ילד, אסור: האם אנחנו מוכנים לאופנה נטולת מגדר לילדים?

יותר ויותר בתי אופנה ומעצבים מציגים את המעבר לעולם אופנתי שמכיל שונות מגדרית. האם השינוי יחלחל לאופנת ילדים?

Celinununu. צילום: יעקב מהגר
Celinununu. צילום: יעקב מהגר
18 באפריל 2019

"בנות יכולות ללבוש ג'ינס, לקצוץ את שערן וללבוש חולצות ומגפיים, כי זה בסדר להיות בן. בשביל בנות זה כמו קידום. אבל עבור בנים להיראות כמו בנות זה משפיל", כך כתב איאן מקיואן בספרו "גן הבטון" מ־1978. במשפט הזה, שלימים צוטט בידי מדונה, סיכם מקיואן את החלוקה המגדרית באופנה.יותר מ־40 שנים אחר כך התפיסה החברתית בנוגע למגדר באופנה מתחילה להשתנות, אבל לאט. כשבילי פורטר מהסדרה "Pose" הופיע על השטיח האדום בטקס האוסקר בשמלת קטיפה שחציה טוקסידו הוא עורר סערה; הבחירה שלו נחשבה אמיצה ומתריסה.

בילי פורטר בכריסטיאן סיריאנו. אמאלה. צילום: GettyImages
בילי פורטר בכריסטיאן סיריאנו. אמאלה. צילום: GettyImages

גברים בשמלות הם עדיין איום חברתי, אך בארבע השנים האחרונות צצים יותר ויותר מהם. ג'ונתן ואן נס ועזרא מילר מצטרפים לשורה של בתי אופנה וידוענים שמציגים מאבק שמטרתו קבלה של האחר המגדרי. כעת נראה שהשינוי מחלחל גם לעולם בגדי הילדים, מעוז השמרנות והמקום שבו ההבניה החברתית מתחילה. האומנם?

ג'ונתן ואן נס. צילום: GettyImages
ג'ונתן ואן נס. צילום: GettyImages
ג'ונתן ואן נס. צילום: GettyImages
ג'ונתן ואן נס. צילום: GettyImages

עוד כתבות מעניינות:

תצוגת האופנה הקווירית שהרסה אותנו
המעצב שהפך את מותג The North Face להצהרה קווירית
הצעירים ממעמד הביניים שמתעקשים לקנות מותגי יוקרה

איריס אדלר וטלי מיכלברג, מקימות מותג בגדי הילדים Nununu, מצהירות שאת בשורת ניפוץ חומת המגדר באופנת ילדים תביא הקולקציה החדשה של מותג הבת שלהן, Celinununu, שעוצבה בשיתוף הזמרת סלין דיון. "סלין לקוחה שלנו מאז שנולדו התאומים שלה. היא זו שפנתה אלינו דרך מנהליה וביקשה לבדוק אפשרות לשיתוף פעולה", הן מספרות. למרות השם הגדול וההבטחה לשינוי, נראה שהמהפכה נשארת בגבולות הכיתובים על הבגדים ובמשפט מלא התקווה "Follow me into the future" שמככב על הפריטים. הילדות בחצאיות טול ושמלות, הבנים במכנסיים רפויי גזרה, איך זה שובר את גבולות המגדר אצל זאטוטים?

איך זה שובר את את גבולות המגדר אצל זאטוטים? Celinununu. צילום: יעקב מהגר
איך זה שובר את את גבולות המגדר אצל זאטוטים? Celinununu. צילום: יעקב מהגר

הקולקציה החדשה חסרה משחקיות וכיף, שני אלמנטים חשובים בהלבשת לקוחות בגילים חד ספרתיים. פלטת הצבעים מתמקדת באפור ובשחור עם הבלחות של גוני ירוק, שמנת וקצת אדום, שמתפרץ אל הקולקציה בדמות הברק המזוהה עם דיוויד בואי, שמנוכס בימים אלו על ידי כל מותג אופנה אפשרי. האסתטיקה המוקפדת מנסה לשוות לסלין דיון, הדיווה המזוהה עם להיטי קיטש, גוונים רוקנ'רוליים: פניה הכחושות ממוסגרות בכתר גרפיטי מוזהב, ובגב החולצה תאריכי הופעות שייערכו בחלל החיצון. התשובה של מייסדות המותג מתחמקת. "התפקיד שלנו הוא להציע את האלטרנטיבה ושכל אחד יעשה כרצונו. אנחנו גאות להיות חלק משמעותי בהובלה לשינוי באופנת ילדים כמותג שפורץ דרך בתפיסתו שהכל אפשרי באופן שוויוני. בנים? בנות? שמלות? מכנסיים? מה זה משנה?".

