בלי פילטר: פוטו ג'ולי היא הצלמנייה הכי מגניבה בעיר

הנשים שמאחורי פוטו ג'ולי מאמינות שהצילום הדיגיטלי בטלפון גורם לנו לאבד את היכולת האמיתי לתעד, אז הן פתחו צלמנייה כמו פעם עם תפאורות ואביזרים

פוטו ג'ולי
פוטו ג'ולי
20 בספטמבר 2018

מדי יום עושות את דרכן נשים שונות, בדרך כלל בוגרות, לסמטת בית הבד שבחלקו האחורי של בית רומנו, שם הן יורדות בגרם מדרגות רחב ומגלות לתדהמתן שמחסן העודפים של גוטקס נעלם. שתי הנשים הצעירות שהן פוגשות שם מסבירות להן בנימוס שהמחסן עבר ליד אליהו ושבמקום פועל עכשיו סטודיו לצילום בשם "פוטו ג'ולי".

פוטו ג'ולי
פוטו ג'ולי

עוד כתבות מעניינות:
מה לעזאזל קורה בעמוד הפייסבוק של ברבי ישראל?
ברמות של כילה: הדירה שמרגשת גם מעצבת פנים
החלטתי להיות ידידה של סטרייטים וזה מחריד

במקום לתלות על החלון שלט, החלו בשבועות האחרונים נורית אגוזי ויינר (33) ואלה ברק (28), הבעלים של פוטו ג'ולי, לעבוד על וידיאו ארט שמתעד את החיפוש אחר מחסן העודפים. "הנשים שבאות לחפש את גוטקס הן לא מהסוג שנכנס לאינטרנט כדי לבדוק", אומרת אגוזי ויינר, "הן פשוט באות. נשים עם הליכונים שיורדות את כל המדרגות. זה מדהים". "אנחנו לא יכולות להתעלם ממה שהיה כאן קודם", מוסיפה ברק, ומתמצתת בכך מבלי לשים לב את המהות של העסק החדש שלה ושל שותפתה, שנפתח לפני חודשיים וקצת.

פוטו ג'ולי
פוטו ג'ולי

יש כיום אינסוף צלמים עם סטודיו שמציעים תצלומים משפחתיים, פורטרטים, צילומי היריון ועוד. עם זאת, הצצה מבעד לחלון הראווה של המקום כבר מבהירה שפוטו ג'ולי מבקש לתבוע עבור עצמו מקום אחר במרחב הזה: תפאורות מושקעות עם ניחוח רטרו כמו שמים זרועי כוכבים עם ירח, מסגרת ענק עם מאות ורדים אמיתיים והכיתוב "שנה טובה" ועוד – כל אלה ממקמות את פוטו ג'ולי בקונטקסט של הצלמניות הישנות שפעלו בארץ באמצע המאה הקודמת, מהסוג שהיו מביאים אליהן עז או אקורדיון כדי לצלם לידם את הילדים בפריים סטטי עם העמדה נוקשה. אגוזי ויינר וברק גורסות כי המקומות והאביזרים הללו יצרו תנאים שסיפקו חוויה טקסית, שהעניקה משמעות לצילום עצמו אך גם לרגע שבו הוא צולם – חוויה שהן מבקשות לשחזר.

"אני תמיד אומרת שצריך לחנך אנשים מחדש", אומרת אגוזי ויינר, "הם חושבים שאם הם מצלמים את המשפחה שלהם באייפון יש להם תיעוד של המשפחה, אבל אנחנו רוצות להחזיר את הטקס, את ההתכנסות, הרגע שבו כולם מתאגדים ביחד".

פוטו ג'ולי
פוטו ג'ולי

מלבד הטקסיות והאביזרים, פוטו ג'ולי מציע שימוש בטכנולוגיה שנזנחה ברובה בשנים האחרונות: צילום אנלוגי. "אנשים באים לכאן ומצטלמים אבל הם לא רואים את התמונה", מספרת אגוזי ויינר, "הרבה פעמים יש להם את המבט הזה של 'זהו? זה בטוח בסדר?'".
"אלה אפילו יכולים להיות אנשים שהילדות שלהם מצולמת ב־33 מ"מ", מוסיפה ברק, "אנחנו עדיין מסבירות להם שאנחנו לא יודעות מה הולך לצאת, אבל שאנחנו הולכות לספור עד שלוש, ואז יהיה פלאש ושאנחנו ממש מבקשות לא למצמץ. בדרך כלל מישהי מאיתנו שומרת שלא ימצמצו".

