תאכלו אבק: המידברן צפוי לחזור במתכונת מצומצמת בספטמבר

זה עוד לא סופי, לא סגור ולא מחושל"ש, אבל הדיבור בקמפים של המידברן הוא שהעמותה המנהלת את הפסטיבל נערכת לקיומו סביב סוכות במהדורה מוגבלת עם חצי מכמות המשתתפים שגדשה אותו ב-2019

מידברן 2018 (צילום: אלעד מלכה)
מידברן 2018 (צילום: אלעד מלכה)

זה עוד לא סגור, זה עוד לא ודאי במאה אחוז, אבל בקהילת המידברן העצומה שהתפתחה בישראל כבר שומעים את הקולות הנרגשים וכנראה שאפשר כבר לומר את בקול רם: המידברן חוזר. אל פי השמועות שנפוצו בין קהילות הקמפים השונים שהשתתפו במידברן בעבר, הפסטיבל צפוי לקרות במהלך סוכות הקרוב או מעט אחרי החג בניסיון לצמצם את מספר מבקשי הכרטיסים הצפוי.

בפעמים האחרונות שבהן התקיים המידברן, ב-2018 וב-2019, משך הפסטיבל יותר מעשרת אלפים איש לשבוע של קסם ליד שדה בוקר. צמיחתו של הברן לכדי תופעה המונית איימה להביא לביטולו ב-2020, כשהעמותה המארגנת אותו התקשתה למצוא לוקיישן שיצליח להכיל את כמויות החוגגים הצפויות. בסופו של דבר הגיעה מגפת הקורונה וחיסלה את התקווה לקיומו במהלך השנה. עם החזרה לשגרה החלו חברי העמותה לדסקס בפעלתנו את היתכנותו של הפסטיבל עוד במהלך 2021.

מידברן 2018 (צילום: אלעד מלכה)
מידברן 2018 (צילום: אלעד מלכה)

בימים הקרובים אמור להיבחר ועד מנהל חדש לעמותת המידברן, ועם בחירתו צפויה לצאת הודעה רשמית על מועדו ומיקומו של המידברן הבא. "כולם רוצים להיות זהירים", אמר ל"טיים אאוט" מנהל קמפ ותיק, "ואף אחד גם לא רוצה סתם לעשות טיזינג, אבל הדיבור הוא שזה קורה בספטמבר וכולם רוצים שזה יקרה בספטמבר. הקהילות מתגעגעות לפלאייה. ממה שאני מבין זה הולך להיות ברן קטן, חצי מכמות האנשים גג, אז הלחץ על כרטיסים יהיה היסטרי".

מידברן 2018 (צילום: אלעד מלכה)
מידברן 2018 (צילום: אלעד מלכה)

גורמים המקורבים להנהלת העמותה סיפרו ש"הכוונה היא לעשות משהו מצומצם בנגב, אבל לא יודיעו על זה לפני שזה יהיה לגמרי בטוח כדי לא לאכזב". המידברן הוא אחיו הישראלי של אירוע הברנינג מן בנבאדה, ובדומה לו הצליח לעורר מחלוקת תרבותית גדולה במהלך שנות קיומו. האירוע מתקיים לאורך שבוע שלם, בתנאי שטח מינימליסטים וללא שימוש בכסף בתוך מתחם הפסטיבל, ומטרתו להרבות בנתינה הדדית קיצונית ובחגיגה של אמנות ואנושיות, תוך כדי מסיבות בלתי פוסקות.

מידברן 2018 (צילום: אלעד מלכה)
מידברן 2018 (צילום: אלעד מלכה)

בעקבות הצלחתו המסיבית של הפסטיבל בשנתיים האחרונות לקיומו, החל לחץ משמעותי של פעילים סביבתיים ותושבים באזור למנוע את קיומו בטענה שעננת האבק שהוא מייצר פוגעת בבריאות התושבים ומזהמת את המדבר. הפסטיבל שחרט על דגלו אידיאולוגיה סביבתית מתגאה אמנם באיסוף קפדני של אשפה בסיום הפסטיבל בידי המשתתפים בו, אך לטענת התושבים באזור האשפה אינה הבעיה, אלא זיהום האבק, האור והסאונד שהמידברן מייצר. עדכונים נוספים יבואו.