זה העתיד? Celinununu. צילום: יעקב מהגר
זה העתיד? Celinununu. צילום: יעקב מהגר
מדוע יוניסקס הפכה למילה נרדפת לפלטת צבעים אפרורית?. Celinununu. צילום: יעקב מהגר
מדוע יוניסקס הפכה למילה נרדפת לפלטת צבעים אפרורית?. Celinununu. צילום: יעקב מהגר

סערה בארגז החול

פרט ל־Celinununu נראה שמותגי הלבשה לפעוטות וילדים לא ממהרים להדביק את הפער עם השינויים החלים בעולם המבוגרים. מבט בקולקציית הילדים החדשה של קסטרו למשל יגלה כמעט רק בגדים ממוגדרים. הורה שירצה להלביש את הילדה שלו במשהו שאינו שמלה או חצאית ייאלץ להסתפק בשורטס. בקטגוריית ה־New Born תוכלו למצוא מטוסים לדינוזאורים לבנים ואיורי יער קסום בוורוד בהיר לבנות.

בשילב מוצגת קולקציית יוניסקס מעט שוויונית יותר. הדפסי פסים רוחביים, איורים של ילדים מחייכים, כוכבים לא סימטריים בגוני שחור, לבן ואפור. גם בחו"ל מותגים עצמאיים שמבקשים להיות לא מגדריים עושים זאת באמצעות להציע ביגוד לילדות ובו אלמנטים "של בנים". הצבעוניות המוגבלת והדימויים השמרניים מעוררים תהייה: מה רע בסגול, ירוק או ורוד? מדוע "יוניסקס" הפכה למילה נרדפת לפלטת צבעים אפרורית ולניקוי אלמנטים נשיים? נראה שגם 40 שנה אחרי, דבריו של מקיואן בהחלט תקפים.

תפקידי המגדר מובחנים ומתחילים עוד בהיריון. צילום: שאטרסטוק
תפקידי המגדר מובחנים ומתחילים עוד בהיריון. צילום: שאטרסטוק

"כשאת נכנסת לחנות ומשווה בין חולצה של ילד בן 3 לחולצה של ילדה באותו הגיל, התוצאה תהיה שהחולצה של הבנות קטנה יותר", מסבירה רוני גורסקי מלין, פסיכולוגית חינוכית ומרכזת יחידת הלהט"ב והמגדר בשירות הפסיכולוגי החינוכי ברמת גן, "אין לכך הצדקה התפתחותית או פיזיולוגית, מדובר בקונספציה שבה בנות לובשות בגדים צמודים. כשבנים מתלבשים כמו בנות הסביבה נוטה להגיב בצורה יותר חריפה כי זה בולט. יותר פשוט להיות ילדה 'טומבוי' מאשר ילד 'נשי', בין השאר כי נשים מלכתחילה נחשבות נחותות יותר בחברה הפטריארכלית. בעולם המערבי תפקידי המגדר מאוד מובחנים, ומתחילים כבר בהיריון ובציפיות שמתלוות למין הביולוגי. ככל שהילד גדול יותר יש יותר סיכון למצוקה שתתעורר, כי החברה מגיבה בצורה חריפה יותר. בגיל בית הספר הילדים נמצאים כבר עמוק בהסללה המגדרית ואז מתגברים הקשיים".

מה את מציעה להורים שהבן שלהם רוצה ללכת לגן לבוש בחצאית?

"הכיוון הוא ללכת עם הרצונות של הילד ולאפשר את זה. התפקידים המגדריים הם במהותם הבניות חברתיות ולכן התשובה מורכבת. צריך להבין מה המשמעות עבור הילד, המשפחה והסביבה. יש פה המון חלקים התפתחותיים שקשורים ברצון של ילדים לבדוק ולהתנסות. בת שרוצה לשחק כדורגל תיתקל ככל הנראה בקשיים חברתיים. אנחנו רואים את המחירים הפסיכולוגיים של ההבניות האלה כשילדות וילדים מוותרים על חלקים מהעצמי שלהם בגלל ביקורת חברתית חריפה".

"כשבנים מתלבשים כמו בנות הסביבה נוטה להגיב בצורה יותר חריפה". צילום: שאטרסטוק
"כשבנים מתלבשים כמו בנות הסביבה נוטה להגיב בצורה יותר חריפה". צילום: שאטרסטוק

העתיד ורוד?

