יאפים עם ג'יפים: חדרי הכושר הופכים למרכז של חיי קהילה

גינה שיתופית, מפגשי אימהות והקרנות סרטים מתקיימות בצד אימוני הכושר בבית חנה - וזהו לא המקום היחיד בעיר שמשלב ספורט וחיי קהילה. מה גורם לבעלי חדרי כושר מפונפנים ולמדריכי יוגה מהוגנים לשנות פאזה, והאם מדובר בשינוי אמיתי או סתם טרנד יאפי?

18 ביולי 2017

בעידן שבו הסמארטפון הוא החבר הכי טוב שלנו, המושג קהילה נדמה כפריט וינטג' שמסמל משהו שפס מן העולם. ולא, קהילת מאכילי החתולים בפייסבוק שלכם לא באמת נחשבת. מסתמן שאנחנו חיים בתקופה הבודדה ביותר בהיסטוריה, כלואים במגדל שן של מדיה חברתית ובידור עצמי א־לה נטפליקס שלא מצריך לצאת מהבית.

לכן היה זה מפתיע לגלות שמאחורי המרכז הקהילתי החדש בית חנה עומדים אנשי קולנוע פאר ונורדאו – חדרי כושר המזוהים עם תרבות הסלבס וידוענים כגון יהודה לוי, בר רפאלי, רותם סלע ואיתי תורג'מן. המבנה המיתולוגי ששוכן בשדרות בן גוריון נוסד בשנות ה־30 וקרוי על שם חנה צ'יזיק, הנסיכה הלוחמת של מעמד הפועלות. המבנה עבר דרמות שלא היו מביישות שום תסריטאי – מראשית ימיו כבית ספר חקלאי וכמפעל מחתרתי של תעשייה צבאית מטעם ארגון ההגנה עד הפצצות המצרים במלחמת העצמאות, דרך הסבת השטחים החקלאיים לבנייני מגורים מודרניים בעשורים מתקדמים יותר, ועד הפיגוע בקפה אפרופו ששכן בחזית הבניין והתרחש ב־1997.

כאמור בסוף השבוע הקרוב יפתח המקום מחדש את דלתותיו, הפעם על תקן מרכז קהילתי אורבני שיתקיימו בו שלל סוגי אימוני כושר, בהם יוגה, אקרו יוגה, פילאטיס מזרן ומכשירים, TRX ושיעורי גאגא, תרגולי מדיטציה וטיפולים אלטרנטיביים. במקביל יוצעו במקום הרצאות בתחומים שונים, מפגשי אימהות, הקרנות סרטים, סדנאות קולינריות, אירועי פופ אפ, פינות שיזוף, מתחמי עבודה, גינה אורבנית וקפטריה.

"אנחנו פונים לתושבי השכונה כדי ליצור כאן קהילה פעילה. בשונה מחדרי הכושר האחרים שבבעלותנו, הספורט הוא לא העניין המרכזי כאן", אומר יואב קדמון, משותפי המקום. "בית חנה הוא מקום שפונה לאנשים שפויים שמעוניינים לעשות כושר ולצרוך אירועי תרבות באותה הנשימה. לספק להם בית קרוב לבית".

לטענת קדמון, ההתמקמות בצפון הישן, אזור אמיד ומבוסס כלכלית, לפחות ביחס לדרום העיר וליפו – מקרית לחלוטין. "פשוט נפלה בחלקנו הזדמנות לקחת את המבנה המדהים הזה, לא ניקח?", הוא צוחק.

על העיצוב האורבני והנקי של המקום הופקד דן טרוים שבאמתחתו עיצוב חנות הדגל של רשת סטורי בשרונה ושורה ארוכה של מסעדות, בהן אונזה בפשפשים וחדר אוכל של עומר מילר. לשם בניית הליינאפ נשכרו שירותיו של אייל דה ליאו, לשעבר מנהל קשרי החוץ של מוזיאון העיצוב בחולון וכיום יועץ תוכן מבוקש. הילת המיתוג לא עוצרת כאן – מוצרי ההיגיינה במלתחות שייכים למותג הטיפוח הגברי מעפילים החביב מאוד על גברברי תל אביב. כל אלה אמנם מרשימים להפליא, אך גם עוטפים את השאיפה הקהילתית בהילה ממותגת לעילא.