פוטו ג'ולי
פוטו ג'ולי

"כל שיחת ההכנה הזאת מכניסה את האנשים למוד", ממשיכה אגוזי ויינר. "כלומר, יש היום צלמי סטודיו שעושים צילומי משפחה, יש מלא, אבל זאת בדרך כלל חוויה שונה מאצלנו, יותר ספונטנית, הייתי אומרת. אתה כזה בא והוא מצלם, מצלם, מצלם – כי זה צילום דיגיטלי – ופה זה כזה יותר דורש מאנשים להצטלם", היא מסבירה ומדגישה את המילה האחרונה. "אנחנו רוצים שהם לא יסתפקו בעוד תיקייה על הדסקופ, אפילו אם הם היו בסטודיו. אנחנו רוצים להכריח אותם למסגר ולתלות על הקיר, כי אין לזה תחליף. יש כל כך הרבה תמונות לאנשים ורוב התמונות נשארות כאלבומים על האייפון. מעטים האנשים היום שמדפיסים לילדים שלהם אלבום. אנחנו גדלנו על אלבום, על זיכרון צילומי. זה משהו שחשוב בעיניי שעדיין יהיה לו מקום".

כל הרטרו הזה בהכרח מדבר לאוכלוסייה היפסטרית?

אגוזי ויינר: "דווקא לא היו פה היפסטרים עדיין, חוץ מהורים היפסטרים שזה קצת אחרת, למרות שהמקום הוא כאילו קלאסי להיפסטרים. הקטע איתם זה שהם עדיין לא הבינו שלהיות מגניב זה לא מגניב. נגיד, היה פה מישהו שהיה עם אשתו ולא הסכים להצטלם כי הוא היה 'טו קול', אבל מה שהוא לא הבין זה שהוא הפסיד. מי שלא בציניות הזאת מבין את זה יותר".
ברק: "כאילו, לילד שלך עכשיו לא תהיה תמונה עם אבא שלו כי אתה חושב שזה לא מגניב?".
אגוזי ויינר: "או שהיה הזוג הזה שבא עם החתול שלו בכלוב, והאמת היא שהוא היה לגמרי קול. חתול לא טיפוסי כנראה".

פוטו ג'ולי
פוטו ג'ולי

מתישהו באמצע הריאיון פורצת ג'ולי לסטודיו לאחר שירדה את גרם המדרגות ברייס. יש לה רגליים קצרות, מנשך הפוך ופרווה חומה. אחריה מגיעים איתמר ויינר, הבעלים של בר האוגנדה הסמוך ובן זוגה של נורית ובתם בת השנה, נעמי. אחרי היכרות קצרה נאמר שג'ולי בת ה־5 היא גברת, שילוב של פאג וביגל חובבת שחייה ו"טיפוס" באופן כללי.

ההפוגה הזאת מדגישה דבר חשוב אחד: למרות הרצינות ותחושת השליחות, לאגוזי ויינר ולברק יש חוש הומור, דבר שבא לידי ביטוי גם במחירון המופיע באתר הבית של הסטודיו, שנע בין 150 ל־750 ש"ח וכולל גם קטגוריות כמו "אדם וכלבו", ש־30 אחוז מהכנסותיה נתרמות לצער בעלי חיים.

פוטו ג'ולי
פוטו ג'ולי

"חשוב להוסיף שבסוף המחירון יש גם קטגוריה 'פורטרט עם ג'ולי' שמתומחרת ב־3,500 ש"ח", אומרת ברק בחיוך. "אמרנו שאם יום אחד יבוא בן אדם ויסכים לשים 3,500 שקל על פורטרט עם ג'ולי אנחנו לא ניקח ממנו כסף. כלומר, אם הוא בא בכוונה רצינית אז זה בחינם".