הפגנה בהרצאת חיים רמון באוניברסיטת ת"א: "מורשע בעבירת מין"

כעשרים סטודנטים, סטודנטיות ומרצים הפגינו מחוץ להרצאתו של חיים רמון במסגרת קורס חובה של החוג למדע המדינה. מאבטחים מטעם האוניברסיטה הגיעו למקום אך לא נרשמו אירועים חריגים

סטודנטיות מפגינות מחוץ לאולם בו מתנהלת ההרצאה של רמון (צילום: אמונה ספירא)
סטודנטיות מפגינות מחוץ לאולם בו מתנהלת ההרצאה של רמון (צילום: אמונה ספירא)
8 באפריל 2019

מחאה נערכה היום (8.4.19) מחוץ לאולם שבו חיים רמון נשא הרצאת אורח בחוג למדע המדינה באוניברסיטת תל אביב. את פניו של רמון קיבלו כעשרים מפגינים, סטודנטים ומרצים, שמחו על העסקתו של רמון באוניברסיטה. מאבטחים מטעם האוניברסיטה הגיעו למקום עוד לפני הגעתו של רמון.

מרגלית, סטודנטית ופעילה של התא הפמיניסטי באוניברסיטה: "אני כאן כדי למחות נגד העובדה שאוניברסיטת תל אביב הביאה אדם שהורשע בעבירת מין ואחר כך גם תבע סטודנטית שאמרה שהוא עבריין מין. הוא לא צריך לעבוד במקום שיש בו סטודנטיות צעירות, שזקוקות לו עבור ציון".

במרכז: ד"ר שגיא שפר, משמאל: פרופ' אותי בת-אל פוקס (צילום: אמונה ספירא)
במרכז: ד"ר שגיא שפר, משמאל: פרופ' אותי בת-אל פוקס (צילום: אמונה ספירא)

בין המרצים שהגיעו להפגין היה ד"ר שגיא שפר, מרצה בחוג להיסטוריה וחבר הצוות למאבק בהטרדה מינית של האקדמיה לשוויון: "לאחרונה הופצה באוניברסיטה הזמנה לערוך לומדה למניעת הטרדות מיניות. אנחנו וגם עיתונאים פנינו לרקטור האוניברסיטה ושאלנו אם חיים רמון עשה את הלומדה ואף אחד מאיתנו לא קיבל תשובה. אם רמון מעוניין ללמד באוניברסיטה עליו להביע חרטה. יש לנו מספיקים מטרידים מינית בקמפוס, אנחנו מעדיפים לייצא אותם לפוליטיקה מאשר שהפוליטיקאים שהטרידו יבואו ללמד".

פרופ' אותי בת-אל פוקס, מרצה בחוג לבלשנות וחברת הצוות למאבק בהטדה מינית של האקדמיה לשוויון, התייחסה למקרה של המתרגל בחוג להיסטוריה של המזרח-התיכון ואפריקה, שהורשע על ידי בית הדין האקדמי בהטרדה מינית: "זה שלא השעו את המתרגל משמעותו שהם משעים את הנפגעת, כי היא פוחדת ללכת בקמפוס ולפגוש אותו. יש נשירה איומה של הנפגעות והאוניברסיטה שלנו לא מטפלת בהן. יש המון המון כסת"חים. הטיפול של האוניברסיטה בפוגעים מבית לא מתאים".

המוחים לא נכנסו להרצאה עצמה, שבה נכחו כעשרים סטודנטים וסטודנטיות. לפני הרצאתו של רמון הציג אותו ד"ר יבגני קלאובר מהחוג למדע המדינה ואמר בהתייחס למוחים מחוץ להרצאה כי "לחוג למדע המדינה אין מה להסתיר".

חרף המחאות של סטודנטיות ומרצות באוניברסיטת תל אביב על העסקתו של חיים רמון כמרצה, הוא ממשיך להרצות באוניברסיטה במסגרת הקורס "מדיניות ומדינאות מעשית" בחוג למדע המדינה. מדובר בקורס חובה לתלמידי השנה השלישית בתואר ראשון במדע המדינה, ורמון מעביר 4 הרצאות במסגרתו. בתכנית הקורס שפורסמה בתחילת שנת הלימודים נכתב כי הנוכחות בהרצאותיו אינה מוגדרת כחובה וכי החומר שיילמד במסגרת השיעורים שבו הוא ירצה לא יכלל בבחינה הסופית.

בתחילת השבוע, לקראת הרצאתו הראשונה של רמון, הפיצה מזכירות החוג למדע המדינה מייל לכלל הסטודנטים בחוג ובו הזמנה להרצאתו של רמון. במייל רמון מתואר כ"איש ציבור ישראלי", ובהמשך מפורטים תפקידיו בכנסת והיותו יושב ראש ההסתדרות לשעבר. ארבע ההרצאות של רמון יעסקו בנושא "סמכות ללא אחריות ואחריות ללא סמכות".

ההזמנה שנשלחה ע"י מזכירות החוג למדע המדינה
ההזמנה שנשלחה ע"י מזכירות החוג למדע המדינה

ההתנגדות להעסקתו של חיים רמון באוניברסיטת תל אביב ממשיכה את המגמה שהחלה כבר בשנה שעברה. במאי 2018 חברות התא הפמיניסטי באוניברסיטה, "תל-אביביות", שלחו מכתב להנהלת האוניברסיטה במחאה על העסקתו של רמון. בחודש יוני של אותה השנה תבע רמון את הדר שגיא, סטודנטית באוניברסיטה ופעילה בתא "תל אביביות", על סך 75 אלף ש"ח. בכתב התביעה טען רמון כי שגיא הכפישה את שמו כאשר כינתה אותו "עבריין מין".

במחאה על תביעתו של רמון כנגד שגיא, שלחו עשרות חברי הסגל האקדמי באוניברסיטה ובראשם פרופ' דפנה הקר מהפקולטה למשפטים מכתב לרקטור האוניברסיטה, פרופ' ירון עוז, בדרישה שרמון לא יועסק באוניברסיטה. התביעה הסתיימה בהסדר גישור בין רמון לבין שגיא.

בשנת 2006 הורשע חיים רמון בביצוע מעשה מגונה ללא הסכמה, לאחר שנישק ללא הסכמה והחדיר את לשונו אל פיה של קצינה שעבדה בלשכת ראש הממשלה והצטלמה עמו לרגל שחרורה. בית המשפט קבע שההרשעה תהיה ללא קלון, מפני ש"האירוע היה נקודתי וחד פעמי, שאין בו כדי להעיד שעסקינן בעבריין מין או במי שדבק בו דפוס עברייני", לשון ההחלטה. באוקטובר של השנה שעברה, העיתונאית רויטל חובל מעיתון "הארץ" חשפה כי העדות של העיתונאית חנה קים על פוליטיקאי בכיר שנישק אותה ללא הסכמתה, מתייחסת לחיים רמון.

תגובת אוניברסיטת תל אביב: "במסגרת קורס על מדיניות חוץ ומדינאות מעשית שמעביר ד"ר איבגני קלויבר בסמסטר ב' הוזמנו ללמד מספר מרצים אורחים, ביניהם חיים רמון. הסטודנטים יהיו רשאים להעדר משיעורים אלה".

 

עקבו אחרי מגזין תזה בפייסבוק ובאינסטגרם