איך את מסובבת אותנו: 5 מנות הדונר קבב הכי טובות בעיר

איסטנבול, תאכלי את הלב. גרטי דונר (צילום: ניב טובול)
איסטנבול, תאכלי את הלב. גרטי דונר (צילום: ניב טובול)

הגעתו של הדונר קבב אל שוק הכרמל ואל כיכר דיזנגוף מסמנת אולי את התאקלמות האחות הטורקית של השווארמה בתל אביב. יצאנו למסע טעימות עסיסי בין הדונרים הכי טובים בעיר ולא נותר לנו אלא להיאנח מעונג, לפתוח כפתור ולקוות שמדובר בטרנד בהיווצרות

22 באוקטובר 2021

שווארמה היא חלק בלתי נפרד מהנוף התל אביבי. היא מופיעה בכל צומת דרכים מרכזיות, ומושכת אליה פיות רעבים שמתמגנטים אל השיפוד הענק המסתובב לאיטו ונוטף מהשעות החמות של היום עד השעות החמות של הלילה. אך אל מול מעמדה היציב של השווארמה, דווקא את בן דודה הטורקי, הדונר – הפלייקי, הצ'אנקי, השחום והעסיסי יותר – אנחנו רגילים לראות רק לעיתים רחוקות. בתקופה האחרונה הצטרפו דוכני דונר חדשים למספר מצומצם של דוכנים שכאן איתנו כבר שנים, והנה – פתאום יש לנו מבחר. יצאנו למסע בעקבות הדונר התל אביבי ושרדנו כדי לספר בחיוך מפוטם ומנומנם.

>> דונר אולי לא תכינו בבית, אבל לחמג'ון כן. ועוד מתכונים שווים מהמטבח הטורקי

באבאג'ים // הטורקי הטוב והכיפי

מסיבת צהריים ספונטנית. המנה של באבא ג'ים (צילום: ניב טובול)
מסיבת צהריים ספונטנית. המנה של באבא ג'ים (צילום: ניב טובול)

מה שפעם היה סוד בת-ימי שמור היטב התפתח לכדי סניף תל אביבי בדרך סלמה שמוציא את אחת הפיתות הנדיבות והטובות בעיר שלנו (ועוד ב-35 שקלים בלבד). נתחוני בשר הכבש שנחתכים מהשיפוד הלוהט שומרים על פלייקיות נעימה בנגיסה, מתובלים ומומלחים בצורה דומיננטית (בעיקר הורגש הקינמון שנתן קיק מעניין) ומעוררים את קולטני הטעם בפה למסיבת צהריים ספונטנית. גם מסביב לבשר נהדר פה, כשבאבאג'ים שומרים על תוספות מסורתיות של בצל מתובל בסומאק, עגבניות והמון כוסברה הנכנסים יחדיו לתוך פיתה עבה במידה, שאינה מכבידה אך סופגת אליה את הטעמים בסינרגיה נהדרת. בקיצור, זאת פשוט ארוחת צהריים שאחריה אומרים: וואו, איזה כיף. באבאג'ים, דרך שלמה 55

גרטי דונר // שוק הכרמל נכבש

המנה של גרטי דונר (צילום: ניב טובול)
המנה של גרטי דונר (צילום: ניב טובול)

אחרי שנים ארוכות של ליווי מסעדות טורקיות בארץ ובעולם, השווארמה של גרטי יוצאת לאור. ובגדול. גרטי דונר מפציעה מדי חמישי ושישי לפופ-אפ בשוק הכרמל החל מהשעה תשע בבוקר ועד שנגמר השיפוד. פודיז מיטיבי לכת מגיעים לאכול כאן את ארוחת הבוקר שלהם (38 שקלים בלבד לפיתה). הדונר עצמו עשוי מפרוסות דקיקות של בשר שייטל משובץ בפיסטוקים ירוקים, שנחתך באומנות עם סכין ארוכה עבור כל מנה ומנה. הבשר כאן שומני, מלא טעם ושחום בצורה מעוררת השראה, אפקט מייארד עובד כאן שעות נוספות ומשמח כל חיך. גם פה מגיעות לצד הבשר תוספות מסורתיות של עגבניות, בצלים בסומק והמון כוסברה שיחד עם טחינה ונתחוני שומן שנחים בצמרת הפיתה יוצרים מנה שגוררת ציפיה לביקור הבא. גרטי דונר, יום טוב 18 (מומלץ לבדוק לפני ההגעה)

