חגיגה לחובבי שמן זית ועוד חדשות מעולם הקולינריה של השבוע

בורגוס יוצאת בסדרת המבורגרים חדשה, דן תורן ועיתונאי היין יאיר גת נפגשים ללגום, לספורים ולשיר, חגיגה לחובבי שמן זית, רשת צ'יפס בינלאומית שמגיעה לישראל ועוד חדשות מעולם הקולינריה המקומי

השף אנריקה אוליברה במסעדת כתית
השף אנריקה אוליברה במסעדת כתית
5 בנובמבר 2015

קולקציה בשרנית

קצת אחרי ששבוע האופנה הישראלי בא לסיומו, יוצאת רשת מסעדות ההמבורגרים BBB עם הקולקציה שבאמת מעניינת את מרבית הישראלים, ולא רק את הפאשניסטות. בקולקציה שישה סוגים חדשים של המבורגרים שהושקו ב־23 סניפים: המבורגר קצבים מנתחי בקר עם חזה אווז מעושן, ארוגולה, מלפפון בכבישה ביתית, ריבת בצל ביין אדום ואיולי חרדל; מרגז בורגר מהמבורגר טלה ועליו נקניקיית מרגז, אריסה, סלסה פיקנטית, בצל בסומק וטחינה; לטינו בורגר מבשר בקר ועליו גוואקמולי, ביצת עין, סלסה פיקנטית ואיולי צ'יפוטלה; דאבל אמריקה בורגר – שני המבורגרים מבשר בקר באותה לחמנייה עם גבינת אמנטל, בצל פריך, קולסלאו, מלפפון בכבישה ביתית ורוטב ברביקיו; ג'מייקה בורגר מבקר עם סלסת אננס פיקנטית, איולי מנגו וירקות פריכים; כריך אנטרקוט – נתחי אנטרקוט דקים צרובים בפלנצ'ה, איולי חרדל, צ'ימיצורי, רוקט, בצל סגול ומלפפון בכבישה ביתית.

כל המנות מוגשות עם תוספת צ'יפס וסלט קולסלאו. 62־75 ש"ח לארוחה שמעוצבת במיוחד לדמותם של קרניבורים רעבים.

לבורגוס

המבורגר מרגז. צילום: יורם אשהיים
המבורגר מרגז. צילום: יורם אשהיים

[tmwdfpad]

בואנס נוצ'ס תל אביב

העובדה ששפים מהשורה הראשונה בעולם קופצים לבישול בארץ הפכה את קהל הפודיז המקומי למי שזקוק לריגושים קיצוניים כדי להתעורר. השף מאיר אדוני מוכן לקחת על עצמו את האתגר. אחרי שאירח את השפים בעלי כוכבי מישלן אלברט רו, ויצק אמרו, אריק ואן לו ונוספים, יארח אדוני החודש (12־16 בנובמבר) את אנריקו אולברה לחמישה ערבים בכתית.

אולברה הוא השף והבעלים של מסעדת Pujol במקסיקו סיטי, מסעדה שנחשבת למסעדה הטובה ביותר במקסיקו ומדורגת במקום ה־16 בעולם על ידי סן פלגרינו. נוסף ל־Pujol יש לאולברה רשת חנויות ובתי קפה ומסעדה נוספת בשם Cosme שנפתחה בניו יורק לפני יותר משנה. השפית של Cosme NY, דניאלה סוטו, מגיעה גם היא לבשל עם אנריקו ומאיר בארוחות בכתית.

אולברה גדל בחנות המאפים של סבו וסבתו ומשם יצא ללימודי קולינריה בארצות הברית. מאז הוא חוקר קולינריה המשלבת טכניקות מודרניות ומסורתיות עם חומרי גלם מקומיים, כדי ליצור חוויה עדכנית ומרגשת שתהיה מחווה לאבותיו המקסיקנים. הארוחה המשותפת בכתית תוגש כארוחת טעימות בת שש מנות ומחירה 590 ש"ח לסועד, כולל שתייה קלה וחמה.

