האנשים שמתו ב-2017 ולקחו עוד חתיכת תרבות לעולם הבא

השנה איבדנו כמה מהשמות הגדולים בעולם התרבות, שמצד אחד הולך ומצטמק אחרי 2016 הטראומטית, ומנגד מתחדש על היסודות שחלקם הניחו. מבטיחים לזכור

כריס קורנל (52)

סולן סאונדגארדן ואודיוסלייב, ומי שהיה אחד המנועים של סצנת הגראנג' בשנות ה-90, התאבד בתלייה בחדר המלון שבו שהה בתום הופעה בדטרויט. אשתו, ויקי קורנל, אמרה מאוחר יותר כי ייתכן שלתרופה נגד חרדה שנטל היה חלק בטרגדיה. קורנל תחזק גם קריירת סולו מצליחה מאד וטבע בזכרון הקולקטיבי יכולות ווקאליות עוצמתיות וייחודיות.

צ'סטר בנינגטון (41)

סולן לינקין פארק התאבד בתלייה בביתו שבלוס אנג'לס ביום הולדתו ה-53 של חברו הטוב כריס קורנל, ששם קץ לחייו חודשיים קודם לכן באותו אופן. בנינגטון התאבד בזמן מסע הופעות של הלהקה, אחרי שנים שבהן התמודד עם דיכאון ונאבק בהתמכרות לאלכוהול וסמים. לאחרונה פסל חברו ללהקה, מייק שינודה, את בקשת המעריצים ליצור הולוגרמה בדמותו בהופעות. "זה יהיה נורא", אמר וכינה את הרעיון "איום".

טום פטי (66)

אגדת הרוק מת כתוצאה מדום לב בעת ששהה בביתו במאליבו. שבוע לפני מותו עוד ניגן עם הלהקה שלו, Tom Petty and the Heartbreakers, במסגרת מסע הופעות שחגג 40 שנות פעילות. פטי עומד מאחורי כמה מההמנונים האמריקאיים הגדולים, בהם "Free Fallin" ו"Into The great Wide Open", וב-2002 נכנסה הלהקה להיכל התהילה של הרוקנרול.

יו הפנר (91)

מייסד "פלייבוי" מת בנסיבות טבעיות באחוזה שלו בלוס אנג'לס. הוא יוצא דופן ברשימה הזאת, מכיוון שלמרות שהשפיע רבות על עולם התרבות ונחשב לאחד ממובילי המהפכה המינית של שנות ה-60, הוא היה שנוי במחלוקת ומותו עורר מחדש את הדיונים סביב מורשת ניצול הנשים שהותיר אחריו. הפנר, שהיה מולטי מיליונר, נחשב לסמל מין אמריקאי.

יו הפנר והשפנפנות (צילום: Getty Images)
יו הפנר והשפנפנות (צילום: Getty Images)

פרנק וינסנט (80)

השחקן האמריקאי, שהתפרסם בעיקר בשל תפקידו כפיל לאוטרדו בסדרה "הסופרנוס", מת בניו ג'רזי במהלך ניתוח לב פתוח שהסתבך. וינסנט שיחק בין היתר גם בכמה מסרטיו של הבמאי מרטין סקורזה, בהם "החבר'ה הטובים" ו"השור הזועם".

ג'רי לואיס (91)

הקומיקאי היהודי-אמריקאי האגדי, שנודע בזכות הומור הסלפסטיק שלו, מת בביתו בלאס וגאס לאחר שסבל מבעיות בריאות במשך שנים. לואיס היה גם שחקן, זמר ובמאי, וב-1962 יצר את "הפרופסור המטורף" – שעד היום נחשב לסרט שהכי מזוהה איתו.

