עבודה בעיניים

המדריכים והיוצרים שפועלים בבית ביאליק ובבית העיר יוצאים למאבק נגד העירייה, שלטענתם מסרבת למסד איתם יחסי עובד־מעביד ומונעת מהם זכויות סוציאליות

בית העיר. צילום: דינה גונה
בית העיר. צילום: דינה גונה
6 בפברואר 2014

יריית הפתיחה במאבק עובדי מתחם ביאליק נורתה השבוע בהפגנה שערכו העובדים ותומכיהם ביום שלישי בערב בכיכר עצמה. ההפגנה הגיעה לאחר שניסיונות העובדים לשפר את תנאי העסקתם העלו חרס ולטענתם הם אף נתקלו באיומים כי תנאיהם יורעו וכי עובדים יפוטרו אם ההתארגנות הזו תימשך. לאחרונה התאגדו העובדים בעזרת עמותת מען, לאחר שלדבריהם זה חמש שנים שזכויותיהם כעובדים נרמסות עד עפר. הם מפוטרים לעתים תכופות ונאלצים לחתום על טופס שקובע כי אין בינם לבין העירייה יחסי עובד־מעביד.

"עיריית תל אביב יפו לא מכירה בנו כעובדים, מעסיקה אותנו ללא תלושי שכר וללא זכויות סוציאליות, ומתייחסת אלינו כאל נותני שירותים חד פעמיים נטולי זכויות, בעוד שאנחנו מגיעים לעבודה, בין שבמשמרות ובין שבמשרות מלאות, כעובדים לכל דבר", אומרת מיקי יונס, מנהלת ההדרכה במתחם.

במתחם, שכולל את בית ביאליק ובית העירייה הישן (בית העיר), מתקיימים זה חמש שנים סיורים, הפעלות, הופעות ואירועים שונים, והוא מושך אלפי אנשים בשנה וזוכה לפרסום רב. בבית העיר אף מנוהלת לשכה ייצוגית של ראש העיר רון חולדאי. מרבית עובדי המתחם הם יוצרים, אנשי חינוך ואנשי תיאטרון ואמנות ורובם אקדמאים. הם אחראים לתוכנית האמנותית והחינוכית במתחם.

 "זו לא עבודה שיכולים לעשות אנשים ללא ניסיון והכשרה", אומרת יונס, במאית תיאטרון, שמנהלת את צוות ההדרכה במתחם. "העובדים שנאבקים פה הם לא בני 21 שהוכשרו לעבודה הזו בשבוע, אלא אנשים עם ותק וידע ותארים אקדמיים. זה מאבק של אנשים שמחזיקים משפחות וילדים. אנחנו מרגישים שנוצר דיסוננס נורא גדול בין הייצוגיות של המקום, שהוא בהרבה מקרים הפנים היפות של העירייה, ובין זה שאנחנו מפוטרים פעם בשנה ומחויבים לחתום על מסמך שאומר שאין בינינו לבין העירייה כל יחסי עובד־מעביד. העירייה מתייחסת אלינו כאל עובדים שקופים וחסרי מעמד. כרגע העירייה אפילו לא מוכנה לשבת איתנו למשא ומתן".

בהפגנה השתתפו גם קבוצה של משוררים שניהלו לאחרונה מאבק דומה משהחליטו לדרוש תשלום על השתתפותם בערבי השירה המתקיימים במקום אחת לשבוע. המאבק שלהם הצליח, וזה חודש וחצי שהם אכן מקבלים תשלום.

תגובת העירייה: "העירייה דוחה את הטענות. במתחם ביאליק מועסקים גם עובדי עירייה קבועים, ובנוסף העירייה רוכשת שירותי הדרכה וייעוץ ממדריכים ואמנים בתחומים שונים שלא בדרך של העסקת עובדים. כבר מהרגע הראשון הובהר לכל מדריך באופן מפורש כי ההתקשרות אינה בדרך של יחסי עובד־מעביד אלא בדרך של רכישת שירותי הדרכה וייעוץ. על בסיס הסכמות אלו שילמה העירייה תמורה העולה באופן ניכר על השכר שניתן היה לשלם להם לו היו עובדי עירייה. יחד עם זאת, מתוך רצון לשפר ולייעל את מערך ההדרכה, שוקלת העירייה דרכים נוספות להפעלתו, כמובן תוך היוועצות עם ארגון העובדים בעירייה. במכתב שנשלח לארגון מען, המייצג את היועצים והמדריכים, נכתב כי הם מוזמנים להציג את עמדתם בנושא. העירייה תשמח לשמוע את הצעות המדריכים. העירייה מדגישה כי אין שום קשר בין הקיצוץ התקציבי במתחם ביאליק לבין טענות המדריכים. הקיצוץ שבוצע (ושעוד צפוי להימשך) בתקציבו של מתחם ביאליק בשנת הכספים הקרובה מהווה חלק מקיצוץ תקציבי נרחב שנעשה ביחידות העירייה בכלל ובאגף תרבות ואומנויות בפרט. המשוררים המופיעים בערבי הספרות בבית ביאליק אכן החלו לקבל תשלום על הופעתם, ובמקביל נעשים מאמצים למצוא פתרון של קבע לנושא".