הגלח הנשי מתפשט: "זה לא קשור לאומץ. גילחתי את הראש כי בא לי, ולא אכפת לי שיקראו לי גברית"

לא מזיז להן מה אחרים חושבים, הן לא מוטרדות מיום שיער רע ולמעשה הן מרגישות חופשיות מתמיד, תודה ששאלתם. לאחרונה יותר ויותר נשים בעיר מחליטות להיפרד מהשיער הארוך ולגלח את ראשן. צמיחתה של מגמה חדשה?

אמנדלה סטנברג. צילום:גטי אימג'ס
אמנדלה סטנברג. צילום:גטי אימג'ס
20 ביולי 2017

בעונה השלישית של "חברים" משדכת פיבי לרוס בחורה בשם בוני. אותה בוני מתוארת כאישה מינית, משעשעת ואמיצה. על שום מה אמיצה? על עצם היותה גלוחת ראש. למעשה זוהי הסיבה היחידה שרייצ'ל, שעדיין מאוהבת ברוס, מאשרת את האקט. הרי שבתפיסה הרווחת, אישה אינה נחשבת אישה אם אין לה שיער על הפדחת. אך לדאבונה של רייצ'ל, התברר שבוני שינתה פאזה והצמיחה מחדש שיער בלונדיני, ארוך ושופע. רייצ'ל לא הייתה מוכנה לקבל זאת, והצליחה לשכנע את בוני להיפרד בשנית משיערה ולגלח את ראשה. בכך גם נפרדה מהסיכוי לנהל מערכת יחסים עם רוס.

20 שנה מאוחר יותר, עולם המונחים האסתטי כבר רחב בהרבה, הודות לתופעות כמו ג'נדר בלנדר, נון ג'נדר ויוניסקס שטרפו את הקלפים ואת הגבולות המגדריים. כלומר, הגלח הנשי אינו כבר נחלתה הבלעדית של שינייד אוקונור, גם לא של ההיפסטריות והברלינאיות שנהרו למספרה בשנת 2012 בשביל לגלח פיסה מראשן במה שכונה אז תספורת "בוב קאט". לראיה, לאחרונה נדמה שעוד ועוד נשים במרחב התל אביבי מאמצות את התופעה אל לבן ואל ראשן ומגלחות אותו כליל.

נוגה תמוז. צילום: איליה מלניקוב
נוגה תמוז. צילום: איליה מלניקוב

"עכשיו, אחרי שעשיתי גלח, אני מבינה למה גברים שולטים בעולם", שוטחת נוגה תמוז, שנפרדה משיערה הארוך לפני כארבעה חודשים. "נמאס לי מכך שהשיער שלי היה נפוח כל הזמן ומההתעסקות שלא נגמרה. אחרי שגילחתי את הראש הרגשתי כמו הג'יני של אלדין שמשתחרר מהאזיקים בסוף הסרט. כשיצאתי מהספרית עליתי על האופניים שלי והרגשתי ברוח שמלטפת את הראש – זה גרם לי להתרוממות נפש. האיבר הזה בחיים לא זכה למשב רוח, זה כאילו שגיליתי אותו מחדש". "זה נראה לי יפה והרגיש משחרר", מחזקת אביטל קטן, גלוחת ראש כבר ארבע שנים. "בעיקר זה הרגיש כמו להתחבר למי אני באמת".

ליהיא רבינוביץ'. צילום: איליה מלניקוב
ליהיא רבינוביץ'. צילום: איליה מלניקוב

אז האם 2017 היא השנה שבה תישבר התפיסה המקובעת כי נשים גלוחות ראש, שלכאורה מגלחות מעצמן כל שמץ של נשיות, הן "אמיצות"? "חבל שזה נתפס כדבר שמצריך אומץ", אומרת ליהיא רבינוביץ', המתחזקת את הגלח שלה כבר שנה. "הרבה אנשים שאלו אותי 'למה עשית את זה?', כאילו יש בכך איזה מסר נסתר או הפגנת מחאה. עשיתי את זה כי בא לי, ולא אכפת לי שיקראו לי גברית".

"שמעתי כמה פעמים את המשפט 'איזה אומץ יש לך'. זה הרגיש לי כמו ללכת עם נטייה מינית מנוגדת לחברה", משתפת חברתה, תמר אברמוביץ', גם היא גלוחת ראש כבר חצי שנה. "מגיל אפס אומרים לנו 'את בת, את צריכה ללכת עם שיער ארוך'. פתאום את מוצאת את עצמך מתנגדת לחברה רק כי הסתפרת".

"לא יכול להיות של־95 אחוז מהנשים בעולם יפה שיער ארוך", מוסיפה תמוז. "זה עניין של נורמות חברתיות. החשיבות שאנחנו נותנים לשיער אצל נשים הרבה יותר גדולה ממה שאנחנו חושבים, זאת נגזרת של דיכוי עמוק".

