מברלין עד שוק הכרמל: הטאקו שהעיף את פרידריכסהיין הגיע לעיר

איי קראמבה. טאקריה אל-אוסו (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם taqueria_el_oso_berlin)
איי קראמבה. טאקריה אל-אוסו (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם taqueria_el_oso_berlin)

אחת הטאקריות המדוברות באירופה מגיעה לביקור קצר מועד בתל אביב: היום ומחר תוכלו לקפוץ לשוק הכרמל ולטעום את הטאקו של "טאקריה אל-אוסו" הברלינאית בפופ-אפ בינלאומי מרגש. טורטיות אותנטיות, חריפים מקסיקנים בוערים, טוטפוס וטאקו בירייה יגשימו לשפית גליה שיפר (ולנו) את החלום

16 ביולי 2023

הנה משהו שלא אוכלים כאן כל יום: בסוף השבוע הקרוב (19-21.7) אחת מהטאקריות המפורסמות באירופה מגיעה לביקור בתל אביב, ופותחת – לפחות לכמה רגעים – שלוחה מקומית בשיתוף שפית ישראלית צעירה. הטאקריה המדוברת היא לא אחרת מ"טאקריה אל-אוסו", שנחשבת לטאקריה המדוברת ביותר בברלין ואחת המוכרות באירופה, עם היקף מכירות ממוצע של כ-10,000 מנות טאקו ביום.

הטאקו של אל-אוסו קצביים ומהירים, אך העבודה עליהם מתבצעת בשיטה מסורתית מחומרי גלם שמגיעים במיוחד ממקסיקו, החל מתירס טרי שנשלח ממרכז אמריקה לאירופה – ושם עובר בישול, ייבוש, טחינה והופך למסה של טורטיות טריות – ועד סוגי פלפלים חריפים ומעושנים שהשתיקה יפה להם, ומגיעים גם הם מעבר לאוקיינוס כדי לתת ארומה שאפשר למצוא כמעט ורק בארץ המקור. ובסופ"ש הקרוב כל הטוב הזה יגיע לפופ אפ מיוחד בבר הסמנת'ס בכרם התימנים, תחת השם ״טאקוס Bebe״.

מה זה יותר, אוכל מקסיקני-ברלינאי, או ברלינאי-מקסיקני? טאקו Bebe. צילום: גליה שיפר
מה זה יותר, אוכל מקסיקני-ברלינאי, או ברלינאי-מקסיקני? טאקו Bebe. צילום: גליה שיפר

על החיבור המעניין הזה אחראית גליה שיפר, שפית ישראלית צעירה ממוצא מקסיקני שהחליטה יחד עם פרנסיסקו, הבעלים של טאקריה אל-אוסו, להביא קצת מהטעמים עליהם גדלו עד לפתח דלתנו. החיבור ביניהם קרה ממש במקרה לפני מספר חודשים, על בר של מסעדה ברלינאית שאליה הם הגיעו לבדם.

״התחלנו לפטפט קצת ומיד גילינו את ההקשר המקסיקני ואת האוכל שזורם בדם של שנינו, מיד נהיינו חברים והתחלנו לתכנן תוכניות״, מספרת גליה. יומיים לאחר מכן היא ביקרה בטאקריה אל-אוסו של פרנסיסקו, והבינה שכל הסיפורים על אלפי מנות הטאקו אכן נכונים. ״נכנסים לשם ואי אפשר לקלוט את התור המטורף הזה, הריחות, הטעמים. זה משהו שלא חוויתי בשום מקום אחר מחוץ למקסיקו״. שיפר, בוגרת תואר בגסטרונומיה של שלוחת הקורדון בלו במקסיקו סיטי, הבינה יחד עם פרנסיסקו שיש פה הזדמנות להביא משהו שהקהל הישראלי עוד לא ממש מכיר, ומאז הם מחכים לרגע הנכון, שלשמחתנו תקרה ממש בימים הקרובים.

חיבור על בסיס המקורות. צמד השפים האחראי על טאקו Bebe. צילום: zoe_spawton וגליה שיפר
חיבור על בסיס המקורות. צמד השפים האחראי על טאקו Bebe. צילום: zoe_spawton וגליה שיפר

ומה נאכל שם? פרנסיסקו ינחת בארץ עם חומרי הגלם היחודיים שהוא מייבא ממקסיקו כדי להרכיב יחד עם גליה תפריט פשוט (אבל עשיר בטעמים) שמגיע מתוך זיכרונות הילדות שלהם. הכוכב המרכזי בערב יהיה טאקו בירייה, שיורכב מהטורטיות הייחודיות של אל אוסו ותבשיל בריסקט עמוק עם פלפלים מעושנים וטעם ששמור לשווקים מקסיקנים. לצידו תהיה גם קונטרה טבעונית מחלבון סויה שיצלה עם המון בצלים בטכניקה ששמורה לרוב לגרסאות עוף.

כמובן ששום טאקו לא יעבור בלי סלסה נכונה, וגם כאן שיפר ופרנסיסקו מתכננים הפתעה עם סלסה רוחה מעגבניות צלויות, וסלסה דה ארבול מפלפל חריף מיוחד שפרנסיסקו מביא ממקסיקו, ונטחן עם שום וחומץ. בנוסף יוגשו גם טוטופוס (טורטיה קריספית) עם גוואקמולה, ואנטוחיטו – מנת קינוח ייחודית לרחוב המקסיקני שמורכבת ממנגו ואבטיח חתוכים עם רוטב צמוי, שמבושל עם פירות יבשים והיביסקוס, ומבטיח חוויית פירות שאנחנו לא מכירים במחוזותינו.

קינוח מסוג שלא טעמתם. טאקו Bebe. צילום: גליה שיפר
קינוח מסוג שלא טעמתם. טאקו Bebe. צילום: גליה שיפר

את השם טאקו Bebe הגתה גליה מכמה סיבות: הראשונה – הוא מצלצל מוכר ונעים על הלשון הישראלית. השנייה – עברו בדיוק תשעה חודשים מההיכרות עם פרנסיסקו והגיית הרעיון לפרוייקט משותף. והשלישית, והמעניינת ביותר – היא הלידה של עולם חדש בסצנת האוכל המקסיקני בארץ.

לפי שיפר "ההבדל שהקהל יחווה בטאקו Bebe יהיה משמעותי מאוד בעקבות השוני של הטורטיה המקסיקנית המסורתית כמו שפרנסיסקו מכין אותה. מדובר בעולם אחר מהטורטיה המוכרת לנו בטאקריות העיר. בנוסף, פרופיל הטעם יהיה גם הוא שונה לחלוטין מההיצע המקומי, ויהיה מוכר יותר למי שהתנסה בטאקריות ברחבי מקסיקו. התבלינים והפלפלים שפרנסיסקו מביא איתו בונים רבדים שונים לחלוטין מאלה המוכרים לנו כאן. ברוב הטאקריות בארץ משתמשים בהיצע התיבול והטעם המקומי, אבל ב-Bebe אנחנו מביאים בדיוק את מה שגדלנו עליו במקסיקו. זו החוויה שאנחנו רוצים להעביר".

טאקו Bebe יתארח בבר הסמנת׳ס, חיים חבשוש 38, בסופ"ש הקרוב (19-21.7), ד'-ה' 14:00-22:00, שישי 12:00-17:00