גם באוניברסיטת תל אביב: מחאה על אלימות כנגד נשים

אוניברסיטת תל אביב הצטרפה למחאה הכלל-ארצית על אלימות כנגד נשים. ח"כ מרב מיכאלי: "25 נשים נרצחות בכל שנה. אנחנו היום קמות ואומרות: די, לא עוד!". בתום העצרת הרשמית נערכה צעידה לבניין הסנאט בדרישה למיגור האלימות המינית באוניברסיטה

מחאה באוניברסיטת תל אביב על רצח נשים. צילום: אמונה ספירא
מחאה באוניברסיטת תל אביב על רצח נשים. צילום: אמונה ספירא
4 בדצמבר 2018

היום מתקיימות שביתות והפגנות בכל רחבי הארץ במחאה על אלימות נגד נשים. לפי הנתונים של עמותת "תזכור", מתחילת השנה נרצחו 24 נשים. הנהלת אוניברסיטת תל אביב הודיעה כי תתקיים הפסקת לימודים בין 12:00-12:45. גם באגודת הסטודנטים הודיעו על תמיכה במחאה ואפשרו לעובדות ולעובדי האגודה להצטרף לשביתה ולא להגיע לעבודה.

בשעה 12:00 התאספו בכיכר אנטין מאות סטודנטים וסטודנטיות, חברי הסגל המנהלי, הסגל הבכיר והסגל הזוטר לעצרת מחאה. במהלך העצרת קראו המשתתפות והמשתתפים: "הנשים לא שקופות, נשים עושות מהפיכות", "די, נמאס – תרשיעו כל אנס".

נעמה שטיין ואמל ג'אווי. צילום: אמונה ספירא
נעמה שטיין ואמל ג'אווי. צילום: אמונה ספירא

אסף, סטודנט באוניברסיטה הסביר את החשיבות שבהשתתפות גברים במחאה: "מאוד חשוב שגברים יגיעו להפגנה הזו מתוך סולידריות עם נשים. אלימות נגד נשים זו תופעה שפוגעת בכולנו וזה דבר שאי אפשר לעבור איתו לסדר היום". ג'אנה, סטודנטית לתקשורת ומדעי המדינה באוניברסיטה הוסיפה: "הממשלה לא מטפלת באלימות נגד נשים: מספר הנשים שנרצחו השנה חצה כל סף שאפשר לקבל. זה מאבק שהוא לכולנו, זה לא משנה מאיזה גזע או דת וכולנו צריכים להשתתף בו, נשים וגברים".

פרופ' טובה מוסט, דקאנית הסטודנטים, הבטיחה טיפול של האוניברסיטה בנושא האלימות נגד נשים: "אני מבקשת להביע בשמה של קהילתה אוניברסיטה, מחויבות חד משמעית למאבק באלימות נגד נשים, ויותר מכך – במאבק למען שוויון לנשים ושוויון באשר הוא ונגד אפליה והדרה. אנו זועקות מכאן ומכל מקום: לא עוד! לא עוד לאלימות, לא עוד לאפליה ולא עוד לגזענות", אמרה פרופ' מוסט כשבתגובה לדבריה הקהל מחא כפיים.

את קולן של הסטודנטיות השמיעו נעמה שטיין ואמל ג'אווי. ג'אווי הקריאה את שמות כל הנשים שנרצחו בשנה האחרונה, ושטיין אמרה: "איך הגענו למצב שבו אנחנו עומדות ועומדים כאן בגלל דם שנשפך? זה מתחיל כשאת מקבלת ליטוף בתחת מאדם במועדון… זה ממשיך באלימות כלכלית כמו מאבק עובדות הניקיון באוניברסיטה. אנחנו לא רוצות להיות שקופות, אנחנו כאן ואנחנו אמיתיות".

ח"כ מרב מיכאלי. צילום: אמונה ספירא
ח"כ מרב מיכאלי. צילום: אמונה ספירא

כמי שחוקרת ועוסקת בפיתוח והתערבות בתחום של אלימות נגד נשים ב-30 השנים האחרונות, פרופ' עינת פלד מבית הספר לעבודה סוציאלית הביעה תסכול בנוגע לאוזלת היד המתמשכת: "לא ניתן להתמודד עם האלימות המגדרית במנותק ממאבק בכל סוגי ההדרה והאפליה האחרים. אנחנו לא יכולים להמשיך ולשתף פעולה ולהעלים עין ממדיניות חברתית גזענית, מפלה ומדירה בישראל ולצפות שסוגיית האלימות נגד נשים תיפתר במנותק מהן".

במהלך העצרת הצטרפה ח"כ מרב מיכאלי ואמרה למשתתפות ולמשתתפים: "אנחנו רוצות שוויון בשכר, בפוליטיקה, אנחנו רוצות שוויון באקדמיה בלי מסלולים נפרדים לנשים ולגברים". לאחר שנשמעו קריאות מהקהל בנוגע להעסקה ישירה, הוסיפה מיכאלי: "אנחנו רוצות העסקה ישירה גם לסגל הזוטר וגם לעובדות ועובדי ניקיון. המאבק הזה הוא הכי פוליטי שיש. זה פוליטי משום שזה קשור למי קובע את החוקים ומי מחלקת את התקציבים".

עוד נאמו בעצרת אבלין מילוא, יו"ר ועד העובדים המנהליים באוניברסיטה ורום טנא, יו"ר אגודת הסטודנטים. טנא חתם את הנאומים והצהיר: "אני מתחייב באופן אישי, בשמי ובשם האגודה, שאנחנו נהיה מחויבים למאבק הזה היום ובהמשך ובכל מקום, עד שנגיע לתוצאה הרצויה".

המפגינות בבניין הסנאט. צילום: אמונה ספירא
המפגינות בבניין הסנאט. צילום: אמונה ספירא

עם תום העצרת הרשמית, התאגדה צעידה ספונטנית של כ-20 סטודנטים וסטודנטיות מהשער הראשי לבניין הסנאט. הצועדות והצועדים קראו קריאות מחאה כנגד התנהלות האוניברסיטה וקראו לרקטור האוניברסיטה, פרופ' ירון עוז, לבצע שינוי מדיניות בנוגע ל"טיוח מקרים של הטרדות מיניות בקרב מרצים". עוד הביעו המפגינות מחאה כנגד העסקה קבועה או חד פעמית של אנשים שהורשעו בעבירות מין בעברם.

הערב בשעה 19:30 תתקיים עצרת ענק בכיכר רבין, שתחתום את המחאות שנערכות ברחבי הארץ לאורך כל היום.