למה אתם לא מוצאים דירה טובה באמת בתל אביב? כי "מחליפים" אותן

מחזיקי מפתחות (צילום: Shutterstock)
מחזיקי מפתחות (צילום: Shutterstock)

ב־2022 כבר לא מפנים דירות בתל אביב, אלא פשוט "מציעים אותן להחלפה": הדירות הטובות נסחרות במעגל בלתי נגיש, ומי שבחוץ מוכן למחול על כבודו ולהציע שוחד

4 באפריל 2019

מי ששוטט לאחרונה בקבוצה להשכרת דירות כזו או אחרת לבטח נתקל בתופעה מתעצמת ושנויה במחלוקת: דירה כנגד דירה. מדובר באנשים שלא רוצים לוותר על מה שיש להם ביד אבל בכל רוצים או צריכים שינוי בתנאי המגורים שלהם: שדרוג או שנמוך, נכנסו לזוגיות או יצאו ממנה, נולד להם ילד או שניים, או סתם בשביל להחליף אווירה.

המצוקה של שוכרי הדירות בתל אביב מוכרת לכל. הביקוש הגבוה וההיצע הנמוך; לעתים קרובות תנאים לא הוגנים כמו לקנות מיטה וארון גם למי שכבר יש די והותר ארונות; ותחרות קשה מול עשרות מועמדים שצובאים בפתחה של כל דירה שמתפנה, או כמו שאפשר לקרוא לזה: "מישהו שירצה אותי כמו דירת יחיד". כל אלו יצרו פרקטיקה חדשה בשוק: החלפת דירות, מודעות שפונות רק למי ששייך למעגל מאוד מסוים – זה שכבר יש לו דירה נורמלית.

אלה פוכט (33), המציעה את דירתה להחלפה, מגינה על שיקוליה. "אני מחפשת כבר הרבה זמן ולא מוצאת שום דבר. הדירות שאני רואה על הפנים, אני לא אגור בחורבה. אני רוצה לעבור ל'דירה של גדולים'. אל הדירה שלי עברתי כשסיימתי את התואר, היום אני שותפה במרכז חדשנות לסטארטאפים, יש לי משרד של שתי קומות במרכז תל אביב, אבל אין לי דירה במרכז תל אביב. חשבתי שאולי אם איזשהו זוג נפרד אז לאחד מהם הדירה שלי תתאים ואני אוכל לקחת דירה של זוג. זה לא בקטע של 'אני מחזיקה נכס ואני לא אזוז ממנו' אלא ממקום של 'אין לי לאן לעבור'". מי שכן פנה אל פוכט אלו אנשים שניסו לשחד אותה כדי שתיתן להם את הדירה שלה: "לפחות עשרה אנשים הציעו לי כסף כדי שאתן להם את הדירה, אני כמובן לא אעשה דבר כזה".

פוכט היא לא היחידה שנתקלה בהצעות מסוג זה במקום החלפת דירה. גם סול פוקסמן (22) מספרת סיפור דומה: "יש מישהי שהציעה לשלם לי מעין דמי תיווך ולתת לי כסף על שכר דירה של חודש כדי שאביא לה את הדירה במקום לעשות החלפות. אני כרגע גרה בדירה 50 מ"ר ב־4,000 ש"ח. גרתי בה עם בן זוג אבל נפרדנו ועכשיו מאוד יקר לי לשלם את זה. אז אפילו שממש לא נעים לי לקחת כסף מאנשים, לא שללתי את זה על הסף. התחרות בחוץ בכל זאת ממש מייאשת. אבל בסופו של דבר הרגשתי שאני לא מסוגלת לעשות את זה. הבנתי שאם אני בעצמי נגד תיווך אז אני לא יכולה לקחת כסף ככה ממישהו אחר. אגב, האישה שרצתה לשלם לי גם התעצבנה עליי שסירבתי, אז בכל מקרה יצאתי בסוף לא בסדר".

מחלה תל אביבית

יסמין דיין (33) נמנית דווקא עם מאוכזבי הטרנד. "גיליתי שזה ממש גרוע. פרסמתי כבר לפני כמה חודשים וזה לא באמת קורה. דיברתי אולי עם 30 זוגות שרצו להחליף דירה, אבל מאוד קשה למצוא משהו החלפה שמתאימה לדרישות ולצרכים של שני הצדדים. יש זוג שרצה את הדירה שלנו והציע לנו למצוא דירה עם תיווך ושהם יחלקו איתנו את התיווך, אבל אני לא אעשה את זה. זה לא הגיוני לבקש מהם חצי מסכום התיווך".

מיכל כהן, מקימת ומנהלת קהילת הקבוצות "דירות מפה לאוזן", לא מאפשרת פרסום של דירות להחלפה בקבוצות שלה: "זה לוקח את האופציה למי שמחפש דירה להתעניין בפלח גדול של דירות איכותיות שיוצאות לשוק. ברגע ששוכר שנמצא בדירה מתנה את היציאה ממנה בהחלפה עם דירה אחרת, הוא לוקח את האופציה לאחוז גדול של אנשים שאין להם דירה להציע. אמנם אין חוק שאוסר את זה, אבל אנשים עושים סחר־מכר על משהו שהוא לא שלהם. אני מבינה את השוכרים, כי מאוד קשה היום למצוא את מה שהם צריכים אז הם אומרים 'יש לי נכס טוב ביד ואני יכול להשתמש בו', אבל אני לא חושבת שהם היו רוצים שככה השוק יפעל כי זה מפלה את מי שאין לו וזה גם יחזור אליהם בסופו של דבר. זה מגביל את השוק ופוגע בטובת הכלל. אז בקבוצות אני מנסה למנוע את זה, אבל זו אכן תופעה שמתרחבת".

הדירה של רביב ליפשיץ. כזו כנראה שיהיה לכם קשה להשיג. צילום: הילה עידו
הדירה של רביב ליפשיץ. כזו כנראה שיהיה לכם קשה להשיג. צילום: הילה עידו

את חושבת שהטרנד הזה כאן כדי להישאר?
"לא. אמנם לאחרונה זה נהיה טרנד מוביל, אבל אני מאמינה שזו תופעה שתחלוף – גם כי בטווח הארוך אנשים ייפגעו מזה, וגם הסיכוי להצליח למצוא החלפה עם דירות שמתאימות בול לשני הצדדים מאוד נמוך. בסופו של דבר רוב הדירות שהוצעו להחלפה מועלות להשכרה רגילה".

באשר להשפעה של מגמת החלפת הדירות על מחירי השוק, ניצן גרינפלד, שמאי מקרקעין וכלכלן, מסביר: "התופעה של שני שוכרים שיודעים שיש להם נכס מוצלח יחסית לשוק ואומרים 'בואו לא נוותר על הזכות שיש לנו ונעשה החלפה בינינו', נפוצה בעיקר באזור תל אביב. מכיוון שהביקוש בתל אביב מאוד גבוה, לא סביר שזה ישפיע על מחירי השוק. זה גם לא מבטיח שגובה שכר הדירה לא יעלה. אם בעל הבית יודע מראש שהוא רוצה להעלות את שכר הדירה והשוכר המחליף 'נכנס בנעלי' השוכר המוחלף, בעל הדירה יעלה את השכר בחוזה החדש. זו תופעה שבעיקר מראה מחסור בדירות להשכרה, ביקוש שהוא גבוה מההיצע. הסוחרים מתמרנים עם מה שיש להם".