אחרי שהפכה ללב הפועם של המחאה והסולידריות בישראל, עיריית תל אביב הופכת את השם "כיכר החטופים" לרשמי. מועצת העיר צפויה לאשר את המהלך בשבוע הבא
לפעמים המציאות חזקה מכל תכנון עירוני או גחמה אדריכלית. כבר למעלה משנה שאף תל אביבי, או ישראלי בכלל, לא באמת קורא למרחב שבין מוזיאון תל אביב, התיאטרון הקאמרי וספריית בית אריאלה "רחבת המוזיאון". המקום הפך מאז השבעה באוקטובר לנקודת הציון הכי טעונה, כואבת ומשמעותית במדינה. עכשיו, הבירוקרטיה סוף סוף מיישרת קו עם הרחוב, ועיריית תל אביב-יפו הופכת את השם "כיכר החטופים" לרשמי.
>> מי הופרד ממי? החוק להפרדה מגדרית באקדמיה הוא תקדים מסוכן
ועדת השיום העירונית נתנה השבוע אור ירוק להצעה של ראש העירייה רון חולדאי, ובשבוע הבא מועצת העיר צפויה להעביר את ההחלטה באופן סופי. זה לא רק שינוי של שלט רחוב – זו הכרה בכך שהעיר הזו הפכה לנקודת האפס של המאבק הלאומי והאזרחי לשובם של החטופות והחטופים.
אם נחזור קצת אחורה, ההשתלטות האזרחית על הכיכר קרתה כמעט מעצמה. משפחות שיקיריהן נחטפו לעזה חיפשו מקום לזעוק בו, והרחבה שמול בסיס הקריה התבקשה מאליה. העירייה הבינה מהר מאוד את גודל השעה, ובמקום להתעסק בנהלים של שימוש במרחב ציבורי, היא החלה לשתף פעולה עם ההמון הכואב. אוהלים הוקמו, חיבורי חשמל סופקו, ובית אריאלה הסמוך הפך למעין חמ"ל של פעילות עבור המשפחות. הכיכר הפכה לעיר קטנה בתוך עיר – עם מיצבי אמנות מטלטלים, קבלות שבת המוניות, עצרות שמשכו אליהן מאות אלפי אנשים ברגעי שיא, וגם עשרות בודדות בלילות החורף הקרים.

בתוך ים יחסי הציבור השגרתי של פרויקטים נדל"ניים או פסטיבלים, ההכרזה הזו חורגת מהנורמה. "בכיכר הזאת צעקנו, בכינו, קיווינו וגם התמלאנו באושר כשהחטופים והחטופות שבו הביתה", ציין חולדאי, והזכיר שהמטרה היא שהדורות הבאים יזכרו לא רק את האסון, אלא גם את האופן שבו בחרנו להגיב אליו – בסולידריות וערבות הדדית.
החלק המעניין באמת בהחלטה העירונית הוא המבט קדימה. העירייה לא מסתפקת רק בשינוי השם, אלא מקימה ועדה ייעודית שתדון בדרכי ההנצחה של המאבק הציבורי שמתנהל במקום. איך מנציחים פצע שעודנו מדמם? איך מתרגמים זעקה אזרחית לאנדרטה או זיכרון עירוני קבוע? אלו שאלות כבדות משקל שקברניטי העיר יצטרכו לפצח ברגישות. בינתיים, ההחלטה לקרוא למקום "כיכר החטופים" היא המינימום המתבקש. היא מקבעת את התקווה והרוח האזרחית בתוך ה-DNA של תל אביב-יפו, ומבטיחה שגם אחרי שהמאבק נגמר, וכל החטופים חזרו, האספלט הזה יזכור את מה שקרה עליו.
