בונים עליכם

שישה פרויקטים אדריכליים חדשים תופסים צורה בימים אלה בקמפוס. מה בדיוק הולך להיות שם, והאם סוף סוף יהיו באוניברסיטה מעונות שראויים למגורי סטודנט?

מעונות הסטודנטים. הדמיה: ד. קייזר, מ.קייזר וא. לקנר אדריכלים
מעונות הסטודנטים. הדמיה: ד. קייזר, מ.קייזר וא. לקנר אדריכלים

מי שנסע לאחרונה באיילון צפון בוודאי שאל את עצמו מה עושים עשרות מנופים על גבעת האוניברסיטה. התשובה היא לא אחד, אלא שישה פרויקטים חדשים של בנייה ברחבי הקמפוס: משכן חדש למעונות הסטודנטים, בניין אקולוגי ללימודי הסביבה, אגף חדש של בית הספר לארכיטקטורה, משכן אוספי הטבע, מרכז מבקרים של האוניברסיטה וטיילת המדע. תנופת הבנייה החדשה מביאה לסיומה תקופת יובש ארוכה של למעלה משבע שנים שבמהלכן לא נבנה אף פרויקט חדש באוניברסיטה.

ששת הפרויקטים החדשים יצטרפו ל־100 הבניינים הקיימים היום באוניברסיטה ויגדילו את שטח הקמפוס ב־20 אחוז. מן ההיבט האדריכלי מדובר בתוספת משמעותית למגוון הסגנונות ההופכים את הקמפוס לקטלוג מרשים של היסטוריה אדריכלית ישראלית. מרבית הפרויקטים נמצאים בשלבי בנייה מתקדמים, וחלקם אמורים להסתיים לקראת שנת הלימודים הבאה.

הפרויקט המדובר ביותר הוא מתחם מעונות הסטודנטים החדש, שתוכנן על ידי משרד האדריכלים קייזר־לקנר. המיזם הולך לחזק משמעותית את המעונות הישנים, והוא אחד הפרויקטים הגדולים והשאפתניים ביותר בהיסטוריה של הקמפוס. המתחם ממוקם בפאתי הקמפוס, באזור שכונת שייח' מוניס לשעבר, על שטח של כ־35 אלף מ"ר.

הוא יכלול יותר מ־1,400 יחידות דיור בשמונה בניינים בני שמונה קומות, כמעט כפול ממתחם המעונות הישן. שלושת הבניינים הראשונים צפויים להיפתח ולאכלס דיירים כבר בשנת הלימודים הבאה. המתחם יהווה מעין עיר סטודנטים קטנה שתכלול בתוכה שטחי מסחר, גינות ומרחבים ירוקים, מקומות לפעילות פנאי ועוד. האם זה אומר שבקרוב נמצא את עצמנו יושבים בבר השכונתי של המעונות? קשה להאמין.

רוב הדירות במעונות מיועדות לסטודנטים לתואר ראשון מהפריפריה ומחו"ל. 90 אחוז מהן יהיו דירות סטודיו פרטיות או משותפות, בנות שני חדרים. נוסף לכך יהיו כמה עשרות דירות גדולות יותר, בנות שלושה וארבעה חדרים, שמיועדות בעיקר לסטודנטים לתואר שני ולחברי הסגל הצעיר באוניברסיטה.

לא כזה זול

ומה לגבי המחירים? עלות השכירות במעונות מתחילה ב־1,600 ש"ח לחודש עבור דירת סטודיו קטנה, ומגיעה עד 4,000 ש"ח לחודש לדירות גדולות יותר. אלה סכומים גבוהים יחסית למעונות סטודנטים אחרים בארץ. לצורך השוואה, באוניברסיטה העברית בירושלים שכר הדירה עומד על 1,300 ש"ח לחודש, ובטכניון בחיפה אפשר למצוא דירות בעלות של מתחת ל־1,000 ש"ח.

בינתיים, בצדו האחר של הקמפוס, נבנה בימים אלה הפרויקט המסתמן כסמל האיקוני הבא במתחם האוניברסיטה – בניין האקולוגיה החדש של בית הספר ללימודי הסביבה על שם פורטר. מדובר במבנה חלוצי מסוגו באוניברסיטה ובארץ בכלל – בניין אקולוגי שאמור לזכות בדירוג המרבי של התקן האמריקאי לבנייה ירוקה (Leed Platinum).

הבניין, שנמצא בגבולו המזרחי של הקמפוס, מתוכנן כמעבדה מחקרית לאדריכלות ירוקה, ולמעשה מהווה חלק מהמחקר עצמו. מבנה הבניין מרשים במיוחד: החזית שלו היא קיר אקולוגי גדול שבתוכו בנויה מערכת מיזוג אוויר המבוססת על אנרגיה סולרית ותרמית. פנים המבנה כולל חלל פתוח שתוכנן לפי תנאי הרוח, קרינת השמש והאקוסטיקה. מעבר לחללי לימוד רגילים, הבניין יכלול גם גינת לימוד ובה אגנים ביולוגיים לטיפול ולמחזור מים אפורים, גג ירוק וחלל לתצוגות ולתערוכות.