קורא בקפה: הטרנדים שהולכים לשלוט בעולם הקפה בשנה הקרובה

אלעד רביד, מנהל השיווק של קפה עלית, מכין אתכם לטרנדים שניתן לצפות להם בעולם הקפה בשנה הקרובה

פולי קפה. צילום: אנטולי מיכאלו
פולי קפה. צילום: אנטולי מיכאלו
1 במרץ 2017

תוכן בחסות קפה עלית

“בשמחה! שמעתי שיש לכם סצנת קפה מטורפת בישראל", ענה לי רונלד פראבל, המפיק האוסטרלי של הסרט הדוקומנטרי “The Coffee Man" כשהזמנתי אותו, לא בציפיות גדולות, להקרין בארץ את הסרט שכבר זכה בכמה פרסים בפסטיבלים בינלאומיים. הסרט מגולל את סיפורו המרתק של האתלט סאצ׳ה ססטיק הבוסני, שברח מהמלחמה במולדתו לאוסטרליה, התאהב בעולם הקפה והפך לאלוף תחרויות הבריסטה העולמיות.

פארבל הציע את עזרתו בתרגום והביע רצון ללמוד מקרוב על “קהילת הקפה שלכם", ולפעמים זה כל מה שצריך. זו הייתה הזדמנות לעצור רגע ולהסתכל על מה שהתרחש אצלנו בשנים האחרונות. 2016 הייתה שנה שבה נשבר שיא בצריכת הקפה בישראל. יחס מספר בתי הקפה לנפש בארץ הוא מהגבוהים בעולם, והבריסטות בהם מפגינים ידע, לוק וגישה דומים למקביליהם בעולם. גם הקפה שאנחנו שותים בבית נהיה איכותי יותר, ואפשר לומר בזהירות שמתפתחת פה תרבות קפה אינטליגנטית 
שאפשר לחגוג.

[tmwdfpad]

1 יוצאים מהנישה

כמו שבקרב אוהבי מוזיקה יש את חובבי הויניל, ניתן למצוא את מקביליהם גם בקהילת הקפה – אנשי הקפה האהובים שידאגו תמיד להחזיק גם מקינטה או מכשיר חליטה מעוצב המאפשרים התערבות ידנית ומשחק עם תערובות קפה של קולים קטנים כגדולים. האדוקים שבהם גם טוחנים את הקפה לבדם ולא מן הנמנע שקניית קפה בפולים תיהפך לנישה הדעתנית הבאה ככל שהקפסולות יהפכו למיינסטרים.
כמו כל טרנד שנושא עיניו על העתיד, לא מן הנמנע שהוא יוביל גם לתנועה של חזרה למקורות, משלבי הסינון, הבחירה והרכישה 
ועד ההכנה עצמה.

2 לאט וטוב

אני מעריך שבקיץ הקרוב נזכה להצצה ראשונה למה שמוגדר כגל הרביעי של הקפה. אחד מסמליו הוא קפה נייטרו (Nitro) – קפה בחליטה אטית שנמזג דרך מערכת מזיגה של בירה, המניבה קפה בגיזוז קל ובטעמים דומיננטיים. בכמה בתי קפה בתל אביב כבר עושים ניסיונות במערכת החדשה (גם ברשת קפה עלית שלנו), ולאוהבי הקפה זו יכולה להיות אלטרנטיבה מפתיעה, מקורית ומרעננת לאמריקנו קר צונן.

קפה נייטרו. צילום: אנטולי מיכאלו
קפה נייטרו. צילום: אנטולי מיכאלו

3 קולקציות קפסולה

מינות של קפה איכותי, נגישות לאספרסו ביתי ומכשירי חליטה חדשים, מחנויות מקומיות ומאתרים בינלאומיים מאפשרים להכין קפה איכותי בבית בקלות ובמהירות. את השינוי הגדול חוללו מכונות הקפסולות והפודים. החידוש, שהחל באירופה בשנים האחרונות ומתרחב במהירות, מגיע מיצרנים המציעים מגוון אדיר של קפסולות ופודים שמתאימים למכונות הנפוצות. המגוון כולל בלנדים קלאסיים במחירים אטרקטיביים וממשיך עם מהדורות מוגבלות של קפה ייחודי ונדיר, לעתים במחירים גבוהים מהממוצע. בישראל השוק נמצא בתחילת דרכו, אבל זמינות הקפסולות והפודים האיכותיים גדלה בהתמדה. השקת האספרסו הקרובה שלנו בקפה עלית מציעה מהדורה מוגבלת וקטנה יחסית של קפה מחוות בוטיק בהונדורס שלא יכולנו לאפשר בשום תצורה אחרת.

קפסולה של עלית. צילום: אנטולי מיכאלו
קפסולה של עלית. צילום: אנטולי מיכאלו

4. עצמאי ואיכותי

לצד הרשתות ובתי הקפה הוותיקים צצו בתי קפה עצמאיים עם בריסטות שבחרו בקפה כדרך חיים ומייבאים, קולים, טוחנים ומפיצים ארומה וידע בסביבתם. זה כבר לא רק עניין של קפוצ׳ינו עם לאטה ארט של טוליפ או לב שנעים לקבל, אלא מומחיות מסוג חדש. הגל השלישי של הקפה הוא השם של המגמה המתייחסת לקפה כמוצר ארטיזנלי ואיכותי, עם דגש על אזורי הגידול, מאפייני הקלייה ושיטות החליטה. במקומות הטובים אפשר לבחור אם לשתות את הקפה כאספרסו, כקפוצ׳ינו או באחד מסוגי הפילטרים שעושים קאמבק משודרג ולא אייטיזי בכלל.

קפה ב-Slow Brew. צילום: אנטולי מיכאלו
קפה ב-Slow Brew. צילום: אנטולי מיכאלו

אם בחרתם במקרה האחרון הצטרפתם למעשה לטרנד ה־Slow brew העדכני ותקבלו קפה פילטר ארוך יחסית, פירותי יותר וחמצמץ פחות.

לסיום – פרופורציות

תרבות מתפתחת במקרים רבים מהשוליים למרכז וכך גם סוגי הקפה הוותיקים, שעדיין אחראים לרוב הקפה שאנחנו שותים, לא נשארים מאחור. הקפה הטורקי, מבושל או בוץ, שתמיד היה הדבר האמיתי לאוהבי קפה רבים, נמצא היום בתקופה הטובה ביותר שלו זה 20 שנה הודות לצעירים שגילו אותו מחדש. אפילו עולם הקפה הנמס (סוג הקפה הנשתה ביותר בישראל) משתנה לראשונה מאז הומצא הקפה המיובש בהקפאה אחרי מלחמת העולם השנייה, עם מוצרים חדשים, איכותיים ומעניינים יותר.

ב"The Coffee Man" מתוודה ססטיק, הבריסטה הבוסני־אוסטרלי, שהחיפוש אחרי הקפה המושלם קצת מחרפן אותו. הוא בתנועה מתמדת, בין מדינות, מגדלים והתנסויות אחרי הקפה המושלם ולא בא אל סיפוקו. גם חובבי קפה אדוקים פחות מתאפיינים יותר מתמיד בגיוון, התנסות וחיפוש אחרי חוויית הקפה הבאה שלהם. זה קורה ביין, בוויסקי ובתחומים קולינריים נוספים, ויש שמנבאים שלא ירחק היום והבקשה"הקפה הרגיל שלי" תהפוך נדירה. מאפיין נוסף של התפתחות התרבות.