דע מה אתה אוכל: וידויי האוכל של תל אביבים | פרויקט מיוחד

אחרי שהאמן הישראלי איתמר גלבוע תיעד את כל מה שאכל במשך שנה שלמה ופיסל את זה, החלטנו שגם אנחנו רוצים. עניין השנה לא כל כך עבד לנו ולפסל אנחנו לא יודעים, אז ביקשנו משישה תל אביבים לתעד את כל מה שהם מכניסים לפה במשך שלושה ימים ולספר לנו על זה. התוצאות לפניכם

דע מה אתה אוכל - פרויקט מיוחד. צילום: איליה מלניקוב
דע מה אתה אוכל - פרויקט מיוחד. צילום: איליה מלניקוב

תוכן שיווקי | דנונה 

משחר ההיסטוריה הרהרו וכתבו פילוסופים ואנשי רוח על מקומו של המזון בחיי האדם. החל באמרה המפורסמת של לודוויג פויירבך "אדם הוא מה שהוא אוכל" ב־1864 ועד להצהרות הכמעט דתיות של תזונאים בנוגע למה טוב לנו ומה לא. מיליוני ספרי תזונה ודיאטה מודפסים כל יום, תוכניות בישול ותזונה זוכות לרייטינג הגבוה ביותר, אייטמים על דיאטות של הכוכבים וסיפורים על מהפך תזונתי הם מהנצפים ביותר ברשת. כולם רוצים ללמד אותנו מהו סוד התזונה הנכונה ולכולם יש מה להגיד – מה לאכול, מה לא לאכול, מתי לאכול, איך לאכול ומה כל זה אומר עליך. צמחונות, טבעונות, אוכל אורגני, מוצרים טבעיים, ירקות לא מרוססים, כן מרוססים, ביצים חופשיות או לא, עם סוכר חום, בלי סוכר לבן, הרבה נתרן או פחות נתרן – והרשימה ממשיכה וממשיכה.

אחרי כל זה, האם אנחנו באמת יודעים מה אנחנו אוכלים? איתמר גלבוע, אמן ישראלי שחי בהולנד, שאל את עצמו בדיוק את אותה השאלה ובמשך שנה שלמה תיעד את כל מה שהוא אוכל ואף פיסל את הכל. בעקבות הפרויקט והתערוכה (הכתבה המלאה במדור אמנות) שלחנו שלושה גברים ושלוש נשים לתעד במשך שלוש יממות את כל מה שהם אכלו, הכל כולל הכל. התוצאות לפניכם. האם זה טוב? האם זה רע? בריא? מושחת? זה לא משנה. כן נגיד שאולי הגיע הזמן להיות מודעים יותר למה שאנחנו אוכלים ולאמץ גישה חדשה, הוליסטית כמעט, כלפי מקומו של האוכל בחיינו. להיות ערניים, לתעל את האנרגיה לדבר עצמו ולא לשיח סביבו. לא לחשוב או לפרש את חוויית האוכל אלא להיות מודע לה, ממש כמו בתרגיל בודהיסטי. בקיצור, דעו מה אתם אוכלים, אחר כך תחליטו מה לעשות עם זה.

רוני סבג, 26, שחקנית

"אני מסיימת בימים אלה שלוש שנים של לימודי משחק בבית הספר של יורם לוינשטיין, ומה שאני אוכלת מושפע מסגנון החיים הזה לגמרי. את הימים שלי אני מסיימת מאוחר בדרך כלל, אחרי הצגות או חזרות, ויוצא שאת הארוחה הראשונה שלי ביום אני אוכלת בסביבות אחת בצהריים. אני בדרך כלל לא עושה חשבון למה שאני אוכלת, אני לא בודקת נקודות או קלוריות, והלוואי שהייתי יכולה לומר שאני מאלה שקמים בבוקר ואוכלים מוזלי. אני אוכלת מה שאני רוצה וחושבת שאוכל טוב זה משהו שחשוב ליהנות ממנו"

"אני אוכלת מה שאני רוצה, אוכל טוב זה משהו שחשוב ליהנות ממנו" רוני סבג. צילום: איליה מלניקוב
"אני אוכלת מה שאני רוצה, אוכל טוב זה משהו שחשוב ליהנות ממנו" רוני סבג. צילום: איליה מלניקוב

ברייקדאון

4 פטריות שמפיניון | 5 עגבניות | 1.5 לימון | 1.5 בצל סגול | חצי חבילת תרד| 3 גזרים | 2 שיני שום | 2 גמבות | 3 מלפפונים | 2 פוקאצ'ות קטנות | 150 גר' אורז | פיתה | כף פירורי לחם | 2 פרוסות לחם | כוס קורנפלקס | 2 כוסות גרגירי חומוס | 2 ביצים | 2 כוסות חלב סויה | 6 כפות מוצרלה | חצי קופסת טונה בשמן | 120 גר' בשר בקר | 4 כפות שמן | 2 כפות חומוס למריחה | כף מיונז | חצי מֵכל שמנת  | כף חמאה | קרואסון שוקולד | כוס סינימיניס | מנת קפה

