מתמרכזים: המבורגר "הסמטה" המדובר של מטולה נחת בתל אביב

מסתתר בפינה. הסמטה. צילום: מתוך עמוד הוולט של המסעדה.
מסתתר בפינה. הסמטה. צילום: מתוך עמוד הוולט של המסעדה.

חיכינו לא מעט זמן להזדמנות לבקר בצפון כדי לטעום את ההמבורגר ההום-מייד של דור יעקב, אבל בחסות המלחמה (ולא בהכרח בגללה) הוא חסך לנו את הנסיעה, והגיע אלינו. ההמבורגר השכונתי החדש של מרכז העיר הולך לרפד לכם את הבטן

7 בדצמבר 2023

הסניף ההמבורגרייה של "הסמטה" הוא מוסד בגליל שהפך את מטולה למוקד עלייה לרגל עבור פודיז רעבים כבר שנתיים לפחות, ונדמה שזה היה רק עניין של זמן עד שיגיעו גם לעיר הפודיז הבלתי מעורערת, הלוא היא תל אביב. עוד לפני המלחמות והודעות הפינוי של הצפון מצא דור יעקב, הבעלים, את הלוקיישן התל אביבי עבור סניף נוסף לסמטה. מאז עברנו לא מעט, אבל אנשים צריכים לאכול את ההמבורגר שלהם – והסניף התל אביבי נפתח להרצה בימים אלה. כן, בלוקיישן בו שכן במשך שנים בית הקפה "שמנמונת" תשמעו כעת רחשי טיגון וצלייה.

דור יעקב עסק באוכל מאז ומתמיד – בביתו שבקיבוץ מנרה הוא היה עושה ערבי פופ אפ של פיצות מעשה ידיו, והתכנון המקורי היה בכלל לפתוח פיצרייה בגליל. זה השתנה כשאשתו חלמה בלילה שהוא פותח המבורגר, וכך החלום השתנה, ויעקב מצא את עצמו מתחיל לעשות טסטים לבורגר, והתאהב. הוא החל במלאכת הכנת הסמאש בורגר, התנסה במתכונים שונים עד שפתח את הסמטה במטולה – בה הוא מגיש גם המבורגר קלאסי, וגם סמאש בורגר. בסמטה מכין דור הכל בעצמו – מהמיונז (שעשוי מביצים מפוסטרות), דרך רוטב הברביקיו ועד החמוצים שהוא כובש במקום. גם את הלחמניות הוא אופה לגמרי בעצמו על פי מתכון מדוקדק, ואפילו הצ׳יפס נחתך ומטוגן במקום – מה שמשווה לו טעם נפלא, ומרקם גס ומהנה במיוחד.

בזמן שהסניף במטולה כרגע סגור, הסניף בתל אביב מעוצב בדיוק כמו הצפוני, וגם ההמבורגר מצליח להמשיך את דרכו הנפלאה – את הבשר המובחר מביא דור ממשק גרינבוים בבית יהושע, ואת העוף לקריספי צ'יקן מארגן ממשק לולו. אנחנו בעד תוצרת ישראלית, אז קל וחומר שעכשיו. בתפריט תמצאו חמש אפשרויות שונות לבורגר שחלמתם עליו – בהתחלה, וזהו החידוש לו זכה הסניף התל אביבי, תמצאו סליידר בדמות קציצת בורגר במשקל 60 גרם, כיחידה אחת (19 ש"ח) או כשלוש (51 ש"ח). הלחמנייה מופלאה, רכה ואוורירית, הקציצה עסיסית בדיוק במידה הנכונה, הבצל הלבן והסגול צלויים ומתקתקים, הרטבים מתאימים ונעימים והחמוצים שכבושים בתוספת של זרעי כוסברה מוסיפים קיק מופלא למנה. פתרון נפלא למי שרוצה לנשנש המבורגר, אבל לא לצאת עם פוד קומה. 

המבורגר הסמטה. צילום: יעקב בלומנטל
המבורגר הסמטה. צילום: יעקב בלומנטל

מלבד זאת תמצאו בתפריט, כמובן, את הסמאש בורגר (100 גרם) בתוספת הרוטב הסודי של הסמטה, חמוצים, בצל סגול צלוי, חסה ועגבניה (56 ש״ח עם צ׳יפס ושתייה), או את בורגר הסמטה קלאסי, העומד על 180 גרם עם חמוצים מתקתקים, רוטב הבית וירקות טריים (65 ש״ח עם צ׳יפס ושתייה). גם לצמחונים וטבעונים יש אופציות, האחת בדמות קציצת עדשים, בטטה ופטריות (שגם אותה מכין דור בעצמו), השנייה כקציצת חלבון מהצומח עם רוטב הסמטה טבעוני וירקות טריים. כמובן שתוכלו להוסיף כאוות נפשכם גם חלפיניו מוחמץ, צ׳דר, בייקון, בצל מקורמל או ריבת צ׳ילי בעלות נעה בין 3 ש״ח לצ׳דר עד ל-16 ש״ח לבייקון – ולנמנעים, יש גם אופציה של לחמנייה ללא גלוטן.

אמרנו קודם קריספי, ויעקב מקיים – כריך הקריספי צ׳יקן (52 ש״ח) מושרה במייפל וחמוצים, ומוגש עם מיונז הסמטה, קולסלאו, בצל סגול ורוטב חרדל ומייפל בצד. יש גם נגיסי עוף (48 ש״ח) שהם מעין נאגטס מחזה עוף מושרה גם הוא, הם חתוכים, מצופים ומטוגנים ומספקים נשנוש מהנה לכל הדעות. ואם אתם בירוק, נסו את סלט הקיסר עם רוטב הקיסר הצמחוני (כלומר, מינוס האנשובי) שמוגש עם חסה פריכה, קרוטונים ופרמז'ן כמובן (52 ש״ח). כרגע אין קינוחים, אבל שמענו שמועה שבסמטה במטולה יש עוגיית ענק ועוגת גבינה גם, אז בינתיים נחכה בסבלנות. ובנתיים, ברוך הבא העירה.
הסמטה, יהודה הלוי 109, א'-ה' בין 12:00-23:00