נעה עינת רוצה ללמד אתכם לאפות. והיא גם רוצה שתתקשרו לסבתא

צילום: גל בן זאב
צילום: גל בן זאב

הקונדיטורית נעה עינת (מסה, דלאל, וכיום וויסקי בר מוזיאון) למדה לאפות מקלסר המתכונים של סבתא שלה ולקחה את הבסיס הזה כל הדרך למסעדות הכי נחשבות בעיר. עכשיו, עם ספר אפייה ראשון היא רוצה שתלמדו להעריך את האוצר הקולינרי שיש לכולכם בבית

4 בספטמבר 2022

כבר שנים שאני מתחילה את הבוקר שלי מוקדם, אופה בבית, במסעדות או בסטודיו שלי וגורמת לריחות להתפזר בכל הרחוב, שכולם יתמכרו. אני רצה בין המסעדות שאני השפית-קונדיטורית שלהן לבין המטבח הפרטי שלי, לומדת יום אחר יום, שוב ושוב, כמה שהמקצוע הזה לא פשוט, המון שעות על הרגליים ועבודה פיזית. אבל פשוט לא יכולה לוותר עליו. אני מדברת לבצקים שלי, נותנת בהם גישה חיובית והמון אהבה ויודעת שככה הם יחזירו לי אהבה ואני ממליצה גם לכם.

בגיל 12 הכנתי את עוגת השמרים הראשונה שלי, על דעת עצמי. לא יכולתי לחכות לאמא שתגיע הביתה מהעבודה ופשוט נכנסתי למטבח, פתחתי את הקלסר של סבתא אסתר ז"ל והתחלתי לאפות. אמא הגיעה הביתה, ראתה את העוגה בתנור ואותי יושבת על הריצה וצופה בעוגה עולה ועולה, והריח שהיה בבית והתוצאה גרמו לי להמשיך לאפות ללא הפסקה, עד היום. לאט לאט הפכתי להיות הקונדיטורית הקטנה של הבית ושל החברים, עד שהחלטתי להיכנס לתחום ולהגשים חלום גדול – להפוך להיות קונדיטורית, אז למרות הגיל הצעיר התחלתי לעבוד בקונדיטוריית דלאל בנווה צדק ולצבור ניסיון. בכלל, בכל מקום שעבדתי ולמדתי הייתי הכי צעירה. "הצעירה" הפך להיות השם השני שלי.

צילום: גל בן זאב
צילום: גל בן זאב

הייתי חדורת מטרה להיכנס לעולם שניקרא קונדיטוריה ובהמון מקומות שרציתי לעבוד נלחמתי כדי להיכנס ולא להתבייש, גם לא כשהייתי מקבלת שוב ושוב את התשובה "לא, את ילדה". העקשנות השתלמה. בסופו של דבר עבדתי במקומות הכי נחשבים בתל אביב – מסה, שילה, קלואליס וכאמור דלאל – וגם כשהפכתי להיות שפית קונדיטורית בגיל 21 הייתי חייבת להוכיח את עצמי אבל היו לא מעט מקומות שלא קיבלו אותי בגלל הגיל הצעיר וזאת הסיבה שאני כן מקבלת עובדים צעירים שרוצים להיכנס לתחום וללמוד וגורמת להם לא לוותר על החלום שלהם, הולכת איתם יד ביד לאורך כל הדרך.

בגיל 21 כבר הייתי ב"משחקי השף", גם שם נאמר לי "לאן את רצה?". הפעם הייתה לי תשובה קונקרטית: עניתי שאני פה כדי להגשים חלומות. החוויה בתוכנית לא הייתה פשוטה אבל מאתגרת ומלמדת ואומנם נפלתי רגע לפני – אבל האודישן שלי עשה וואו גדול ועד היום מגיעים אלי אנשים שזוכרים אותי בתור הצעירה (הפעם "הצעירה מ'משחקי השף'") עם השמלה האדומה והקינוח קפה עם פופקורן זהב.