שירלי תמר כונקה, 26, מנהלת לקוחות במשרד פרסום

״אני מתה על העבודה שלי. זו עבודה כיפית, צעירה ודינמית, שכוללת כמובן שעות מטורפות ולו"ז עמוס. אני רצה בין פגישות לישיבות ואין משהו קבוע בשגרת היום שלי מלבד הקפה של הבוקר, שעליו אני לא מוותרת בשום אופן. אני יכולה לאכול צהריים בארבע אחר הצהריים או לקלוט רק בסוף יום שלא אכלתי כלום. לאכול זה כיף, זו חוויה, בין אם מדובר במסעדה ובין שמדובר באוכל של אימא. כרגע יש לי זמן לזה בעיקר בסופי השבוע, אבל ברור לי שזה צריך להשתנות"

"אין משהו קבוע ביום שלי מלבד הקפה של הבוקר" שירלי תמר כונקה. צילום: איליה מלניקוב
"אין משהו קבוע ביום שלי מלבד הקפה של הבוקר" שירלי תמר כונקה. צילום: איליה מלניקוב

ברייקדאון

רבע פלפל חריף | 1.5 עגבנייה | 1.5 לימון | 1.5 בצל סגול | גבעול בצל ירוק | 2 גבעולי עירית | 3 שיני שום | מלפפון | חצי כוס נבטים | חצי גזר | חצי סלרי | תפוז | תפוח | 50 גר' אטריות אורז | 2 פרוסות לחם | 2 כוסות עדשים | 100 גר' טופו | 50 גר' תפוחי אדמה | כוס קורנפלקס | 160 גר' דג | כוס חלב | 4 כפות גבינה | 5 כפות שמן | 2 קוביות שוקולד | 4 מנות קפה | כף סילאן | בירה | מנת קמפרי

גיל רושנסקי, 26, שף ובעלים בדדה

״תמיד בישלתי בבית, בטיולים אחרי צבא, לחברים, למשפחה. זה הגיע לבד, לא למדתי את זה, ועם הזמן הבנתי שלבשל ולארח זה הדבר שאני הכי נהנה ממנו, אפילו יותר מלאכול. הדדה פתוח כבר שנה וארבעה חודשים, אני מבשל לאנשים כל היום, כך שלעצמי בדרך כלל אין לי פנאי לבשל. אני בעיקר מנשנש פה ושם במהלך היום תוך כדי עבודה. מעולם לא השקעתי בזה מחשבה, אבל העימות עם זה פקח לי את העיניים בכל הקשור למה אני אוכל ומתי"

"אני מבשל לאנשים כל היום, כך שלעצמי אין לי פנאי לבשל" גיל רושנסקי. צילום: איליה מלניקוב
"אני מבשל לאנשים כל היום, כך שלעצמי אין לי פנאי לבשל" גיל רושנסקי. צילום: איליה מלניקוב

ברייקדאון

רבע חציל | 5 עגבניות | לימון | בצל סגול | רבע חבילת תרד | חבילה קטנה של עלי אורוגולה | 3 שיני שום | מלפפון | חצי גזר | 150 גר' אורז | 2 כוסות עדשים | 2.5 כפות פירורי לחם | 100 גר' תפוחי אדמה | לחמניית המבורגר | פרוסת לחם | פיתה | 550 חזה עוף | 220 גר' בשר בקר | יוגורט 1.5% בטעם תות | 6 ביצים | 120 גר' רוסטביף | שתי כפות גבינה

יורם בודזנק, 49, מנהל מסעדת הקיטשן מרקט

"אני עוסק במסעדנות כבר 26 שנה, ומערכת היחסים שלי עם אוכל היא מורכבת. אני מסתובב בסביבה של גסטרונומיה, אני מחובר לאוכל ולקולינריה ומעריך ביס טוב, אבל אני יכול בכיף ליהנות גם ממנת פלאפל. בדרך כלל לא תמצא אותי משקיע הרבה תשומת לב למה שאני אוכל, אבל לאחרונה דווקא כן התחלתי לברור מה אני מכניס לפה. זה אחד הדברים הכי בסיסיים שמלווים את היום יום שלנו, ושלא בצדק – הוא לא מקבל מספיק תשומת לב"

"בדרך כלל לא תמצא אותי משקיע הרבה תשומת לב למה שאני אוכל" יורם בודזנק. צילום: איליה מלניקוב
"בדרך כלל לא תמצא אותי משקיע הרבה תשומת לב למה שאני אוכל" יורם בודזנק. צילום: איליה מלניקוב

