נשיאים בבני אדם: כיצד עיצב הקולנוע את דמות הנשיא האמריקאי?

פנטזיה נאיבית, התמודדות עם הלם לאומי ואפילו נבואות קולנועיות: סדרת הרצאות חדשה תבחן את ייצוגו של מוסד הנשיאות האמריקאי על המסך הגדול. יהיה מעניין

מתוך "דייב"
מתוך "דייב"
10 באוגוסט 2016

באחת מסצנות השיא של "היום השלישי" מפלס נשיא ארצות הברית את דרכו דרך אנשי צבא מתוחים אל עבר הבמה. הוא לבן, נאה וכריזמטי. בתוך פחות משעה הם יפתחו בקרב אווירי נגד חייזרים, ומישהו צריך לשכנע אותם לצאת למשימת ההתאבדות. למרות ההתחלה המקרטעת, הנאום משלהב, ובשיאו מכריז הנשיא כי 4 ביולי לא יהיה יותר חג אמריקאי כי אם יום עצמאות לאנושות. הציבור מריע, חיילים מצדיעים, התזמורת עושה קולות של התרגשות ברקע. הנשיא מחייך, בקטנה.

הייצוג הקולנועי של מוסד הנשיאות האמריקאי לאורך השנים היה מגוון יחסית: נשיאים ונשיאות מתנשאים או כאלה עם רגשות, אלה שהביאו את התקווה לאמריקה או שהפכו לסיוט הנורא שלה, דמויות שמצליחות לגרום לצופה לבכות מצחוק או דווקא מהתרגשות – יו ניים איט (הערת ביניים: יש נשיא אחד שמצליח לקיים כל הקצוות גם יחד וקוראים לו פרנק אנדרווד, אבל את הדיון בטלוויזיה נשאיר לפעם אחרת).

מתוך "אייר פורס 1"
מתוך "אייר פורס 1"

בתזמון מתבקש ולצד מערכת הבחירות הסוערת בארצות הברית, ביום שישי הקרוב (12.8) תיפתח סדרת הרצאות בת שישה מפגשים שתעסוק בייצוג הנשיאותי על המסך הגדול. את המפגשים ינחו לסירוגין המרצים ומבקרי הקולנוע רון פוגל ואבנר שביט, שניהם גם חובבי פוליטיקה אמריקאית. את הסיפתח יעשה שביט במפגש שכותרתו "הנשיא האמריקאי כפנטזיה נאיבית": יוצרי הסרטים "דייב" ו"להיות שם", לדוגמה, בחרו בייצוג רומנטי של נשיא אידיאלי ואידיאליסט ששם לו למטרה לסמן וי על תיקון כל עוולות המדינה עוד במשמרת שלו.

שאר המפגשים, שיתקיימו בימי שישי הבאים, ידונו במערכות הבחירות העסיסיות בקולנוע האמריקאי, בקולנוע שהציג נשיא שחור הרבה לפני שאובמה הגשים את התסריט, בהיסטוריה של התנקשויות וקנוניות בבית הלבן ובתפקידו של הקולנוע בהתמודדות עם ההלם הציבורי, בנשיא כגיבור פעולה שיוצא להילחם ברעים בכבודו ובעצמו, ובדמות הנשיא המנוול שאמנם שכיחה פחות אבל מהנה הרבה יותר.

"כל סרטי הנשיא: קולנוע והבית הלבן", סינמטק תל אביב, שישי (12.8) 14:00, 45 ש"ח