אחת שלוחשת: האנונימיות חוזרת לרשת

דמיינו לעצמכם תא וידוי וירטואלי, רק שבמקום כומר חרמן ורחום יושבים בצד השני מאות אלפי אמריקאים זבי חצ'קונים ומצחקקים. האפליקציות וויספר, ייק יאק וסיקרט, שנועדו לשיתוף סודות ולהפצת שמועות ברשת בעילום שם, כבשו את הטינאייג'רים באמריקה והרסו להם את החיים, ולאחרונה הפכו לכלי ניגוח גם בקרב ברוקרים בוול סטריט. בקרוב אצלנו? על בטוח

סוד. צילום: Shutterstock
סוד. צילום: Shutterstock
3 ביולי 2014

נפתח באקסיומה: לכל תרבות תקום באיזשהו שלב תרבות נגד, ובכל תרבות נגד כזו יצוץ האדם שידע לנכס אותה לכיסו ולעשות ממנה כסף. בעידן האינטרנט הכל קורה מהר כל כך שלפעמים נדמה שתרבות הנגד פשוט עוד לא הספיקה לקום. לדוגמה – האנטי רשתות חברתיות. כולנו מאיימים, אבל בסופו של דבר למעלה ממיליארד איש משתמשים בפייסבוק מדי חודש, חולקים חוויות חיים, תמונות או סתם הגיגים על ימיהם המשמימים, והכל בשמם המלא ובליווי תמונת פרופיל מייצגת. אנחנו חשופים לגמרי להצצה ולמעקב. זה היה רק עניין של זמן עד שתקום תרבות הנגד – הרשתות החברתיות הדיסקרטיות.

מדובר בשילוב של שתי קצוות הרשת: הקצה הראשון – הרשת הישנה, שכללה פורומים וחדרי צ'ט סליזיים, שאפשרה לגולשים לברוא בעזרתה דמויות חדשות ולדבר גסויות עם זרים מרחבי העולם. הקצה השני – הרשת של העשור האחרון, שקירבה אותנו לחברים ומכרים מתקופות שונות בחיים ואפשרה לנו לקיים חיים מקוונים בשמנו האמיתי. נראה כי להרבה אנשים חסר לפתע המקום שבו אפשר לחלוק סודות כמוסים ולשתף בהם זרים מוחלטים, מתחם וירטואלי משוחרר מהחיים הבלתי פוסקים, השיפוטיים והמודעים מאוד שפיתחנו לעצמנו במקומות כמו פייסבוק.

הרשת החברתית האנונימית הכי מדוברת בימים אלה היא ללא ספק Whisper, שמאפשרת למשתמש לחלוק סודות עם בריות שמעולם לא פגש. אלה יכולים לאהוב או לא לאהוב את הסוד, כמו גם להפיץ סודות פופולריים. הסודות משותפים במין מם מוזר כזה, שבו המשתמש יכול לבחור תמונה ולשתול בה את הסוד שלו בפונט אגרסיבי. לוויספר יש כרגע 1.5 מיליארד צפיות בחודש. זה יותר מטאמבלר. מה תמצאו שם? אנשים שמתוודים על השתנה במקלחת, וידויים על בגידות מתמשכות, מורה שמודה שהיא מפחדת מהיום שבו הורי התלמידים בבית הספר היסודי שבו היא מלמדת יגלו שהיא מוסלמית, טיפוס שחושף כי זה שלוש שנים הוא מזייף מבטא בריטי, ברנש שמדבר לחתול שלו, ועלמה שמספרת שביום חתונתה היא רקדה גם עם בעלה וגם עם מי שבאמת רצתה להינשא לו.

ממש כמו בפייסבוק, ניתן למצוא בוויספר הרבה דברים משעממים וחנפניים, כמו מישהו שכותב שחברתו לא יודעת שבעוד שלושה ימים היא תהפוך להיות הארוסה שלו, אבל העובדה שלא ניתן לגלות מי כתב את הדברים הופכת את וויספר לרשת חברתית חסרת פנים, נטולת זהות, שבה אנשים מרגישים שהם צורכים כנות נדירה ששום רשת חברתית אחרת לא מספקת. והם יכולים לעשות את זה בקלות, וכמובן לתרום לרייטינג של פוסטים אחרים – מה שעומד כיום בבסיסה של כל רשת חברתית.

וויספר עלתה לכותרות לאחרונה גם בתור הרשת שבה חשף דוב צ׳רני, היו״ר המושמץ של רשת האופנה אמריקן אפרל, את תגובתו למכתב הפיטורים שקיבל מהחברה שאותה ניהל. צ׳רני בחר בה לא בגלל האנונימיות שלה, אלא כנראה בגלל שעד יומו האחרון הוא ינסה כנראה להוכיח עד כמה הוא היפסטר אמריקאי, מושג שבגלגולו הנוכחי אומר בעיקר – אנשים מבוגרים שמתלבשים ומתנהגים כמו טינאייג׳רים. איזו דרך טובה יותר לעשות בדיוק את זה מאשר שימוש באפליקציה הכי מדוברת בשנה האחרונה בקרב בני נוער?

