אמנות מחאה

כנס החירום שיתקיים בשישי בגן החשמל הוא שלב נוסף במאבק על עתיד האמנות בישראל, שהחל עם התפטרות ראש המסלול לתואר שני באמנות בבצלאל ושביתת הסטודנטים שהחלה בעקבותיה

בניין התואר השני ברחוב סלמה, תל אביב. צילום: אורן זיו
בניין התואר השני ברחוב סלמה, תל אביב. צילום: אורן זיו
6 בפברואר 2014

כנס שיעסוק בהידלדלות המשאבים הציבוריים המושקעים בלימודי האמנות בארץ ובהשתלטות גורמים פרטיים על עולם האמנות יתקיים ביום שישי הקרוב (7.2) בגן החשמל. הכנס, שיארח מרצים, אוצרים ואמנים בחמישה פאנלים, מתארגן כחלק מגל מחאה שהחל עם התפטרות ראש התוכנית לתואר שני באמנות בבצלאל, ד"ר רפאל זגורי אורלי, והמשיך עם שביתת תלמידי התוכנית בעקבות התפטרותו.

הסטודנטים מבצלאל, שעובדים בחדרי הסטודיו שמספק בית הספר לתלמידי התואר השני בשני בניינים ברחוב הש"ך וברחוב סלמה בדרום תל אביב, שובתים מאז תחילת ינואר כצעד של תמיכה בראש התוכנית, שהתפטר בעקבות קיצוצים בלימודי האמנות ובתקני המחלקה.

הסטודנטית כרמל מיכאלי, ממארגני הכנס, מספרת שלאחרונה פנתה אליהם הנהלת בצלאל כדי להתחיל בדיאלוג, אך הצדדים לא הגיעו להסכמות. "בינתיים אנחנו ממשיכים לשבות עד להודעה חדשה", היא מבהירה. "אנחנו דורשים לקבל חזרה חלק מהקיצוצים שנעשו בתקציב, חלק מהתקנים שקוצצו וגם מעוניינים להציף את הנושא של התערבות הון פרטי בתוכנית הלימודים. וזה גם קושר אותנו לכנס. אנחנו מרגישים שמה שקורה אצלנו זה רק חלק ממגמה רחבה יותר של שחיקה במעמד האמנות בארץ".

גם איגוד האמנים הוציא לאחרונה קריאת התעוררות לסטודנטים, לאמנים ולשוחרי אמנות. לטענת אנשי האיגוד, התפטרותו של זגורי ושביתת הסטודנטים מצטרפות למאבק למען ארנונה מופחתת לאמנים בתל אביב (שהוביל לאחרונה להישג בדמותה של ארנונה מופחתת גם לצלמים ולאמני וידיאו ארט), להשתלטות של האספן המיליונר יגאל אהובי על הגלריה האוניברסיטאית בתל אביב ולהתפטרותם של אנשי המדור לאמנות פלסטית במשרד התרבות.

במכתב שנשלח מטעם האיגוד נטען גם כי תקציב האמנות הפלסטית והמוזיאונים לאמנות עדיין נמוך פי כמה מתקציבי המחול, הקולנוע, המוזיקה והתיאטרון בארץ. "לדעתנו, העובדה שכל הנושאים האלה התרחשו סימולטנית היא לא מקרית, אלא מצביעה על קריסה אמיתית, שיוצרת גם הזדמנות לבניית סדר חדש שייטיב עם התחום ועם היוצרים. "יש תחושה שאנחנו נמצאים בזמן קריטי, שבו בנושאים רבים יש לאחד את הכוחות של כל העוסקים בתחום ולייצר חזית מאבק אפקטיבית מול משרד התרבות והממשלה", נכתב באיגרת של איגוד האמנים.

אחד המשתתפים בכנס הוא יהושע סימון, אמן, מרצה ואוצר המוזיאון לאמנות בבת ים. סימון מתכנן לדבר על הגבול המתערער בין רכוש ומרחב פרטי וציבורי. "מקומות כמו הגלריה האוניברסיטאית, שברור שאמורים להיות שייכים לציבור ולפעול לטובתו, נכבשים על ידי בעלי הון", הוא מסביר.

מבצלאל נמסר בתגובה: "הנהלת בצלאל קיימה מספר פגישות עם הסטודנטים ועם המרצים של התוכנית, וביום חמישי האחרון התקיימה פגישה עם המרצים ואף הושגו הבנה ותוכנית פעולה משותפת לעתיד. אנחנו מכבדים את חופש הביטוי והבעת הדאגה של הסטודנטים ואת תחושותיהם כלפי מצב האמנות וחשיבותה בארץ".

כנס חירום על מצב האמנות, גן החשמל, שישי 14:30-09:30