מדויקות

הן מהוות רק 10% מכלל הסטודנטים לתארים מתקדמים בפיזיקה, אז נשות מדעים מדויקים הקימו מרחב המיועד רק להן. פורום She-Physics: בקרוב במערכת השעות?

14 באפריל 2016

אתן אולי לא מודעות לכך, אבל רוב הסטודנטים בארץ הן סטודנטיות. אתן מהוות הרוב כמעט בכל אוניברסיטה ומכללה, כמעט בכל פקולטה ובכל חוג. אולי זה מספיק כדי שאת הכתבה הזאת, ובעצם את כל שאר הכתבות בעיתון האוניברסיטאי הצנוע שלנו, יכתבו בלשון נקבה. אבל כמו שאמרו רבים וחכמים לפניי – כמעט זה לא גול, ויש גם מקומות באקדמיה שהם נחלתם הכמעט בלעדית של הגברים. אחד מהמקומות האלה הוא בית הספר לפיזיקה באוניברסיטת תל אביב, אז קמו ארבע דוקטורנטיות והתחילו בו תהליך שאולי יביא לשינוי. אחת מהן, הדר גרינר, בוגרת תואר ראשון ושני בפיזיקה ודוקטורנטית טרייה, מספרת על "פורום נשים בפיזיקה" או בשמו הלועזי – She-Physics.

"ככל שהתקדמתי בתארים בפיזיקה מצאתי את עצמי עם פחות ופחות נשים מסביבי. גם בתואר הראשון היינו פחות מ-30% נשים במחזור, וזה אוטומטית יוצר תחושה שאת שונה מהאחרים ומפעיל לחץ. המצב נעשה יותר גרוע ככל שמתקדמים בתארים: מבחינה מספרית יש פחות ופחות נשים סביבך. כדי לסבר את האוזן, נשים מהוות רק 10% מכלל הסטודנטים לתארים מתקדמים בפיזיקה".

אז מה החלטת לעשות בנדון?
"אחרי כמה שיחות עם אביה, סיוון ומיכל – עוד שלוש דוקטורנטיות שהן חברות, ומתוך היכרות עם פורומים של נשים במתמטיקה ומדעי המחשב, ראינו לנכון להקים קהילה דומה אצלנו, פורום נשים בפיזיקה לכל התארים. המודל שלנו כולל פגישות שבועיות של עבודה משותפת. אנחנו יושבות יחד באותה כיתה ואת יכולה לראות נשים סביבך. זה, יותר מהכל, מייצר אווירה מאוד נינוחה ופתוחה שמאפשרת לשאול על הכל. סטודנטיות לתואר ראשון רואות את המתרגלות שלהן יושבות ועובדות גם כן וזה מאפשר להן לראות מודל לחיקוי מול העיניים. פעם בחודש אנחנו מביאות מרצה שתדבר על המחקר שלה ועל איך זה להיות אישה באקדמיה".

research-1029340_1920

פורום נשים בפיזיקה הוא די טרי, וההרצה הראשונית שלו התחילה רק בסמסטר א' השנה. למפגשים שהיו עד עכשיו באו בין 10 ל-20 סטודנטיות. "זה אולי נשמע מעט", אומרת הדר, "אבל צריך להבין שיש מעט מאוד סטודנטיות באופן כללי בפיזיקה. מבחינתי אנחנו עדיין בפיילוט ואנחנו עובדות כדי שזה יהפוך למשהו יותר קבוע. אני מקווה ששנה הבאה she-physics כבר יהיה חלק ממערכת השעות. כבר עכשיו יש היענות גדולה מסטודנטיות לתואר ראשון, במיוחד מצד אלו שנמצאות לקראת סיום התואר וחושבות על העתיד שלהן. הפורום נותן להן ערוץ ישיר לשיחה עם נשים שבחרו להמשיך לתארים מתקדמים. האינטראקציה בין הדוקטורנטיות, שחלקן אימהות, לבין הסטודנטיות הצעירות יותר, היא מאוד חיובית במובן שהאחרונות רואות מולן אמא שהיא גם חוקרת ושיש לה זמן לעשות את שניהם".

מהי בעצם המטרה שלכן בפורום הזה?
"אנחנו מנסות לייצר אינטראקציה בין סטודנטיות בתארים ראשונים לסטודנטיות בתארים מתקדמים, שבנות יראו שהן לא לבד ושיש עוד סטודנטיות בפיזיקה. המטרה שלנו בתור התחלה היא לשמר את האחוז היחסי של נשים בתואר ראשון גם לתארים מתקדמים. בעתיד אנחנו מקוות להיות חלק מתוכנית שיוצאת מעבר לכותלי האוניברסיטה כדי לעודד בנות בתיכון להירשם מלכתחילה לפיזיקה. לדעתי זה מקצוע שמתאים לכל אחד ומיועד למי שפיזיקה מעניין אותה. לפעמים את יכולה להיתפס מגיל צעיר כלא טובה בתחום מסוים, כאילו שיש דברים שאת לא יכולה לעשות בגלל שאת אישה. אני חושבת שזה קונצנזוס שאפשר לשנות, לא בקלות, אלא באמצעות הרבה עבודה. כמובן שהמפגשים האלה הם גם מקום מאוד פתוח ודיסקרטי להתייעץ ולשאול שאלות גם לגבי דברים שהם פחות נעימים, שלצערי כל אישה חווה אותם. זו לא המטרה העיקרית של הפורום אבל זה אחד הנושאים בהם אנחנו מתעסקות במפגשים".

אתן מקבלות תמיכה מהאוניברסיטה או מהפקולטה?
"כן, אני ניגשתי לראש בית הספר, פרופסור דן מעוז, שמאוד התלהב מהרעיון ותמך בו. בסך הכל יש היענות מאוד יפה מצד בית הספר לפיזיקה והפקולטה למדעים מדויקים לקדם נושאים מגדריים חשובים בבית הספר, כמו שירותים נפרדים, חדרי הנקה והתחשבות בתקופת היריון. בנוסף אנחנו במגעים מול אגודת הסטודנטים להפוך את הפורום למועדון רשמי. גם שתי חברות הסגל היחידות בפיזיקה, פרופסור שרה בק ופרופסור הלינה אברמוביץ', עוזרות לנו מאוד. שתיהן באו לדבר איתנו ושרה העבירה הרצאה מאוד מעניינת על מסלול
הקריירה שלה".

ליצירת קשר עם הדר:
shephysics.tau@gmail.com