ברייקדאון

1.5 גזר | קישוא | גמבה | רבע סלק | רבע קולרבי | 12 עגבניות שרי | 6 עלי חסה | 4 פטריות פורציני | 100 גר' כרוב | פרוסת חציל | 4 תפוז | בננה | 2 תמרים | 50 גר' אורז  | 2.5 פרוסות לחם | פיתה | פוקאצ'ה | 50 גר' תפוחי אדמה | 150 גר' עוף | 150 גר' עגל | 150 גר' שווארמה | 400 גר' דג | 6 ביצים | כף גבינה 9% | כף גבינת מוצרלה | 3 כפות טחינה | 2 כפות חומוס | 5 כפות שמן | שתי כפיות חמאה | 2 פרפרי אגוזי מלך

הדר צור, 27, סטודנטית לתואר שני בתקשורת

"עד לא מזמן הייתי דיילת, על כל מה שמשתמע מזה; לוחות זמנים משוגעים, שינה לא מסודרת, ארוחות לא מסודרות. בכל מדינה שביקרתי בה בעולם רציתי לטעום את האוכל במסעדות הכי שוות, ובטיסות לילה כשאת מנסה להישאר ערה את ממנצ'סת, כמו בשמירה בצבא. בחודשיים האחרונים אני משקיעה המון תשומת לב במה שאני אוכלת, זה הפך להיות משהו שהוא בעדיפות עליונה, לא כי אני פריקית של תזונה אלא כי זה באמת משנה – הגוף שלי מושפע ממה שאני אוכלת וזה משהו שחשוב לשים לב אליו"

"טיסות לילה הן כמו משמרת בצבא, את ממנצ'סת" הדר צור. צילום: איליה מלניקוב
"טיסות לילה הן כמו משמרת בצבא, את ממנצ'סת" הדר צור. צילום: איליה מלניקוב

ברייקדאון

1.5 מלפפון | 2 עגבניות | 1.5 לימון | בצל לבן | 3 פרחי ברוקולי | גמבה | 2 שיני שום | 2.5 גזר | אגס | 150 גר' אורז | 200 גר' דג | 4 פרוסות לחם | 200 גר' חזה עוף | 2 טורטיות |  4 כפות גבינת ריקוטה | 3 ביצים | חצי קופסת קוטג' | פרוסת גבינה צהובה 22% | קופסת טונה בשמן | יוגורט 1.5% בטעם תות | 5 כפות שמן | 4 קוביות שוקולד עם סוכריות קופצות | כף טחינה מוכנה | כף סילאן | חצי אבוקדו | 4 נחשי גומי | חטיף אנרגיה | 6 מנות קפה

איתן ששון, 41, שף ראשי בגוצ'ה

"הרבה לפני שאני אוהב לבשל, אני אוהב לאכול. זו הסיבה בגללה הגעתי למטבח, האהבה לאוכל ולטעם. אוכל לא טעים יכול לבאס אותי ממש ואוכל טעים יכול לגרום לי לאושר עילאי. כשאני בדיכאון אשתי יודעת שאוכל טוב ככל הנראה יסדר את זה. אני לא אוכל הכל, ויש בתפריט שלי הרבה מחשבה ותשומת לב, אבל לא מאמין בדיאטות חריפות. דיאטה שגורמת לך לסבל ולחסך היא בהכרח לא בריאה, ואוכל שעושה אותך שמח הוא בהכרח בריא"

"כשאני בדיכאון אשתי יודעת שאוכל טוב ככל הנראה יסדר את זה" איתן ששון. צילום: איליה מלניקוב
"כשאני בדיכאון אשתי יודעת שאוכל טוב ככל הנראה יסדר את זה" איתן ששון. צילום: איליה מלניקוב

ברייקדאון

בננה | 2 תמרים | קלמנטינה | 3 מלפפונים | 4 עגבניות | רבע פלפל חריף | אנונה | 2 גזרים | חצי שומר | פרח כרובית | חצי תפוז | רבע תפוח | אשכולית | 3 פרחי ברוקולי  | חצי זוקיני | 4 עגבניות שרי | 1 חציל | 1.5 פלפל | 400 גר' תפוח אדמה | חצי פוקאצ'ה | חצי לחמניית המבורגר | 2 כפות פירורי לחם | 120 גר' אטריות אודון | 50 גר' גבינת המאירי | 2 פרוסות גאודה | 5 ביצים | 300 גר' חזה עוף | 100 גר' אוקטופוס | 4 כפות לאבנה | 420 גר' דג | יוגורט 1.5% בטעם תות | 100 גר' בקר | 100 גר' קלאמרי | 2 כפות גבינת עזים  50 גר' בשר לבן | 2 כפות מוצרלה | 12 כפות שמן | 2 כפות מיונז | 3 כפות טחינה | 4 פקאנים | 1.5 אבוקדו | 10 אגוזי מלך | 10 בוטנים קלויים | 2 כפות חמאה | פרוסת עוגת שוקולד | שליש קרם קרמל | קרטיב לימון | קרמבו וניל | כף צנוברים