בית קפה, מעדנייה ומעבדה קולינרית נכנסים ליפו. וזה רק מקום אחד

עושים כבוד לפרי ההדר. הרשלה. צילום: יעל שטוקמן
עושים כבוד לפרי ההדר. הרשלה. צילום: יעל שטוקמן

תושבי יפו והסביבה - הגיע הזמן שתכירו את הרשלה, שמשלב כל כך הרבה דברים מאכלים שונים ומשונים עד שאין לנו כמעט מקום לפרט - החל ממיטב הדליקטס היהודי והאשכנזי, דרך כריכי דגים עסיסיים, התססות, ליקרים בעבודת יד, ריבות יוצאות דופן ודי נו נגמר לנו האוויר

23 במרץ 2023

מאחורי הרשלה, בית קפה-מעדניה חדש ששכון בשדרות ירושלים, עומדים צביקה רייסמן וינון סלוצקי – גיסים, ושותפים ליצירת ביסים חד פעמיים. ה"הרשלה" שבשם זה צביקה ביידיש, וזהו רק רמז ראשון לויטרינת ההרינג, הלקס ושאר מאכלי יהדות אשכנז שמוגשים במקום בתוצרתם הביתית, ובטעמים משובחים. אך זה לא כל מה שתמצאו במקום הוורסטילי הזה, כי הרשלה מתפקדת גם כמעבדה קולינרית מרתקת בה מתנסה צביקה בהתססות וביצירת מאכלים שתתקשו לעמוד בפניהם.

הרשלה. צילום: יעל שטוקמן
הרשלה. צילום: יעל שטוקמן

אל עולם התססות הגיע רייסמן דווקא מעולם הבירה, בתור מי שהיה הבעלים של הבר קוקה בבאר שבע שהיה קיים עשרים שנה, כולל מבשלת בירה עצמאית. צביקה עזב את באר שבע כאשר לבנו בעל הצרכים המיוחדים לא נמצאה מסגרת חינוכית מתאימה, והמשפחה ארזה הכל ועברה ליפו. עם הגעתם, החליט לפתוח מקום משלו שייתן במה להתססות ולשאר המוצרים שהוא מכין בעצמו בטכניקות מסורתיות וייחודיות. הטכניקות הללו מצריכות סבלנות אין קץ, וכששאלתי מאיפה כל הסבלנות, צביקה רק השיב שהחיפזון מן השטן, וכאשר המאכלים דורשים סבלנות – ואין לסרב להם.

אל העסק הצטרף גיסו ינון, והשניים פתחו את הרשלה במרץ האחרון. ינון הוא גם צלם בעל רקודד לא מבוטל בתחום צילומי האוכל – הוא צילם פרקי מאסטר שף, ספיישלים בערוץ האוכל, סדנה של ארז קומורובסקי ועוד. הצילום והצפייה בהדרכות הבישול, כך ינון מספר, גרמו לו ללמוד ולהבין טכניקות בישול, ולהתאהב בעולם האוכל – כך שההצטרפות לצביקה הייתה רק טבעית.

אווירה יפואית-יהודית. הרשלה. צילום: יעל שטוקמן
אווירה יפואית-יהודית. הרשלה. צילום: יעל שטוקמן

ומה בעצם אוכלים שם? ראשית הרשלה עושה כבוד למיקום היפואי, עם תפריט בו מככבים פירות ההדר עם ריבות נהדרות שנעשות במקום. וטעמנו והתעלפנו. יש בנוסף ליקרים מזוקקים, גם הם בעבודת יד כמובן, דוגמת לימונצ׳לו, תפוזצ׳לו ופומלצ׳לו, וגם גזוז חד פעמי מתפוזים סינים – ללא ספק המרענן הרשמי של הקיץ. בעונץ הקיץ יקבלו את אותו הטיפול האישי גם חצילים, מלונים ואבטיחים.

מלבד זאת, הרשלה מתפקד גם כבית קפה עם קפה מצוין מבית קלייה קטן ואיכותי, וכן מחזיק בויטרינה מפוארת שמציגה סלטי הרינג טריים, סלמון ודגים כבושים, סלט ביצים וגם ממרח קרם פרש שצביקה מכין בעצמו והעיף לנו את המוח, טעים ברמת להשתגע. ישנם גם ממרחים (שכולם בעבודת יד) דוגמת חרדל מותסס משגע, ממרח קוקוס-בננה לטבעונים, לימון כבוש, ממרח ארטישוקים וממרח פלפלים קלויים וזיתים בתיבול מדויק מאוד.

הרשלה. צילום: יעל שטוקמן
הרשלה. צילום: יעל שטוקמן

את הממרחים והדגים כדאי ורצוי לשדך ליצירת כריכים נהדרים שיסגרו לכם את הפינה. תוכלו להרכיב אותם בעצמכם לפי הטעם, או (עדיף) לסמוך על ינון וצביקה שיעשו זאת בשבילכם. וכן, ברור שיש גם גבינות שצביקה מכין בעצמו. הכל אגב, אפשר לקנות גם הביתה. צביקה וינון רוצים גם לספר ש"הרשלה" הוא מקום שנמצא בתנועה כל העת, פתוח לשמוע את רצונות הקהל ואת צרכיו ונאמן רק לאוכל טוב, ייצור בעבודת יד בלי פשרות ולתוצרת העונתית. ואנחנו רוצים לספר שמאז שביקרנו, אנחנו חולמים על לפתוח כל בוקר עם פרוסה משוחה בקרם פרש של צביקה. כל השאר כבר ייסתדר מעצמו.

שדרות ירושלים 62, שעות פעילות בהרצה: א׳-ה׳: 9:00-21:00, יום ו׳: 9:00-15:00