניסויים קליניים בחולי סוכרת נעורים, האחד כחול-לבן, ביוזמת חברת קמהדע בארץ, ושניים נוספים מעבר לים. מתן החלבון בניסויים אלה הוגדר מראש עבור חולי סוכרת נעורים שנמצאים בשלב מוקדם של המחלה, רק חודשים ספורים מאז האבחנה. התוצאה הראשונה שדווחה היא היעדר תופעות לוואי. נוסף על כך, אצל חלק מהחולים נרשם שינוי משמעותי בפרופיל המחלה. מדוע נעשה המחקר דווקא על חולי סוכרת? החלבון אלפא-1-אנטיטריפסין, הנמצא בדם באופן נורמלי, עובר תהליך של סיכור; רמת הסוכר הגבוהה בדם מביאה לכך שהחלבון יהפוך להיות עטור מולקולות סוכר עד אובדן פעילותו. מתן חומר טרי, כך נראה, עוקף בעיה זו ומקנה לגוף את ההגנה החסרה בתנאי סוכרת. המחקרים הקליניים עוברים בימים אלה הכנה להרחבה ובקרוב יושקו ניסויי המשך. החוקרים מקווים כי בעתיד הלא רחוק יוכלו לספק טיפול מהיר לאחר אבחנת מחלת סוכרת הנעורים, לעצירת המחלה באופן בטוח.