למסעדת כתית

השף אנריקה אוליברה במסעדת כתית
השף אנריקה אוליברה במסעדת כתית

הצ'יפסר

הטרנד הכשר ממשיך להתלהט, והפעם הוא פולש לאוכל הרחוב, עם צ'יפסטאר, רשת הולנדית איטלקית בעלת סניפים רבים ברחבי אירופה. שני זכיינים, עולים חדשים מאיטליה, רכשו מהרשת את הזכות למכור זיכיונות למהדורה כשרה של הסניפים בכל רחבי העולם.

בעוד באירופה נהוג לטגן צ'יפס באופן מסורתי בשומן מן החי, בני הדודים מריו וצ'סקה סונינו מתכוונים לטגן את הצ'יפס בשומן צמחי מיוחד שנקודת הרתיחה שלו גבוהה במיוחד. איציק יפתח, שמייצג את הבעלים, מסביר שחקלאי מגדל תפוחי אדמה מזן מסוים במיוחד עבור הרשת הצומחת. תפוחי האדמה מגיעים טריים ונחתכים במקום ללא שלב של הקפאה.

הצ'יפס יוצא אל הלקוחות עם רטבים לפי בחירה – קטשופ, אלף האיים, צ'ילי מתוק או חריף, חרדל, וינגרט ועוד – בסך הכל 15 סוגי רטבים שכולם פרווה, ממש כמו הצ'יפס עצמו (החל ב־15 ש"ח למנה קטנה). לצד הטוגנים המצמיאים יימכרו משקאות קלים או בירה. אם הכל יתנהל לפי התוכניות, יתחיל סניף הפיילוט לפעול כבר באמצע שבוע הבא. על פי תנאי הזיכיון, בשלב הבא מתוכננים סניפים כשרים גם בירושלים, נתניה, צרפת, לוס אנג'לס ואולי גם ירדן, שם מחפשים יזם מקומי. אינשאללה יהיה טעים לאללה.

לצ'יפסטאר

צ'יפסטאר. צילום: בן קלמר
צ'יפסטאר. צילום: בן קלמר

אגן השמנת

סיטארה, טורקיז, חוות צוק, גרקו, ביסטרו גרינברג – כל בתי האוכל האלה מוכיחים שמסעדה איכותית בשכונות הצפוניות תוכל להסתמך לאורך זמן על קהל קבוע, גדול ונאמן שתמיד יש לו תקציב לארוחה. ככה זה כשחיים באגן השמנת. עכשיו מנסים שלושה שותפים לבסס מסעדה חדשה בצפון העיר. המסעדן הוותיק אהרל'ה ברזילי (אקס מפגש הסטייק וולדן באזורי חן, וכיום הבעלים של חומוסיית אהרל'ה בנווה אביבים, שכל עולם הכדורגל המקומי אוכל בה חומוס) ומתחרה "מאסטר שף" שלמה עזרן (שעבד ברפאל, טאיזו, טורקיז ועוד) שמביא איתו אבק כוכבי ריאליטי. השותף השלישי הוא שי אבוהב שפרש מקריירה בצה"ל וכעת מנהל את המסעדה ביד רמה ("אני לא עושה מסדרי מפקד בבקרים, אבל כן למדתי מהצבא לעשות ביקורות פתע ותדריכים").

