שימו על עצמכם פרצוף: 8 מסכות איקוניות בתרבות והסיפור מאחוריהן

יש מסכות שנועדו לבלבל אותנו, מסכות שאמורות להפחיד אותנו, מסכות שמנסות להצחיק אותנו ומסכות שמבטיחות לצמצם את הנקבוביות שלנו. אנחנו לא מפלים ביניהן

אנחנו לא מפלים בין מסכות
אנחנו לא מפלים בין מסכות
21 בפברואר 2018

 

המסכה מהסרט "צעקה"

אחת המסכות האיקוניות של כל הזמנים בקולנוע. המסכה עוצבה בחנות התחפושות Fun World בהלוואין 1991. בחנות מכרו אותה תחת הכותרת "Peanut-eyed ghost". מפיקי הסרט "הצעקה" נתקלו במסכה במקרה, ולאחר משא ומתן עם בעלי הזכויות קיבלו אישור להשתמש בעיצוב שלה. לאחר שהופיעה בסרט שעוקב אחר תלמידת תיכון שמסומנת כמטרה של רוצח המכונה Ghostface, היא הפכה לאחת המסכות הקריפיות והפופולריות (שלא לומר השחוקות) בעולם.

נמכרה תחילה תחת הכותרת "Peanut-eyed gohst". המסכה מהסרט "צעקה"
נמכרה תחילה תחת הכותרת "Peanut-eyed gohst". המסכה מהסרט "צעקה"

  1. המסכות של אנונימוס – האקרים, וול סטריט

  2. ונדטה (V for Vendetta) היא סדרת רומנים גרפיים שנכתבו על ידי אלן מור והתפרסמו בשנות ה־80. למאייר הסדרה, דיוויד לויד, לא היה מושג שהוא מעצב את מה שיהפוך לימים לסמל של האקטיביזם האנטי ממסדי. דמותו של הגיבור V מבוססת על סיפור חייו של גאי פוקס, שהיה אחד הקושרים במזימת השיפה (ניסיון לרצוח את המלך הפרוטסטנטי ששלל זכויות מהקתולים) ב־5 בנובמבר 1605 באנגליה. המסכה שעוטה V, גם בסדרת הרומנים וגם בסרט שיצא ב־2005 בעקבותיה, היא בעצם פניו של פוקס. יציאת הסרט נתנה דחיפה נוספת לפופולריות של המסכה והיום היא הסמל המובהק של ארגון אנונימוס.
    הכל הודות לגאי פוקס, האקטיביסט הקתולי מהמאה ה-17. מסכה של אנונימוס
    הכל הודות לגאי פוקס, האקטיביסט הקתולי מהמאה ה-17. מסכה של אנונימוס



    מסכת ראש של סוס

  3. ביולי 2014 נתפס ברק אובמה בעדשת המצלמה כשהוא לוחץ את ידו של אדם החובש מסכת ראש סוס. הרשת געשה בניסיון להבין איך הפך ראש הסוס לוויראלי עד כדי כך שאדם שחבש אותה אשכרה לחץ את ידו של הנשיא. המסכה נמכרה לראשונה ב־2003 כתחפושת ברשת האמריקנית Archi Mcfee בשם "Creepy Horse Man".

"אף אחד לא יודע מאיפה זה הגיע או מה זה אומר, אבל המסכה התפשטה באינטרנט עם השנים בקצב שיא", נכתב באתר החנות. לבעלי החנות אמנם אין מושג, אבל האינטרנט יודע טוב מאוד לחגוג על דברים כאלה. עשרות סרטונים ותמונות הופצו במשך השנים, ובהם דיווח חדשותי מצולם על אדם בלי חולצה שעושה ג'וגינג בגשם ועל ראשו המסכה.

מאז כניסת חד הקרן לאופנה הוא קצת נזנח. מסכת ראש של סוס
מאז כניסת חד הקרן לאופנה הוא קצת נזנח. מסכת ראש של סוס

הרוצח ג'ייסון עם מסכת ההוקי

הייחוד במסכה הזאת נמצא בשינויים שעברה לאורך הזמן. 12 חלקים מרכיבים את סדרת סרטי האימה "יום שישי ה־13", שהסרט הראשון בה עלה לאקרנים ב־1980. ג'ייסון וורהיס הוא רוצח המונים עם פנים מעוותות, וזו הסיבה שבעטייה הוא מסתיר את פניו. בסרט הראשון הוא מושלך לאגם במהלך מחנה קיץ על ידי ילדים שמתעללים בו בגלל העיוותים בפניו (אל דאגה, בסרטים הבאים הוא חוזר לחיים). בכל סרט המסכה משתנה מעט. בסרט הראשון מדובר בשק שמניח ג'ייסון על ראשו ומסכת ההוקי טרם מופיעה, בסרט אחר המשולש העליון הופך כהה יותר ובאחר בקושי אפשר לראות את המשולשים. המעריצים האדוקים ודאי יגידו שיש לכך משמעות סימבולית.