פרודיג'י (42)

פרודיג'י (אלברט ג'ונסון), חצי מהרכב ההיפ הופ מוב דיפ, מת מחנק בזמן שאכל. זה קרה תוך כדי אשפוז בן כמה ימים בלאס וגאס לאחר הופעה של ההרכב, אליו הגיע לאחר שחלה הדרדרות במחלה שסבל ממנה מיום הולדתו – אנמיה חרמשית. מגזין רולינג סטון תאר את המוזיקה רבת ההשפעה של השניים כ"שופעת, זיקוק אכזרי של גנגסטה ראפ מהחוף המזרחי".

רוג'ר מור (89)

השחקן האנגלי, המוכר בעיקר בשל תפקידו כג'יימס בונד בשבעה מסרטי הסדרה (בשנים 1985-1973), מת בשווייץ לאחר מאבק קצר במחלת הסרטן. מור כתב שני ספרים אוטוביוגרפיים ואף מונה לשגריר של רצון טוב ביונצ"ף. ב-2003 קיבל מור תואר אבירות מהממלכה הבריטית.

מאיר בנאי (55)

הזמר ואחד היוצרים הוותיקים במוזיקה הישראלית מת בביתו שבמושב חמד לאחר מאבק במחלת הסרטן. במהלך 30 שנות הקריירה שלו יצר בנאי קלאסיקות שהפכו לנכסי צאן ברזל בתרבות הישראלית, בהן "גשם", "שער הרחמים", "שירו של שפשף" ו"כמה אהבה". בחודש הבא יתאחדו משפחתו של בנאי וחבריו למופע לזכרו, במלאת שנה למותו.

אמיר פרישר גוטמן (41)

חבר להקת "היי פייב" לשעבר מת מטביעה בחוף עתלית, אליו הגיע עם בני משפחה וחברים כדי לחגוג שנה לעובדה שהוא אינו חולה סרטן, לאחר שאושפז ועבר טיפולים כימותרפיים. הוא כינה את האירוע "יום ההולדת החדש" שלו, ותיעד אותו במסגרת השתתפותו בתכנית "מחוברים". טרם מותו יצר השחקן והבמאי מחזמר שמבוסס על חייו, בשם "הוספיטל דה מיוזיקל".

מרי טיילר מור (80)

מור הייתה אחת מהאייקונים הנשיים הבולטים בטלוויזיה האמריקאית. בשנות ה-70 כיכבה בסדרה הקומית "המופע של מרי טיילר מור", שזיכתה אותה בשלושה פרסי אמי. מור כיכבה גם ב"מופע של דיק ואן דייק" – שהביא לפריצה שלה – ובסרט "אנשים פשוטים" של הבמאי רוברט רדפורד.

צ'אק ברי (90)

אחד מהאבות המייסדים של הרוקנרול והגיטריסטים המשפיעים מת בביתו שבמיזורי, זמן קצר לאחר שהחלים מדלקת ריאות. ברי נחשב למי שעיצב את הרוק לאורך יותר מ-60 שנות הקריירה המוזיקלית שלו, ובין להיטיו אפשר למנות את "Maybellene" וגם "Roll Over Beethoven" ו-"My Ding-a-Ling". ברי היה אחד המוזיקאים הראשונים שנכנסו להיכל התהילה של הרוקנרול. הוא גם הופיע בפני הנשיא ג'ימי קרטר בבית הלבן ונכנס למקום השישי ברשימת 100 הגיטריסטים הכי טובים בכל הזמנים של מגזין רולינג סטון.

רונית מטלון (58)

אחת הסופרות המוערכות בישראל נפטרה מסרטן יום לאחר שהוענק לה פרס ברנר לספרות, על ספרה "והכלה סגרה את הדלת". מטלון עסקה הרבה בנשים ובזהות המזרחים בישראל, ובין היצירות הבולטות שלה ניתן למנות את המחזה "הנערות ההולכות בשנתן", הרומנים "זה עם הפנים אלינו", "שרה שרה", "קול צעדנו" ועוד.

רונית מטלון (צילום: איריס נשר)
רונית מטלון (צילום: איריס נשר)