התפתחות השיח המגדרי הופכת יותר ויותר הורים למודעים למצב המורכב שבו נמצאים הילדים שלהם, ובהתאם נפתחו שלל קבוצות פייסבוק להתייעצות ושיח בנושא. "כל הצבעים לכל המינים", שהוקמה ב־2013 בידי יובל טופר ארז, היא אחת מהן. "במהלך ההיריון של הבן שלי היה ברור שנרצה לגדל אותו בצורה כמה שפחות ממוגדרת", הוא מספר. "הבנו שזה יהיה אתגר משום שהחברה מסביב כל כך ממוגדרת וממגדרת, החל מהשפה, דרך חנויות מוצרי התינוקות המציעות בצד אחד מוצרים בכחול ובצד השני בוורוד, וכלה באנשים זרים לחלוטין שעתידים לייחס לו תכונות אופי שונות על בסיס ההערכה שלהם של אילו איברי מין מסתתרים לו בחיתול".

תקריות כאלה, לפי טופר ארז, הן המכשול העיקרי ביכולת של הורים לגדל ילדים עם מעט השפעות מגדריות. לאחר תקופה שבה הילד שלהם לבש שמלות, הוא החליט לוותר ולחזור למכנסיים וחולצה בעקבות תגובות עוינות שקיבל. "הוא הפנים את הקודים החברתיים", מסביר טופר ארז, "האתגר העיקרי העומד בפני הורים היא הסביבה המאוד ממוגדרת שיש כיום בישראל. הרצון החברתי לנרמל את השונה גורמת לביקורת קשה שעשויה אף להיגרר לאלימות. פעם זר מוחלט שלף מוצץ ורוד מפיו של בני בן השנתיים באמירה שהמוצץ הזה הוא לבנות".

עבור המעצבת אנוק יוסבשוילי, שעם בן זוגה ירון שמרקין ייסדה את מותג הביגוד הלא מגדרי Vague, היום שבו אופנה לא ממוגדרת לילדים תהיה נוכחת בשוק אינו רחוק. "אני מאמינה שאנחנו בתחילתה של מהפכה. עם השנים קמות יותר ויותר חברות עם אג'נדה מגדרית מאחדת, כזו שלא יוצרת הפרדה. עתיד האופנה הוא ביטול של מגדר לכדי מצב שהוא לא אישיו. בעתיד הקרוב, כנראה בגלל העובדה שהמצב המשפחתי שלי ושל בן זוגי עומד להשתנות, נתרחב גם לליין ילדים".

סטודיו Vague. צילום: אלכס פרגמנט
סטודיו Vague. צילום: אלכס פרגמנט
סטודיו Vague. צילום: אלכס פרגמנט
סטודיו Vague. צילום: אלכס פרגמנט

גם זיו כהן, המעצב העומד מאחורי המותג התל אביבי No Gender, טוען שהשינוי כבר בדרך. "עולם היוניסקס התחיל לפרוח לפני חמש שנים בערך אבל נמצא עדיין בתחום הבייסיק. החברה צריכה להכיל לגמרי את עולם היוניסקס ולתת לו מספיק במה. ברגע שזה יקרה, להטמיע אותו אצל ילדים יהיה קל הרבה יותר. יש המון בנים שרוצים ללבוש חצאיות ובנות שרוצות מכנסיים וחולצה. מה שנותר לנו לעשות הוא פשוט לאפשר להם להתלבש איך שהם רוצים".

NO GENDER של זיו כהן. צילום: עדן אליהו
NO GENDER של זיו כהן. צילום: עדן אליהו

לא בדיוק, אבל בערך: 5 מותגי ביגוד לא מגדריים לילדים

Girls Will Be

כחול, ירוק, דינוזאורים ומעבדות – מותג הלבשה לילדות עצמאיות שלא הולכות בתלם.

girlswillbehq.com

ג'סי&ג'ק

מותג בגדי פעוטות אמריקאי שהתחיל בקמפיין הדסטארט. איורים מקסימים ועיצובים פשוטים נטולי סלוגנים וססמאות.

freetobekids.com

https://www.instagram.com/p/BvzOnqtHVCc/

Princess Free Zone

בנות יכולות להתלבש כמו נסיכות, אבל הן לא חייבות. חולצות עם פרינטים חמודים במגוון גזרות – לא רק צמודות.

princessfreezone.com

Svaha

מטייץ עם הדפס של טבלת היסודות ועד לשמלות גיימינג ואסטרונומיה – המקום להורים גיקים שרוצים להדביק את הילדים שלהם.

Svahausa.com

טוביאס והדוב

מותג בריטי שהוקם ב־2007 בידי שתי אימהות שלא הצליחו למצוא מכנסיים נוחים לילדים שלהן. יצא להן מושלם.

tobiasandthebear.com