התמוה, הגרוע, המרים וההיסטרי: קבלו את מצעד המנוני הגאווה הגדול

כבר 8 שנים שהעירייה וליינים מובילים מוציאים שירים חדשים כל חודש גאווה במטרה לכבוש את הלבבות בקהילה. לפעמים זה התלבש בול, לעתים זה פספס בקילומטרים - וגם היתה את הפעם האחת ההיא שכל הכוכבים נפלו בדיוק במקום הנכון. קבלו את מצעד 15 השירים הגדולים של הגאווה

לקראת מצעד הגאווה של שנת 2013 השיקה עיריית תל אביב בשיתוף ליין המסיבות הגאה "אריסה" את השיר "תל אביב" של עומר אדם – והחלה מסורת שנמשכת בעצמה עד היום. המנוני הגאווה הפכו לחלק בלתי נפרד מאירועי הגאווה בתל אביב ומושכים תשומת לב רבה מהציבור. בדומה לשירי אירוויזיון, גם שירי הגאווה הפכו למעשה לז'אנר בפני עצמו עם מאפיינים ייחודיים. לאורך השנים קיבלנו כמה המנוני גאווה שהפכו ללהיטי ענק בארץ ואף בחו"ל אך גם כמה כאלה שהתרסקו חזק יותר מהומואים בעופרה. קבלו את דירוג שירי הגאווה המלא: 

15. שפיטה – Pink

בשנת 2016 קיבלנו בתור שיר הגאווה הרשמי קאבר של שפיטה לשיר של ארוסמית'. זה כל מה שנגיד בנושא.

 

14. אגם בוחבוט – לוקה

את השיר לקידום מסיבת ה-Water Park בשנת 2018 ביצעה הזמרת הצעירה אגם בוחבוט כשהייתה רק בת 15. "לוקה" התאפיין בסאונד קיצי אך לא קלאבי במיוחד. מילות השיר היו נטולות כל אוריינטציה להט"בית והתוצאה כולה הייתה שיר בינוני ונשכח.

13. ספיר סבן – אני לא אשמה 

לקראת מצעד הגאווה של שנת 2017, ליין המסיבות "אריסה" ניסה להביא את הז'אנר המזרחי בצורה שונה משנים עברו. ספיר סבן גויסה למשימה והקליטה בלדה ים תיכונית. הקהילה הגאה, שכידוע אוהבת להרים בחודש הגאווה ובכלל, לא התחברה לאווירה הדיכאונית והשיר לא שרד את מבחן הקהילה.

12. מוטי טקה – טוקור

"טוקור" ("שחור" באמהרית) היה שיר הגאווה הרשמי של עיריית תל אביב בשנת 2018. השיר ניסה להעביר מסר מחאתי ולהביא לחיבור בין המאבקים של הקהילה האתיופית ושל קהילת הלהט"ב. הכוונה הייתה טובה ונכונה אך התוצאה הייתה שטחית וחסרת עוקץ. מבחינה מוזיקלית השיר היה בינוני למדי, והוא לא הצליח להפוך ללהיט.

11. מאור אדרי וכרקוקלי – מי מחפש אותי

השיר הרשמי לשנת 2019 של מצעד הגאווה בתל אביב נשכח מהר מאוד. רבים הרימו גבה על הבחירה במאור אדרי והאחיות כרקוקלי, גם משום שאינם כוכבים גדולים וגם כי הקשר שלהם לקהילה הגאה אינו ברור. מעבר לליהוק גם השיר עצמו תמוה למדי. מבחינה מילולית – המסר מעורפל ולא מצליח באמת להתחבר לקהילה הגאה, ומבחינה מוזיקלית – קריאות ה"אי-הא!" וההפקה חסרת האדג' הותירו תחושה מפוזרת ומבולבלת.

10. עדן חסון ואלה לי – שימי פס

נדמה שעיריית תל אביב שמעה את הביקורת ההולכת וגוברת על חוסר השימוש בזמרות וזמרים להט"בים בשירי גאווה ומיהרה לגייס את אלה לי. אלה לי היא בעצם הגיוס האולטימטיבי להמנון השנתי – היא גם כוכבת השעה וגם יצאה לאחרונה מהארון ועוררה שיח נרחב. עדן חסון גם הוא כוכב גדול בימינו והשילוב של השניים היה מלא פוטנציאל. במבחן התוצאה, קיבלנו שיר בינוני שחוזר על אותם השטיקים של המנוני הגאווה הקודמים. 

9. שרית חדד – קרקס

השיר של שרית חדד מאירועי הגאווה של שנת 2015 נשמע כמעט כמו המשך ישיר ל"תל אביב" של עומר אדם. נדמה כי צוות האריסה השתמש באותה נוסחה שעבדה היטב ב-2013: אמן ים תיכוני מהשורה הראשונה, דאנס אוריינטלי וסלנג להט"בי. התוצאה היא שיר מהנה וכיפי, אך למרות השימוש בנוסחה המנצחת נדמה ששיתוף הפעולה עם שרית חדד הענקית לא מימש את מלוא הפוטנציאל.

 

8. סטטיק ובן אל עם נסרין קדרי – חביב אלבי

השיר מהשנה שעברה בוצע על ידי איי-ליסטים בלתי מעורערים, שיצרו יחד שיר פופ ים תיכוני מצוין. בשמיעה ראשונה נדמה שבשיר הזה יש הכל: ביצוע קולי מרשים של נסרין, ראפ כיפי של סטטיק, קטעים נהדרים של בן אל ופזמון סופר קליט. הדבר היחיד שחסר ב"המנון הגאווה" הזה – הקהילה הגאה. "חביב אלבי" נשמע פשוט כמו שיר מצוין של סטטיק ובן אל מאשר המנון גאווה. אף אחד מהמבצעים אינו משתייך לקהילה והמסר העמוק ביותר שנשמע בשיר הוא "Love is a very big deal". בשורה התחתונה, ציפינו לשיר גאווה וקיבלנו שיר הלל לתל אביב.

