מכונה פולטת עשן ממררת את חיי התושבים ברמת אביב ג'

דיירי בניין אחד ברמת אביב ג' לא יכולים לשהות בביתם בגלל העשן. תגובת העירייה? "הנושא אינו מהווה הפרעה לציבור"

רמת אביב ג'
רמת אביב ג'
26 במאי 2019

יום בהיר אחד מתקינים לך מחוץ לבית מכונה גדולה שפולטת עשן שחור וסמיך במשך שעות הבוקר והצהריים. אתה לא יכול להיות בבית. אתה סובל משיעולים טורדניים ומקוצר נשימה. אתה חושב לעזוב את הבית שאתה גר בו יותר מ־40 שנה, ובינתיים מחפש ספות של חברים להימרח עליהן (ואתה כבר לא בן 22). זה לא תקציר של סרט אימה חדש בנטפליקס. אלה חייה של ענת קלי, שנולדה ב־1976 בבניין ברחוב שלמה בן יוסף שברמת אביב ג' ולא עזבה אותו מאז. בחודשים האחרונים הקימו אתר בנייה ממש מחוץ לחלון שלה, ובלבו מכונה הפולטת עשן במשך שעות ארוכות, המקשה על יכולתה להמשיך ולגור בבית ילדותה.

"בכל פעם שמפעילים אותה זה פשוט גיהינום, אני לא יכולה להיות בבית. אי אפשר לתפקד שם, בין שזה לבשל, לכבס, לתלות כביסה, לנקות, להתארגן ליום עבודה, להתקלח. לנשום אפילו אי אפשר בגללה. זה הדבר הכי בסיסי וזה זכותו של כל אדם – להיות מסוגל לנשום בתוך הבית שלו", היא מספרת. דיירי הבניין חתמו על עצומה והם מתלוננים תכופות למוקד העירוני, אך אחת הדיירות קיבלה לאחרונה תשובה מהעירייה שלא ריצתה אותה: "פנייתך נבדקה על ידי איש מקצוע, ונמצא כי על פי הדרישות הנושא אינו מהווה הפרעה לציבור".

הדיירים אובדי העצות פנו גם לקבלן השיפוצים מטעם חברת ליפסקר ושות'. ב־7 במאי הוא השיב לפניית דיירים כי מדובר בגנרטור תקול והוא יוחלף בתוך ימים אחדים, אלא שבשיחה הבאה עמו, שבוע וחצי לאחר מכן, הוא שינה את גרסתו וטען שמדובר בכלל במכונת גריסת אשפה ולכן היא אינה תחת אחריותו, אלא באחריות קבלן העפר שאחראי על החפירה (שמועסק על ידי חברת אביב). תלונות דומות התעוררו בפרויקט יוקרה ברחוב רקנאטי הסמוך, וגם בעקבות הריסת מרכזיית בזק בפינת לינקולן ויהודה הלוי. מיכל ברז"ל כהן, פעילה חברתית וסביבתית, מסבירה עד כמה מסוכנות ההשלכות של זיהום במרחב העירוני: "בעיות במערכת הנשימה עלולות להיגרם לנושמי האוויר המזוהם ועלולות להחמיר במקרים של תינוקות וילדים, קשישים, חולי לב ואסטמה, אלרגיה לאבק ונכים. גם אנשים בריאים עשויים לסבול מצריבות במערכת הנשימה, כאבי ראש, חולשה ודימומים מהאף". היא מוסיפה: "אנחנו כתושבים מסיירים באתרים, ולא ראינו שם אף פקח עירוני. פקח בנייה שמסייר בתכיפות בשטח יכול לדווח מיד לבעל החברה המבצעת על כשלים טכניים. חשוב גם לציין שמדיניות כריתת העצים הקיצונית של עיריית תל אביב־יפו מחמירה את זיהום האוויר, שהרי עצים הם פילטרים טבעיים ובין השאר סופחים זיהום אוויר וחוסמים חלקית התפזרות אבק".