בראש מגולח ונעלי עקב

באפריל האחרון הכריז מגזין "Allure" האמריקאי על הגלח כפריזורה הנכונה לאביב־קיץ 2017. באותה העת התהדר מגזין האופנה והתרבות הבריטי "i-D" בתמונת שער בכיכובם של שתי דוגמניות ודוגמן אנדרוגיני – שלושתם גלוחי ראש ובעלי שיער צבעוני. במקביל זכתה התופעה להתייחסויות באתרי האופנה השונים – מגלוחות טריות וזוהרות כגון השחקנית קריסטן סטיוארט והזמרת קייטי פרי ועד הדוגמנית אמבר רוז, שמתחזקת את הגלח שלה כבר שנים. בקיצור, היוש מיינסטרים.

אביטל קטן. צילום: איליה מלניקוב
אביטל קטן. צילום: איליה מלניקוב

"לחשוב שגלח זה גברי זאת חשיבה מאוד מיושנת ומרובעת. בעיניי ההפך הוא הנכון", פורטת קטן. "הוא מוציא מנשים משהו מאוד נשי, ומוסיף לכך טוויסט. התספורת הזאת מתאימה לכל סוג לבוש – אם מדובר בשמלה נשית או במגפיים כבדים". גם תמוז מרגישה נשית מתמיד. "פתאום בא לי למרוח אודם ולנעול עקבים", היא גורסת.

קסניה מלניקוב. צילום: איליה מלניקוב
קסניה מלניקוב. צילום: איליה מלניקוב

"תמיד הייתי טומבוי, אבל מאז שעשיתי את הגלח אני מרגישה הרבה יותר נשית ואני מתלבשת בסגנון שנתפס נשי יותר", מצטרפת קסניה מלניקוב, שתקרית צביעת שיער מצערת הביאה אותה לגלח את ראשה. "בהתחלה היה לי קשה לזהות את עצמי במראה, פתאום לא היה לי שיער להתחבא מאחוריו. עכשיו כשאני כבר רגילה לתספורת שלי, דווקא נחמד לי כשאנשים מתבלבלים ולא סגורים אם אני בת או בן, טרנסית או לסבית. עם זאת, אני חשה בתשומת לב רבה משני המינים: גם נשים וגם גברים מנסים להבין מה עומד מולם".

לדבריה אין יותר דבר כזה יום שיער רע – בונוס בפני עצמו, שחוסך הרבה זמן וכאבי ראש. ואיך התגובות? "הפידבקים שקיבלתי מחברים ומאנשים זרים ממש הפתיעו אותי לטובה. בתל אביב יש הרבה יותר פתיחות אז פחות מתעסקים בזה", היא אומרת. "כולם התלהבו והיו מאוד מפרגנים", מספרת תמוז על השגרה שלה, ועושה רושם שגם קטן לא נשארת מקופחת. "בתל אביב אף אחד לא מתרגש מבחורה עם גלח", היא סחה. "זה סבבה לכולם".

עוד גלוחות רותחות מעבר לים שאנחנו אוהבות:

אסיה קייט דילון
השחקנית הניו יורקית עם הלוק המחוספס והשם המסוקס מככבת יחד עם הגלח שלה בעונות החדשות של "כתום זה השחור החדש" ו"מיליארדים". דמותה הא־מגדרית ב"מיליארדים" נחשבת לפורצת דרך בטלוויזיה האמריקאית, וזאת בשל העובדה שהיא מסרבת שיפנו אליה בלשון זכר או נקבה ודורשת שיפנו אליה ברבים.

אסיה קייט דילון. צילום: גטי אימג'ס
אסיה קייט דילון. צילום: גטי אימג'ס


אדווה אבואה
הדוגמנית והפעילה הפמיניסטית הבריטית מציגה כבר תקופה מראה אנדרוגיני אך נשי ועדין באותה הנשימה. המראה הייחודי והאקזוטי שלה זיכה אותה בקמפיינים שווים לבתי אופנה נחשבים כגון קלווין קליין, קנזו, פנדי, ואלכסנדר וונג.

אדווה אבואה. צילום: גטי אימג'ס
אדווה אבואה. צילום: גטי אימג'ס

אמנדלה סטנברג
השחקנית הצעירה, שפרצה בדרמת הנעורים "As You Are", גילחה בפברואר האחרון את תלתליה השופעים עבור תמונת שער למגזין "Dazed and Confused". התספורת החדשה הקנתה לה מראה בוגר יותר שהצליח לשבור את האפיל הילדותי והנאיבי שאפף אותה עד אז.

אמנדלה סטנברג. צילום:גטי אימג'ס
אמנדלה סטנברג. צילום:גטי אימג'ס