זה מצחיק עד שמישהו דוחה

הרשתות החברתיות החשאיות נשמעות כמו משהו שמתחיל ונגמר בבית הספר התיכון, ולרוב זה באמת נכון. הן אכן נבנו בשביל טינאייג׳רים וסטודנטים, אבל הן מתחילות לצאת מהגטו הזה אל הציבור הרחב. גם Yik Yak (ייק יאק) היא אחת האפליקציות המדוברות בארצות הברית בשנה האחרונה, בעיקר בגלל הפיכתה לסיוט המהלך של בתי ספר אמריקאיים רבים. מדובר באפליקציה לשיתוף סודות בעילום שם לאנשים שקרובים אליך מבחינה גיאוגרפית. כך נוצרות להן טריטוריות שבהן ניתן להפיץ שמועות איומות ביעילות ולמרר לשכניך לספסל הלימודים את החיים. האפליקציה, שהייתה מיועדת בתחילתה לקמפוסים, הפכה במהרה למשהו שכל תלמיד חייב לדעת עליו. ייק יאק נעשתה נפוצה והרסנית כל כך, שהיא נאסרה לשימוש בבתי ספר בשל מקרים חמורים של בריונות ואלימות קשות שהתרחשו בעקבות שמועות שהופצו באמצעותה.

אחרי שבתי ספר החלו להתלונן כי הם חווים עליה חדה בגרף מקרי האלימות בגלל האפליקציה, יוצריה הבינו שיצרו מפלצת והחליטו לשים לזה סוף ולחסום את הקהל שהפך אותה לכזה להיט. כיום 85 אחוז ממי שנכנס עם הטלפון שלו לכותלי בית ספר אמריקאי יקבל הודעה כי אסור להפעיל את ייק יאק בשטח זה. כעת ייק יאק מקבלת חיים חדשים דווקא מקהל מבוגר, אבל לא פחות רכלן. “וול סטריט ג׳ורנל" דיווח לאחרונה כי האפליקציה הפכה לשם דבר בזירת העסקים, שבה ברוקרים צעירים ומבוגרים משתפים שמועות אכזריות על הקולגות שלהם. ובכל זאת, המזוהים ביותר עם אפליקציות השיתוף האלה הם בני נוער.

"למינים ולמלשינים". גוסיפ גירל. צילום: Shutterstock
"למינים ולמלשינים". גוסיפ גירל. צילום: Shutterstock

בשנה האחרונה פורסמו כתבות רבות המזהירות הורים מפניהן. במגזין “טיים" הסבירו להורים כיצד עליהם לנהוג באפליקציה ובאיזה אופן לחנך את ילדיהם בהקשר זה. ב-"ניו יורק מגזין" פורסם טקסט של תלמיד שסיפר כיצד בית הספר שלו הושתק לחלוטין בעקבות ייק ייאק. כמו טרנד אמיתי, הרשתות האלמוניות הן משהו שילדים מאמצים בקלות, והורים מודאגים ממנו בקלות רבה אף יותר. לא נראה שהן הולכות להיעלם בקרוב.

וויספר, ייק יאק ואחרות מסמנות טרנד שקיים כבר שנתיים, ובשנה האחרונה ממדיו הולכים ותופחים – שיתוף מידע בין גולשים באופן נסתר, שגורם להם לחוש חשופים יותר ולעתים גם מרושעים יותר. הן לא באמת האנטיתזה המוחלטת לפייסבוק כפי שהיו רוצות להציג את עצמן. נכון, בוויספר וגם בסיקרט, אפליקציית שיתוף דיסקרטית דומה, אמנם כבר הספיקו לסרב להצעות רכישה מגופים גדולים, אבל העצמאות של מפעיליהן לא אומרת דבר – עדיין מדובר במוצרים שמוצעים לציבור בחינם, ובתמורה המידע שמוזן אליהן משותף עם גופים אחרים.

זה אומר שאתם משתפים את המידע עם חברים שלכם באופן סמוי, אבל הרשת החברתית שאליה התחברתם יודעת עליכם הרבה מאוד דברים, כאלה שלא הייתם מוכנים לספר אפילו לצוקרברג. את המידע יקר הערך הזה היא יכולה למכור לבעלי אינטרסים – מפרסמים. לוויספר יש כבר שיתוף פעולה פורה מאוד עם באזזפיד אתר התוכן המפלצתי רשאי להשתמש בלחישות לרשימות המטופשות שלו. זו רק ההתחלה של שיתופי פעולה מסחריים שוויספר יכולה לעשות עם החטאים של מאות אלפי המשתמשים שלה. העיקר הוא שהמשתמשים ימשיכו להרגיש בנוח להפיץ טינופת בלתי מזוהה לכמה שיותר אנשים.

ולשאלה המתבקשת – האם אנחנו צפויים להתמכר בעצמנו לאפליקציות כאלה כאן, בישראל? אין סיבה שלא. כל עוד מישהו ירים את הכפפה. נכון לעכשיו וויספר, ייק יאק וסיקרט מתבססות על קהל דובר אנגלית ולא תמצאו שם יותר מדי ישראלים, אם בכלל. אבל אין סיבה שבני הנוער שלנו, שהם לא פחות פטפטניים ומשועממים מחבריהם האמריקאים, לא ילמדו להפיץ שמועות מרושעות זה על זה. כבר היום יש פורומים ברשת הנפתחים על ידי תלמידים. כל מה שחסר עכשיו זה מישהו שייצור אפליקציה שתפנה לילדים דוברי עברית ותאפשר להם להרוס את בית הספר שלהם ואת החיים של הצ'ילבות שלהם בצורה אפקטיבית וחסרת אחריות לחלוטין. נו, מי מתנדב?