גיבור הסרט ממש לא משחק איתה הוקי. מסכת ההוקי של הרוצח ג'ייסון
גיבור הסרט ממש לא משחק איתה הוקי. מסכת ההוקי של הרוצח ג'ייסון
  1. המסכה של באטמן

  2. בטמן נוכח בתודעה מ־1939. מאז ועד היום הוא עבר תהפוכות, רכש חברים, התנגח באויבים וניצח בקרבות. מלבד המסכה, האאוטפיט של גיבור העל העטלפי המכונה "חליפת העטלף" מורכב מגלימה, מכנסיים, תחתונים, מגפיים, חגורה וכמובן הסמל הצהוב המפורסם. בטמן הפך למי שהוא בעקבות מות הוריו ומה שמניע אותו זו נקמה. בשנים 1986 ו־1987 החלו להופיע הרומנים הגרפיים שהציגו את בטמן באור בוגר וכבד יותר מבעבר. עם השנים המסכה השתנתה וכנראה מלבד לשמש אותו לנצח את הרעים, היא גם מסתירה את העצבות שרואים לו על הפנים.

    נועדה להסתיר פנים עצובות. המסכה של באטמן
    נועדה להסתיר פנים עצובות. המסכה של באטמן
  3. מסכה של נינג'ה

  4. ל"מסכת נינג'ה" קוראים בכלל בלקלאווה (במקור לנינג'ות אין מסכות). מקור השם הוא בעיירה בשם זה שנמצאת בחצי האי קרים. החיילים הבריטים שלחמו במלחמת קרים ב־1853 השתמשו במסכות הללו כדי להגן על עצמם מפני הקור העז שלא היו רגילים אליו. בעבר ייצרו אותן מצמר והיה אפשר לגלגל אותן לכדי כובע, היום המסכה משמשת נהגי מרוצים למשל, שמחויבים ללבוש מתחת לקסדה בלקלאוות שעשויות מחומר חסין אש כדי להגן על הראש במקרה של שרפה. מלבד השימושים הנאותים, הבלקלאווה משמשת בצורה הטובה ביותר שודדים וטרוריסטים.

    לנינג'ות בכלל אין מסכות! בלקלאווה, מסכה של נינג'ה
    לנינג'ות בכלל אין מסכות! בלקלאווה, מסכה של נינג'ה
  5. המסכות של הפילטרים בסטורי

  6. כבר הספקנו לשכוח שבעבר לא הבנו את הרציונל של הסטורי – למה שנרצה לשתף משהו רק ל־24 שעות? הבלבול חלף, אינסטגרם העתיקה את הפיצ'ר מסנאפצ'ט ומאז מאי 2017, כשהוסיפו באינסטגרם את המסכות לסטורי, אנחנו משתמשים בהן תדיר כדי לעוות את פנינו ולהציג את חיי היומיום שלנו לראווה לעיני אחרים. טיארה של נסיכות, מסכת חתול או כלב ואיפור שמתלבש על פנים – בסטורי פורים כל השנה ואולי זה מה שגורם לחיים שלנו להיראות מעניינים יותר מהצד.

    מסכה של הסטורי באינסטגרם
    מסכה של הסטורי באינסטגרם
  7. מסכה קוסמטית מבד

  8. מקורו של הטרנד שתפס תאוצה בקצב מסחרר בשנים האחרונות הוא במזרח אסיה. תמונה באינסטגרם של חברות שמעלות תמונה עם המסכה שמשווה להן מראה של רוח רפאים הפכו לתופעה נרחבת. גם הסלבס לא ויתרו על הטרנד ומיהרו להשוויץ במראה המפחיד שלהם. כיום כל חברת קוסמטיקה שמכבדת עצמה מייצרת מסכות ספוגות בחומר שאמור לשוות לעור הפנים ברק וזוהר ולהחדיר אליו חומרים מזינים. תכלס, למישהי או למישהו זה אי פעם באמת עשה פלאים לעור?
    הרבה יותר מפחיד מיעיל. מסכה קוסמטית מבד
    הרבה יותר מפחיד מיעיל. מסכה קוסמטית מבד

    I woke up like this!

    A post shared by Adele (@adele) on

  9. המסכה מ"עיניים עצומות לרווחה"

  10. המסכות מעיניים עצומות לרווחה הן מסכות ונציאניות. במהלך המאה ה־13 החלו לחגוג את קרנבל המסכות בוונציה כדי לציין את המעבר מהחורף לאביב. לשימוש במסכות היה תפקיד חברתי – אי אפשר היה להבדיל בין פשוטי העם לאצילים והמעמדות התערבבו ויכלו להסתיר את זהותם האמיתית למשך שבועות ואפילו למשך חודשים.

הקרנבל היה קרקע פורייה למעשי הוללות; בעקבות הפריצות שאפשרו המסכות בנשפים, נאסרה פעולת ההתחפשות בוונציה. רק בשנת 1980 חידשו האיטלקים את אירועי הקרנבל והוא קורה עד היום למשך שבועיים, ממש במקביל לחג פורים שלנו. סצנת אורגיית המסכות האיקונית בסרט "עיניים עצומות לרווחה" קורצת קריצה נראית לעין לתקופה ההיא, שבה אפשר היה לעולל את המעשים האפלים תחת שלילת הזהות שהעניקה המסכה. כנראה עד היום אפשר למצוא נשפים מסוג זה בוונציה.

אין מעמדות, יש קרנבל. המסכה מעיניים עצומות לרווחה
אין מעמדות, יש קרנבל. המסכה מעיניים עצומות לרווחה