המלכה החדשה

דילוג בין הרגלי והעדפות השתייה הטרנדיות ברחבי העולם חושף את אחת הגברות הראשונות בתחום. שמה הוא לתת שעורה ועכשיו היא קוצרת תהילה

לתת שעורה. צילום: Shutterstock
לתת שעורה. צילום: Shutterstock
23 בפברואר 2015

מטיילים שחזרו מיפן כדי לספר לנו מה הפסדנו, מדווחים כי אין טקס תה בארץ השמש העולה, בעיקר בחודשי הקיץ החמים, שלא יוגש בו תה מוג'יצה. התה הזה, העשוי משעורה קלויה, כלומר כזו שעברה תהליך של הלתתה, הוא אחד מהמשקאות הפופולאריים ביותר שם. תה השעורה נחשב בקיץ כמרענן הרשמי של יפן. הוא מוגש קר, לעיתים עם קוביות קרח ומרווה את צימאונם של מבוגרים כילדים, שלא נזקקים למקדמי מכירות כמו דמותה של הלו קיטי כדי לטעום ממנו. גם מי שזכה לטייל בנופים עוצרי הנשימה של סין וקוריאה, ודאי לגם תה העשוי שעורה קלויה. חם או קר.

משקאות המבוססים על שעורה או על לתת שעורה אינם חדשים בעולם, ולאחרונה מדווחים נביאי טרנדים בריאותיים, נמצאים במגמת נסיקה. מוצרים של מותגים בינלאומיים המכילים כמות נכבדת של לתת שעורה, על כל סגולותיהם הבריאותיות, מוכרים היטב למי שטייל לא רק באתרי תיירות שוקקים אלא גם בסופרמרקטים מקומיים ברחבי הגלובוס. למשל ה"מילו", אבקת השוקו ולתת השעורה מבית נסטלה, שהומצאה ופותחה באוסטרליה, או ה-Ovaltine של Associated British Foods.

Ovaltine. צילום: Shutterstock
Ovaltine. צילום: Shutterstock

במשך שנים רבות לאורך ההיסטוריה נחשבה השעורה לאחותה הפחות זוהרת של החיטה. כשמחלקת המיתוג התנ״כית רצתה למכור לנו את הפנטזיה על ארץ ישראל כארץ המובטחת, היא דאגה לסמן לעולם את שבעת המינים. החיטה הופיעה בהם ראשונה ומיד אחריה הופיעה השעורה. למרות שהשעורה עמדה תמיד בצל אחותה הבכירה במשפחת הדגנים, היא המשיכה לזקוף את שיבוליה בגאווה וקנתה לה אוהדים רבים ברחבי העולם ששתו את יתרונותיה בצמא.

השעורה, ולתת השעורה, היא אחד המרכיבים החשובים במשקאות כמו וויסקי ובירה, אך דילוג בין תרבויות ברחבי הגלובוס חושף לא מעט משקאות קלים המבוססים עליה. שאלנו את התזונאית חן יער מה הופך את השעורה לכל כך פופולארית במשקאות ואת לתת השעורה לטרנד עולמי.

סקר מין הצמח

"השעורה נחשבת כצמח בעל סגולות בריאותיות רבות", אומרת יער. "היא מכילה כמות רבה של נוגדי חמצון, כמופוליפנולים ופלבנואידים, שמחקרים רבים מצאו קשר ישיר בינם לבין עיכוב תהליכים סרטניים, תהליכים דלקתיים, מחלות לב כליליות, תהליכי הזדקנות בגוף ועוד". "בנוסף", מציינת יער, "השעורה מכילה ויטמינים מקבוצת ה-B, שהכרחיים לחילוף חומרים תקין של פחמימות, שומנים וחלבונים ומשתתפים בכל התהליכים המטבוליים בגוף, ולכן הם חיוניים לתהליכי הפקת אנרגיה, לאיזון הביוכימי במוח ואף לשיפור מצבים מנטליים ונפשיים".

"ואם לא די בכך", מוסיפה יער, "בגרגרי השעורה יש מינרלים הנחוצים לגוף, כמו סידן, מגנזיום, אבץ, אשלגן ועוד, שבעזרתם נבנים העצמות והשיניים. המינרלים האלה בעלי חשיבות רבה לתפקודו התקין של הגוף, כלומר לזירוז תהליכים כימיים, ליצירת גירויים עצביים והעברתם, לשמירת מאזן הנוזלים, המלחים והחומציות בגוף".

תה מוג'יצה. צילום: Shutterstock
תה מוג'יצה. צילום: Shutterstock

טוסו על זה

קניתם כרטיס טיסה ואתם רוצים להצטרף לטרנד העולמי הרותח? כך תדעו את מה לבקש ברחבי הגלובוס:

האיים הקאריביים: כל חובבי הים, הערסלים, הגלשנים ואווירת האיזיגויינג של אותם סניפי גן עדן ארציים יתקלו לאורך החופים באחד ממשקאות לתת השעורה הקלים. המשקאות הללו שכיחים שם כצדפים על פני שפת הים, ובין הידועים בהם הוא ה-Malt India, מותג שמקורו דווקא בפורטו ריקו.

Malta India
Malta India

תורכיה: למדף המשקאות הלא אלכוהוליים מבוססי לתת השעורה התווסף בשנים האחרונות, המשקה מבית היינקן עם השם המעולה – פיירוז. המשקה, שנועד לספק פייט למשקאות התורכיים הקלים, הממותקים לעייפה, וכן למתחרים מקומיים עם מוצר דומה, הושק אצל שכנתנו מצרים בשנת 1997. מפתחי נוסחת המשקה כיוונו מראש לספק לציבור הצמאים חווייה מרעננת ובריאה בבלנד של לתת שעורה וטעמי פירות. מאז צבר הפיירוז תאוצה אדירה, בעיקר בעולם הערבי, וביקום מקביל של שלום עולמי ובטחון עולמי, היינו יכולים ללגום ממנו גם בקפיצות שלנו לחופשות בערב הסעודית, קטאר, מרוקו ואיראן.

יוון: כאן נדרשת בנוסף לקפיצה הגיאוגרפית גם קפיצה היסטורית. ה-Kykeon שהתגלגל ממילה יוונית שפירושה לערבב, היה משקה נפוץ בזמן האימפריה הרומית, שתועד גם באודיסיאה של הומרוס. המשקה הכיל מים ושעורה, לפעמים עם נגיעות טעם של נענע ועשבי תבלין אחרים, והיה נפוץ בטקסי טיהור ולידה מחדש בחסות האלים. השפעתו הפסיכדלית, בעזרת תמציות צמחים היעילים למצבי הזיה, כנראה היו אלה שמנעו ממנו להפוך לאורך השנים למוצר מדף. אף פעם לא מאוחר.

פולין: וורשה היא ברלין הבאה והיפסטרים יש בכל מקום. אבל Podpiwek יש רק בפולין. המשקה עשוי ממים, סוכר, לתת שעורה ושמרים. לגבי אחוזי האלכוהול – בדרך כלל הם מינימליים, אבל לא תמיד. תלוי את איזה מהשתיינים או מהיצרנים תשאלו.

Podpiwek
Podpiwek

*הכותבת היא דיאטנית מוסמכת