יפו בין ערביים
יפו בין ערביים

אין ספק שבית חנה מעניק טוויסט מפתיע למושג קהילה, שלא לומר בורגני ויאפי ביחס לאלטרנטיבות שמדרום. קבוצת יפו בין ערביים, למשל, מקיימת ג'אם אקרו יוגה חינמי שמשולב בפיקניק ובהופעות חיות ברחבת מוזיאון האצ"ל בגן צ'רלס קלור. "הג'אמים הם מעבר לאקרו יוגה, יש כאן עניין חברתי", אומר אלעד שדה, מיוזמי הרעיון. "זה הפך למקום מפגש קבוע עבור אנשים שמחפשים משהו מעבר ללעשות כושר. לדוגמה, קיימנו כאן מפגשים בין ערבים ויהודים".

במרכז העיר, בחלל האחורי של בר המעוז מול גן מאיר, יושבת קהילת Yoga to the People. מטרתה להפיץ את בשורת היוגה על פי עקרונות הדאנה – מונח בשפת הסנקריסט שמשמעותו נתינה בלי ציפייה לקבל חזרה. השיעורים מתקיימים על בסיס תרומה, מה שאומר שמחירי השיעורים נתונים להחלטת המתאמנים. לדברי המדריכים, הסכום המומלץ להמשך קיום קהילת היוגה הוא 40 ש"ח לשיעור. נתקעתם בלי מזומן? לא נורא, תוכלו לשלם גם בשיעור הבא או להביא חבר. למרבה הפלא, היוזמה הקהילתית שהשתרשה כאן ממש לא מזמן אינה מגיעה מארצות השאנטי, אלא היישר ממעוז הפריבילגיה בלב מנהטן.

גרג אומאצ'יו, מדריך יוגה ניו יורקי, חש כי יוגה ו־ Well Being אמורים להפוך לחלק טריוויאלי בשגרת חייהם של תושבי העיר. הוא טען כי כמו שאף אחד לא שולל מהם את הזכות לנשום, אין סיבה לשלול מהם את הזכות ליוגה. "אנחנו בתחילת התהליך של בניית הקהילה", מספרת רוני סתיו, מדריכת היוגה המקומית שהביאה עמה ארצה את בשורת היוגה הקהילתית לאחר שהות ארוכת שנים בניו יורק. "לאט לאט אנחנו מתחילים לקצור מכך פירות. בין שמדובר במישהי שמביאה לשיעור מאפים טבעוניים שהיא אופה בעצמה, ובין שזו העובדה שהשיעורים מתקיימים באנגלית וכך מספקים לעולים חדשים הזדמנות להשתלב בקהילה".

יוגה טו דה פיפל
יוגה טו דה פיפל

כאמור, עקרון ה־ Well Being מוביל גם את הקמפיין של בית חנה, גם אם הוא ארוז בנייר עטיפה מעוצב ואקסקלוסיבי. "אנחנו אמנם פותחים את שערינו לתושבי האזור, אבל ברור לנו שאנחנו לא פונים לכולם. אנחנו פונים לאנשים שיודעים להעריך תוכן איכותי ואת ההשקעה בבחירתו", אומרת יעל אורנשטיין, רכזת התוכן של בית חנה. היא מודעת להשלכות התפיסתיות. "סביר להניח שאם היינו פותחים את המקום הזה ביפו, ההייפ השכונתי היה יותר מסיבי".

*** בית חנה, שד' בן גוריון 75 תל אביב, 390 ש"ח למינוי חודשי, 80 ש"ח לכניסה יומית, 3245733־073

*** יפו בין ערביים, גן צ'רלס קלור יפו, כניסה חופשית

*** Yoga to the People, המלך ג'ורג' 32 תל אביב, עלות על בסיס תרומה