עזרן מכין פה מנות תומכות לחימה לבתים בצפון העיר, שבהם מזגזגים בין משפחה לקריירה. ילדי השכונה מוזמנים לקחת שניצל בלחמנייה לדרך, אבל יש גם מנות מתוחכמות יותר כמו קבב טלה עם ירקות מהתנור ואורז (56 ש"ח), קציצות כרישה ויוגורט כבשים (38 ש"ח) וסלט טופו טרי אסייתי (38 ש"ח). אפשר להישאר במקום ולאכול ואפשר גם להתייחס למקום כאל מעדנייה ולקחת אוכל הביתה. הכיוון של עזרן הוא ישראלי־תורכי, וזאת הסיבה שקוראים למקום לוקנטה – מסעדה עממית בתורכית. כיוונים קולינריים נוספים מביאות השותפות של עזרן לעונת "מאסטר שף" שבאות פעם בשבוע כדי להכין מעדנים משלהן: ריקי סוויסה מפנקת בקציצות מרוקאיות ולימונים כבושים בימי רביעי, סרנדה דילבסקי עורכת ערבי פיוז'ן הודי, ומסרט וולדמיכאל תכין בקרוב ספיישל שמתכתב עם המטבח האתיופי

למסעדת לוקנטה

לוקנטה. צילום: אנטולי מיכאלו
לוקנטה. צילום: אנטולי מיכאלו

מסיק ראשון

בתקופה זו של השנה מתחילים לדלוף אל השוק השמנים המופלאים והארומטיים של ראשון המסיק, וזאת ההזדמנות האחרונה לצאת ולמסוק. בשבת הקרובה (7 בנובמבר) ייערך מסיק התנדבותי של סינדיאנת הגליל במטעי רוחא. מדובר במסיק שמארגנת עמותת הסחר ההוגן, המיועדת לקידום תעסוקה לנשים ערביות ומייצרת שמן זית משובח. פרטים על האירוע בטלפון 6839443־03.

אירוע נוסף לתקופת המסיק: אמני יריד נחלת בנימין יארחו במהלך החודש חברות בוטיק המתמחות בהכנת שמני זית. בשני ימי שישי יתקיימו אירועי טעימות והרצאות על תהליך הפקת השמן ויינתנו בהם וטיפים על אופן השימוש בו במטבח הביתי. במציגים בית בד גלילי מבית לחם הגלילית ושמן רם מכרם זיתים במושב ניר עקיבא שבנגב, שיציע מבחר שמנים מזנים שונים: סורי, קלמטה, ברנע ועוד. אנשי המשק יביאו איתם לצד השמנים מוצרי זיתים כבושים וממרחים ויציגו מכונה לבקיעת זיתים.

אירועי שמן הזית, מדרחוב בנחלת בנימין, שישי (13.11 ו־20.11), פרטים במנהלת המדרחוב, 5169580־03

שמן רם. צילום: יורם אשהיים
שמן רם. צילום: יורם אשהיים

יין, סיפור אהבה

סוף סוף אירוע יין שלא מדיף ריח פלצנות והתנשאות, איזו בשורה משמחת! עיתונאי היין יאיר גת (״ישראל היום״, ״מדריך היין הישראלי החדש״) והמוזיקאי דן תורן חברו יחדיו למפגשים אינטימיים סביב יינות, סיפורים ושירים. טועמים  קצת יינות, ובמקום לאכול את הראש עם בלבולי טאנינים, חמוציות וגרגירי יער בשלים, נהנים משלל הסיפורים של גת על טיולי יין בארץ ובעולם, על יקבים ואנשים, ובכלל על החיים, לצד שירים של תורן. כל מפגש שכזה הוא חד פעמי: סביב יינות מסוימים ושירים וסיפורים שכל הזמן מתחדשים. המפגשים מתקיימים אחת לשבועיים בשישי בצהריים בגלרייה טימורה בנווה צדק. המפגש הראשון יוקדש לחורף שהגיע, ליינות גש״ם (גרנאש, שיראז, מורבדר), יינות ים תיכוניים שעושים נעים מאוד במזג האוויר הקריר של נובמבר. 125 ש"ח כולל כיבוד קל. // אבירם כץ

תסיסה ספונטנית, גלרייה טימורה, שבזי 32, 6979997־052, שישי, 6.11, 13:30

יאיר גת ודן תורן
יאיר גת ודן תורן