אבל פופקורן זהב בצד, מאז ומעולם אני מאמינה במתכונים פשוטים, מתכונים של פעם, של סבתות, של הבית. אני מאמינה שצריך ליצור בסיס מתכונים טובים ואיתם לשחק ומאז שהתחלתי ללמד זאת הדרך שעוברת כל מי שהגיע ללמוד ממני. לכל אחד מאיתנו יצא אחרת אבל מבסיס טוב  תבנו קלסר עם המתכונים שאהבתם ושמצליחים לכם והם יהיו הקבועים אצלכם בבית. תמיד תחשבו איך אפשר לשחק ולהחליף טעמים/פירות/צורות של העוגות וזה יגרום לכם להצליח להכין דברים חדשים, לבנות מתכונים משלכם ובעיקר לתת את טביעת היד שלכם בכל קינוח ומאפה. ואם יש לכם סבתא או אמא שאתם יכולים ללמוד ממנה אל תוותרו על זה. זאת מתנה לכל החיים.

צילום: נעה עינת
צילום: נעה עינת

בימים אלה אני עובדת על הגשמת החלום הבא, ספר האפייה שלי (עבורו אני מגייסת כספים בהדסטארט, תמורת תשורות שוות). הספר הוא גם קפסולת זיכרונות – אני רוצה לתעד ולספר את הסיפור של סבתא קטי וסבתא אסתר, שעולם הקונדיטוריה נשען תמיד על מסורת ארוכת שנים, על מלאכת יד, על רגש. כל המתכונים שיופיעו בספר הונגשו למטבח הביתי, והם קלים לתפעול, מרשימים בטירוף וייכנסו במהרה לארסנל המתכונים הקבוע שלכם. ככה גם אתם תייצרו קפסולת זיכרון משלכם, כשתאפו לבדכם, עם חברים או עם המשפחה, ותשבו אחר כך בגינה ותיהנו מביס מושלם.

אז כמה סבתא שלי מיוחדת כבר סיפרתי לכם, נכון? לפני שלוש שנים, רגע לפני שהתחילה הקורונה, החלטתי שאני מעניקה לעצמי מתנה, ולכבוד יום הולדת 90 של סבתא שלי אני עושה איתה סדנת מאפים עיראקים, סדנא שתלך איתה ואיתי בלב לעוד הרבה שנים. זכיתי ללמוד מסבתא שלי להכין את המאפים שאני הכי אוהבת, אבל יותר מכל זכיתי שהיא תלמד לקוחות שלי לאפות. היה בלתי נשכח.

עוגיות תמרים (20-30 עוגיות)

לבצק:

3 ו-1/2 כוסות (500 גרם) קמח
25 גרם שמרים טריים או 8 גרם שמרים יבשים
2/3 כוס (160 גרם) מים
1/3 כוס (70 גרם) שמן קנולה
1/2 כוס (100 גרם) סוכר

למילוי:
250 גרם תמרים מגולענים

לציפוי:
שומשום

אופן הכנה:

1. מערבבים בקערת מיקסר עם וו לישה קמח ושמרים. מוסיפים את יתר מצרכי הבצק ולשים במהירות בינונית לבצק. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים 45 דקות.
2. מחממים מעט את התמרים במיקרוגל עד שהם רכים וניתן ליצור מהם כדורים שווים. צרים 20-30 כדורים ושומרים בצד.
3. מחלקים את הבצק לכדורים במשקל 40 גרם. מרדדים כל כדור לעיגול דק, מניחים במרכז כדור תמרים, סוגרים את עיגול הבצק על המילוי ומכדררים בחזרה לצורת כדור.
4. טובלים כל כדור בשומשום מצדו האחד.
5. מרדדים את הכדורים המצופים (כך שהשומשום כלפי מעלה) למעין עוגיות שטוחות ממולאות, ובעזרת ידית כף עץ צרים חור במרכז כל עוגיה.
6. מניחים בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, מכסים במגבת מטבח ומתפיחים 25 דקות.
7. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות כ-15 דקות, או עד שהעוגיות מזהיבות. מצננים לחלוטין.