7. דנה אינטרנשיונל – Loca

השיר הזה יצא בשנת 2013 לקידום מצעד הגאווה וקצת נקבר תחת ההייפ שקיבל "תל אביב" של עומר אדם שיצא באותה השנה. כנראה שלא קיים אייקון להט"בי גדול יותר בישראל מאשר דנה אינטרנשיונל ואין מתאימה יותר ממנה לבצע המנון גאווה. השיר "Loca" שונה בהרבה משאר המנוני הגאווה שהתרגלנו אליהם – מילותיו הן כמעט בג'יבריש מוחלט והסגנון שלו הוא אלקטרוני ואפל. דווקא בזכות הייחוד שלו והרפרנס למוזיקה שעשתה דנה בתחילת דרכה, מדובר בשיר גאווה מוצלח מאוד.

6. אנה זק – גבר בפוראבר

שיר הגאווה הראשון שקיבלנו השנה התברר כמוצלח ביותר. הכוכבת הצעירה אנה זק, ממשיכה את תהליך ההתבגרות שלה באמצעות חיי הלילה של הקהילה הגאה כששרה "כל הלילה מה שהוא עשה לי". השיר אמנם לא מתהדר במסר עמוק ומשמעותי אך מדובר בממתק גלאמי וממכר שעושה חשק ללבוש אאוטפיט נוצץ ולצאת לקלאב.

5. נועה קירל וסטפן לגר – טיקיטאס

עוד לפני "טרילילי טרללה" סיפקה נסיכת הפופ להיט גאווה היסטרי לקידום ליין המסיבות "אריסה" בשנת 2017. קירל הוכיחה את עצמה כידידה נאמנה של הקהילה הגאה לאורך השנים, ואף הופיעה במסיבות גייז עוד כשלמעשה הייתה צעירה מדי בכדי להיכנס אליהן. "טיקיטאס" של נועה קירל וסטפן לגר הוא למעשה גרסת קאבר. השיר המקורי נוצר על ידי דורון מדלי בשנת 2016 עבור הזמרת הקפריסאית אלני פוריירה, שהישראלים זכו להכיר מאוחר יותר כשהתמודדה באירוויזיון עם השיר "Fuego" מול נטע. למרות שאלני הייתה שם קודם, הצפיות ביוטיוב מלמדות שהביצוע הישראלי אהוב הרבה יותר.

4. מרגול – פה זה לא אירופה

השיר הזה יצא בשנת 2014 לקידום ליין המסיבות "אריסה". בין מרגול לקהילה הגאה יש חיבה הדדית בלתי מעורערת והשיר הפך ללהיט ענק בתוך הקהילה ומחוצה לה. הייחוד בשיר הזה הוא דווקא המסר החברתי הביקורתי שהגיעה בשיאה של "מחאת המילקי" וטרנד ההגירה לברלין שעלה לשיח באותה השנה. יחד עם הקליפ המצוין בכיכובו של אוריאל יקותיאל מדובר ביצירה הומואית מפוארת.

3. נועה קירל ואילן פלד – טרילילי טרללה

השיר הזה אמנם יצא רק השבוע אך לא ניתן לפספס את ההתלהבות והאהדה העצומה שזכה לה בזמן כל כך קצר. בשנים האחרונות שירי הגאווה לא זכו ליותר מדי פופולריות, לרוב בצדק. השילוב בין נועה קירל, נסיכת הפופ הישראלית וכנראה הזמרת המפורסמת ביותר במדינה, לבין אילן פלד, הגאון הקומי הנערץ, הוליד לנו המנון גאווה חדשני ומרענן. התגובות לשיר "טרילילי טרללה" מזכירות את אלו שקיבל "תל אביב" של עומר אדם בשנת 2013, וזאת נקודת התחלה מצוינת.

2. עדן בן זקן – מלכת השושנים

השיר הזה ברמה מסוימת הביא לפריצה של עדן בן זקן, שהכינוי "מלכת השושנים" נותר צמוד אליה עד היום. "מלכת השושנים" הפך ללהיט כל כך ענק ונצחי, עד שרבים שכחו שבכלל יצא על מנת לקדם את מסיבת ה-Water Park בשבוע הגאווה של 2015.

1 עומר אדם – תל אביב

"תל אביב יא חביבי תל אביב" הוא ללא ספק המנון הגאווה הבלתי מעורער של כל הזמנים. עומר אדם חולל מהפכה של ממש בכך שיצר בלב המיינסטרים את המפגש בין המוזיקה המזרחית לקהילה הלהט"ב, שכמעט היו מנוגדים זה לזה עד אותה התקופה. "תל אביב" הגדיר למעשה את הז'אנר של כל המנוני הגאווה שבאו אחריו: דאנס עם נגיעות אוריינטליות, נגיעה של פורח ושילוב של הז'רגון הלהט"בי אל תוך מילות השיר. השיר הפך לאחד מלהיטיו הגדולים ביותר של עומר אדם וגם להמנון תל אביבי שמכירים היטב גם בארץ וגם בחו"ל. השיר יצא לפני 8 שנים ועדיין עולה לנו ולא יורד לנו.