מבשלים עם ילדים

לכבוד חנוכה מלמד זמי שרייבר, השף של מסעדת סנדר, להכין עם הילדים לעטקס מסורתי בטעמים שונים וגם מינִי פנקייק קישואים טעים טעים לפעוטות

אילוסטרציה: thinkstock
אילוסטרציה: thinkstock
20 בנובמבר 2013

זמי שרייבר השף של מסעדת סנדר מגיש במסעדה אוכל יהודי מסורתי כל יום. התפריט של סנדר כולל גם אוכל שכל הילדים אוהבים: שניצל, קציצות עוף מטוגנות, פתיתים ותפוחי אדמה בתנור. בחנוכה יגישו בסנדר גם לביבת לעטקס מסורתית שאהובה מאוד על הילדים. את הלעטקס מכינים על בסיס תפוחי אדמה או קישואים ואם רוצים להוסיף צבע וטעם מולבים גם גזר. המשימה העיקרית בהכנת הלעטקס היא גירור הירקות בפומפייה גסה למעין גפרורים דקים וארוכים. תנו לילדים לעזור בזה. לא מומלץ לטחון את תפוחי האדמה או את הקישואים במעבד מזון. הלביבה זקוקה לנפח וליציבות ולמרות צורתה הלא אחידה היא נפלאה בטעמה.

מתכון ללעטקס תפוח אדמה

החומרים:

כלים: פומפייה, קערה גדולה, מחבת, תרבד

  • 4 תפוחי אדמה מסוג דזירה (שמתאים לבישול וטיגון) בגודל בינוני
  • 2 בצלים קטנים
  • 1 ביצה
  • 1 כף קמח
  • 1/2 כפית אבקת מרק עוף או כף מרק עוף
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • שמן לטיגון


אופן ההכנה:

ההורים קולפים את תפוחי האדמה והילדים שוטפים אותם היטב. נותנים לילדים (בעזרתכם) לגרור את תפוחי האדמה בפומפייה גסה. בזמן הזה טוחנים את הבצלים במעבד מזון וסוחטים היטב. מוסיפים את הבצלים לתפוחי האדמה וסוחטים שוב היטב. מעבירים לקערה נפרדת, מוסיפים קמח וביצה, ומתבלים במרק עוף, מלח ופלפל. נותנים לילדים לערבב היטב ולאחר מכן להכין מהבלילה קציצות שטוחות ולסדר בצלחת. מחממים מחבת עם שמן (כ־1/2 ס"מ גובה). השמן צריך להיות חם מאד, אך לא לוהט. מעבירים את הלעטקס (כל פעם 4־5 לביבות) לטיגון בשמן עד הזהבה מכל צד, ומניחים בצלחת על נייר סופג.

* לגיוון: ניתן להוסיף 3 גזרים מגוררים.

מתכון ללעטקס קישואים

החומרים:

כלים: פומפייה, קערה גדולה, מחבת, תרבד

  • 4 קישואים שטופים וקלופים
  • 2 בצלים קטנים
  • 1 ביצה
  • 1 כף קמח
  • 1/2 כפית אבקת מרק עוף או כף מרק עוף.
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • שמן לטיגון


אופן ההכנה:

נותנים לילדים (בעזרתכם) לגרור את הקישואים בפומפייה גסה. בזמן הזה טוחנים את הבצלים במעבד מזון וסוחטים היטב. מוסיפים את הבצלים לקישואים וסוחטים שוב היטב. מעבירים לקערה ומוסיפים קמח וביצה. מתבלים במרק עוף, מלח ופלפל. נותנים לילדים לערבב היטב ולאחר מכן להכין קציצות שטוחות ולסדר בצלחת. מחממים מחבת עם שמן (כ־1/2 ס"מ גובה). השמן צריך להיות חם מאד, אך לא לוהט. מעבירים את הלעטקס (כל פעם 4־5 לביבות) לטיגון בשמן עד הזהבה מכל צד ומניחים בצלחת על נייר סופג.

לעטקס קישואים. צילום: גיא הכט
לעטקס קישואים. צילום: גיא הכט

ומה לפעוטות?

מתכון למיני פנקייק קישואים ותירס לפעוטות

חומרים ל־4 סועדים קטנים:

  • 3 קישואים קלופים מגוררים לגפרורים
  • 1 קופסת תירס מתוק קטנה
  • 1 גביע שמנת חמוצה (למתכון חלבי)
  • 2 ביצים
  • 1/4 כוס פירורי לחם
  • שמן לטיגון

 

אופן ההכנה:

מאדים את הקישואים במחבת עם מעט שמן למשך כ־5 דקות עד שהם מתרככים, ומניחים בצד להתקרר.

מעבירים את הקישואים המאודים לקערת ערבוב יחד עם התכולה המסוננת של קופסת התירס ושתי ביצים. לגרסה חלבית ניתן להוסיף 1/2 גביע שמנת חמוצה. מערבבים בעדינות בידיים ומוסיפים פירורי לחם עד לקבלת עיסה אחידה ולא נוזלית מדי. מניחים במחבת עם שמן בגובה 1/2 ס"מ שחומם היטב כף מהתערובת (בגודל של לביבה קטנה). מטגנים על אש בינונית עד הזהבה משני הצדדים.

סנדר – בית של אוכל. לוינסקי 54, תל אביב. 5371872־03, ראשון עד שישי 12:00־17:00