50 נשות האוכל המובילות בישראל בספר מתכונים אחד? יאמי!

כופתאות לחם ושקדים ברוטב עגבניות של הילה אלפרט מתוך "מטבח משלהן" בעריכת יעל כלב | צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע
כופתאות לחם ושקדים ברוטב עגבניות של הילה אלפרט מתוך "מטבח משלהן" בעריכת יעל כלב | צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע

"מטבח משלהן" הוא לא סתם ספר מתכונים - הוא מאגד בתוכו את הנשים הדומיננטיות ביותר בסצנת האוכל המקומית, על מתכוניהן וסיפורי החיים שלהן, ועם הרבה רגש. כל הרווחים קודש למרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בישראל. עוד לא רכשתם?

8 באוגוסט 2021

נתחיל בהכי חשוב: ספר הזה הוא יותר מספר מתכונים – כל הרווחים ממכירתו ייתרמו לתוכניות החינוך וההסברה של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בישראל, שמטרתן למנוע אלימות מינית בקרב ילדים ובני נוער ולחנך למיניות מיטיבה והדדית. עוד לפני שאמרנו מילה על "מטבח משלהן", זה לבדו הופך אותו לספר חשוב שכדאי וראוי לרכוש.

מאק אנד צ'יז של שיר הלפרן מתוך "מטבח משלהן" בעריכת יעל כלב | צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע
מאק אנד צ'יז של שיר הלפרן מתוך "מטבח משלהן" בעריכת יעל כלב | צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע

>> מתכונים מעולים מתוך הספר "מטבח משלהן" עכשיו באתר "השולחן"

אבל איזה ספר מתכונים שזה, רק תראו את רשימת המשתתפות: מדובר באוסף מתכוני הדגל של 50 נשות האוכל המובילות בארץ. משתתפות בו מסעדניות כמו רותי ברודו (R2M), אירית שנקר (קרן, דיקסי) ועפרה גנור (מאנטה ריי ו־Shi Shi); מתכונאיות ומחברות ספרי בישול ואפייה כמו קרן אגם (נשואה למאפייה), נטלי לוין (עוגיו.נט) וחגית ביליה (לייזה פאנלים); יזמיות אוכל כמו אפרת אנזל, שיר הלפרן ורחלי קרוט; שפיות כמו אביבית פריאל (אוזריה) ורינה פושקרנה (טנדורי); עיתונאיות אוכל כמו מרב סריג, הילה אלפרט ומאיה דרין ועוד נשים שכבר מזמן נכנסו למטבחים (או לשקיות הטייק־אווי) של כולנו.

קישוא בלאדי ממולאים ברוטב חמוץ־מתוק של מרב סריג מתוך "מטבח משלהן" בעריכת יעל כלב | צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע
קישוא בלאדי ממולאים ברוטב חמוץ־מתוק של מרב סריג מתוך "מטבח משלהן" בעריכת יעל כלב | צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע

עם שמות כאלה, כל מה שצריך כדי להפוך אותו לאחד הספרים הכי משומשים במטבח שלהם זה מתכונים טובים. ובכן, יעל כלב, יוזמת ועורכת הפרויקט ולשעבר עורכת מגזין "על השולחן", ביקשה מכל משתתפת לבחור מתכון אחד או שניים שאהובים עליה במיוחד. התוצאה מסחררת ומרגשת: חלק מהנשים בחרו במנות שליוו אותן בתחנות שונות בקריירה המסעדנית שלהן, וחלק בחרו במנות אישיות יותר, כאלה שהן אוהבות לבשל למשפחה ולחברים.

עוף בתמרינדי, אורז, שזיפים, בצל ירוק וזרעי שומר של קרן ויעל סלע גפן מתוך "מטבח משלהן" בעריכת יעל כלב | צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע
עוף בתמרינדי, אורז, שזיפים, בצל ירוק וזרעי שומר של קרן ויעל סלע גפן מתוך "מטבח משלהן" בעריכת יעל כלב | צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע

כך, למשל, השפית לילך רווה בחרה במתכון הדג שמלווה אותה עוד ממסעדת אסיה, לצד מתכון הקובה של דודותיה. רותי ברודו חשפה (לראשונה!) את המתכון לסלט הקיסר של מסעדות R2M, ופרסמה גם את מתכון הרוגלך שאותם היא נהגה לאכול כשגרה בניו יורק והתגעגעה לארץ, הרבה לפני שפתחה את הקופי בר. קרן קדוש מקפה קדוש בחרה לחלוק את המתכון שלה לקראמיק – בריוש בלגי שהיא מכינה רק לחברתה חן קורן, שמצידה בחרה לפרסם את המתכון למקלות הבירה המשפחתיים שלה.

כופתאות גבינה וסולת של יונית נפתלי קו־אל מתוך "מטבח משלהן" בעריכת יעל כלב | צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע
כופתאות גבינה וסולת של יונית נפתלי קו־אל מתוך "מטבח משלהן" בעריכת יעל כלב | צילום: דניאל לילה, סטיילינג: אוריה גבע

מאחורי כל מנה כזאת יש סיפור אישי, היסטוריה והמון רגש וכולן מנות נגישות ומזמינות שאפשר לעוף עליהן במטבח הביתי. בין המתכונים שזורים סיפורים מחייהן של חלק מהמשתתפות – על המשפחות, ההשראה ששאבו מנשים אחרות, המאבק לתפוס את מקומן בעולם המסעדנות והאופן שבו האוכל והעיסוק בו עיצבו את חייהן. התוצאה היא ספר שהוא קצת כמו ארוחת ערב של חברות שנפגשות כדי לבשל, לאכול ולדבר – רק שכל אחת מהחברות האלה היא שפית או בשלנית מקצועית, שמביאה לארוחה את המנות הכי מוצלחות שלה.

"מטבח משלהן" | עורכת: יעל כלב
"מטבח משלהן" | עורכת: יעל כלב

כל המשתתפות בספר לקחו בו חלק ללא כל תמורה, וכך גם רוב אנשי הצוות שעמלו על ההפקה. אם רשימת המשתתפות המכובדת והמתכונים שבספר הם סיבה לקנות לעצמנו עותק של הספר היפהפה הזה – העובדה שמדובר בתרומה למטרה חשובה כל כך היא סיבה לקנות כמה עותקים, ולחלק לכל מי שאתן מכירות ומכירים. פרטים נוספים ורכישה ממש כאן.