מוטפאק // סלמה פינת איסקנדר

בתמונה לא שומעים את גניחות העונג. האיסקנדר של מוטפאק (צילום: ניב טובול)
בתמונה לא שומעים את גניחות העונג. האיסקנדר של מוטפאק (צילום: ניב טובול)

התור הארוך המשתרך בכניסה למקום הקטן הזה מדי צהריים מספר את הסיפור כולו. בשלווה ונינוחות ממתינים כאן מדי יום למוצא ידיהם של הטבחים הנאמנים כל כך למסורת הטורקית, ולתוצר שגורם לעיניים להתערפל ולהתגלגל כלפי מעלה בסיפוק. כמובן שהמלכה אצל מוטפאק היא מנת האיסקנדר (60 שקל לצלחת). פלייקים דקיקים של דונר כבש רך, שומני ועסיסי שנחים על צלחת רחבה שבבסיסה יוגורט עיזים, חמאה חמה, עגבניות ופלפלים חריפים צלויים, רוטב עגבניות ביתי וקוביות לחם טורקי רכות שסופגות מכל הטוב הזה. אם הצלחתם להישאר עד כאן בלי לפתח רעב בלתי מוסבר אז נוסיף ונזכיר שזו באמת אחת המנות המיוחדות בעיר, והיא קוראת לכם לשוב אליה שוב ושוב. מוטפאק, סלמה 110

ראליה // דיסוננס עסיסי בדיזנגוף 

לאפה דקיקה = דונר קליל שאפשר לנשום אחריו. המנה של ראליה (צילום: ניב טובול)
לאפה דקיקה = דונר קליל שאפשר לנשום אחריו. המנה של ראליה (צילום: ניב טובול)

בשקט בשקט נפתחה לאחרונה ראליה ועמדת הדונר שלה, שמאיימת להיות אחת המנות שאליהן הולכים בצורה אוטומטית כשרעבים באיזור כיכר דיזנגוף. העיצוב בראליה נעים ומהודק ביחס למה שאנו מכירים מדוכן דונר (בכל זאת, כיכר דיזנגוף), אך הטעם מפצה על הדיסוננס שנוצר בכניסה. השיפוד כאן מורכב מבשר בקר ושומן כבש עם המון פיסטוקים שמפוזרים ביניהם. צורת החיתוך הדקיקה כאן מותירה את הבשר בצורת פירורים גדולים המחוברים ביניהם בעזרת שומניות טובה ומזכירה בטעם ובמרקם תבשילי ראגו טוב מארץ רחוקה. כל אלה מגיעים בתוך לאפה דקיקה (מעין טורטיה) שמאפשרת למנה הנדיבה הזאת (48 שקלים) להיות קלילה יחסית ולכם להמשיך את היום בחיוך רחב (נ.ב. ריספקט על החצילים בצד שהיו קריספיים ורכים בצורה מעוררת השראה). ראליה, דיזינגוף 88

טורק לחמג'ון // הענקית עם הלחמג'ון

פחות מתובלת, יותר נדיבה. המנה של טורק לחמג'ון (צילום: ניב טובול)
פחות מתובלת, יותר נדיבה. המנה של טורק לחמג'ון (צילום: ניב טובול)

מול הדלפק בטורק לחמג'ון מתעוררת אווירה של דרבי שהוא גם משחק עונה בכל צהריים. המוני סועדים רעבים מגיעים לממש את יצרם במקום שבו הם יודעים שיקבלו עבורו את התמורה המלאה. בטורק לחמג'ון מגישים את אחת המנות הגדולות והמשביעות בעיר (46 שקלים. לא הצלחנו לאכול כלום בהמשך היום אחריה), כאשר את דונר הכבש שלהם (שהיה פחות אגרסיבי ומרשים בטעמיו מהאחרים) הם מגישים בתוך מאפה לחמג'ון אוורירי ולוהט שיוצא מהטאבון משובץ בבשר טחון ופלפלים. כל אלה יחד עם מגוון סלטים יוצא דופן, צ'יפס טרי וצוות רחב שעובד ביעילות ונוקט בנדיבות יוצאת דופן נותנים חווית דונר מלאה לסועדים. מומלץ לפתוח את הכפתור במכנס מראש. טורק לחמג'ון, נחלת בנימין 77

לחמג'ון אהובתנו. תנור הלחמג'ונים של טורק לחמג'ון (צילום: ניב טובול)
לחמג'ון אהובתנו. תנור הלחמג'ונים של טורק לחמג'ון (צילום: ניב טובול)