העירייה הבטיחה את המרתון הירוק בעולם. הבקבוקים מוכיחים אחרת

מרתון תל אביב-יפו האחרון. צילום: shutterstock
מרתון תל אביב-יפו האחרון. צילום: shutterstock

בעירייה עשו מאמצים גדולים לצמצם את השימוש בחומרים לא מתכלים במרתון האחרון - ועדיין היה קשה להתעלם מכמויות בקבוקי הפלסטיק והחולצות שנמסרו (לבקשת הרצים). לקראת המרתונים הבאים יש לנו גם כמה המלצות

8 במרץ 2022

״המרתון הירוק בעולם״ – כך מיתגה העירייה את מרתון תל אביב-יפו האחרון בחסות סמסונג. שבועיים לאחריו אפשר לומר: הכוונות היו טובות, אך מכאן ועד ל"מרתון הירוק בעולם" – הדרך עוד ארוכה.

״כל הכבוד להם שהם חושבים ופועלים בכיוון״ אומר לנו אמיעד לפידות, ראש תחום פסולת וקיימות באדם, טבע ודין, ״צריך להבין שהסיפור המרכזי הוא ההתמקדות במחזור. מחזור זה לא ירוק. זאת תפיסת עולם בעייתית מאוד. מחזור מגיע רק כאשר אין ברירה. איפשהו בעולם הורידו יער גשם כדי שיהיה אפשר לייצר את הכוסות המתכלות, משם שינעו אותם לישראל, ומהמרתון שנעו אותם בחזרה למתקן הקומפוסט מחוץ לתל אביב. בסופו של דבר הכוסות האלו רק מגבירות את הנזק״.

הוא מוסיף: ״גם בנוגע לחולצות או תיקי הערכות – למה אנשים צריכים אותם? אל תייצרו חדשות. יש כמויות של חולצות קיימות שמסתובבות בעולם שניתן להשתמש בהן. גם אם הן עוברות לתרומה או מחזור אחר כך – הרעיון המרכזי של ירוק הוא לא לייצר עוד״.

הכרזה לקראת המרתון האחרון
הכרזה לקראת המרתון האחרון

בראיונות לתקשורת אמר פרופ' עדי וולפסון, מומחה להנדסה כימית ופעיל בנושאי איכות סביבה, כי החישוב לפיו כמות פסולת הבקבוקים צומצמה ב-75% הוא אופטימי ובכך העלה את השאלה – מדוע בכלל צריך את בקבוקי הפלסטיק הגדולים כשבמקומם ניתן להשתמש בעוקבי מים גדולים? נוסיף גם שרק כ-8% מהמשתתפים הסכימו להצעת העירייה לוותר על החולצה, וזה מעט מדי וגם באחריות הרצים. מה שכן, אולי הגיע הזמן לקחת את הדברים לשלב הבא. יצאנו לבדוק איך נראה השלב הזה לקראת המרתונים הקרובים:

1. במקום לחלק חולצה – חלקו כוסות רב פעמיות
לכריסטינה סמית׳, רצה ותיקה במרתונים, נמאס מכמויות הכוסות החד פעמיות שהציפו את האירועים שהשתתפה בהם והקימה חברה שמספקת כוסות רב פעמיות לאירועי ספורט ומרוצים. האופציה הזאת עובדת בהצלחה בקביעות בכשלושים מרוצים שונים בארה"ב. כמו כן, במרוצים שונים בעולם מחלקים לרצים כוסות רב פעמיות המתקפלות לתוך חגורה.

2. אפשר גם בלי
במרתונים שונים ברחבי העולם לא מחלקים כלום. הרצים מביאים את הכוסות ובקבוקי השתייה שלהם מהבית. לא מצאנו דיווחים על רצים שסבלו מעילפון ומוות בעקבות הגישה הזאת.

3. העתיד כבר כאן
במרתון לונדון בו רצים מדי שנה מעל ל-40,0000 משתתפים, מחלקים המארגנים מים בתוך שקיות עשויות מאצות. האריזה אכילה, אך היות ומדובר בחומר ביולוגי, גם כאשר היא מושלכת היא מתפרקת מהר יחסית ללא השפעות שליליות על הסביבה.

מהעירייה נמסר בתגובה: "עיריית תל אביב-יפו קבעה לראשונה יעד ירוק שאפתני למרתון. כפי שהבטחנו, צמצמנו את מספר בקבוקי המים במסלולים ב-75% וכל הבקבוקים בהם נעשה שימוש במהלך המרתון הועברו למחזור. יש לציין כי משתתפי המרתון זקוקים למים במהלך הריצה ובסיומה ועל פי הנחיות משרד הבריאות העמדנו עמדות מים כל 2.5-3 ק״מ לאורך המסלול, כאשר המים חולקו בכוסות מתכלות שהועברו בסיום האירוע למתקן קומפוסט ״אור״, שם הן תהפוכנה לקומפוסט לצרכי חקלאות. בקו הסיום חיכו למשתתפים בקבוקי מים כפי שנעשה בכל האירועים הגדולים בעולם וגם הם כאמור הועברו למחזור.

בנוסף, בוצעו כאמור שלל מהלכים ירוקים נוספים: מחזור שלטי הפרסום; אפשרות לתרום ביגוד ספורט ישן; שימוש במהדורה דיגיטלית בלבד של חוברת המרתון במקום הדפסת עשרות אלפי עותקים; שימוש בבד מיוחד להכנת תיקי הערכות; אפשרות לוותר על חולצת המרתון ולתרום את עלותה לפרויקט קיימות תל-אביבי; עידוד הגעה לאירוע בתחבורה ציבורית באמצעות תגבור הרכבות ועוד. אנחנו שמחים שעשרות אלפי הרצים קיבלו את השינויים בברכה ומקווים שעקרונות ההפקה שיישמנו יהפכו לסטנדרט ויאומצו על ידי גופים נוספים. אנחנו כמובן קשובים תמיד לביקורת ציבורית שעוזרת לנו להשתפר ומהווה עבורנו מצפן״.