משכן זכר

ניצן הורוביץ כבר לא לבד - בכנסת החדשה יש עוד חבר כנסת גיי. אז למה אף אחד לא יודע על זה?

בקרוב לא יהיה הגיי היחיד בכנסת? ניצן הורוביץ
בקרוב לא יהיה הגיי היחיד בכנסת? ניצן הורוביץ
13 בפברואר 2013

קווים לדמותה של הכנסת ה־19: שליש מחברי הכנסת דתיים, 27 חברות כנסת נשים, מלא עיתונאים, שני רמטכ"לים, ארבעה ניצבים לשעבר וחבר כנסת הומו אחד – ניצן הורוביץ. האומנם אחד? הא, אופס, מתברר שלא. בכנסת הנוכחית יש שני הומואים, אחד מהם עדיין בארון. האיש מוכר היטב בקהילה הגאה, נוהג ללכת למסיבות גייז, ואין ספק באשר לזהותו המינית. לכל החוששים שביניכם – אאוטינג לא יהיה פה. ביקורת חריפה דווקא כן.

על זמרים ושחקנים מפורסמים שנמצאים בארון כבר שמענו הרבה, אבל פוליטיקאי בארון זאת כבר תופעה חדשה. הארוניזם של חבר הכנסת המדובר מעורר שאלות רבות מכיוונים שונים: האם נכון לדרוש מח"כ שיצהיר על זהותו המינית ויחשוף פרטים אישיים אחרים? האם זהותו המינית היא חלק בלתי נפרד מזהותו הציבורית? והאם צודקים חברים בקהילה הגאה שכועסים על הח"כ הטרי שלא יוצא מהארון בפומבי?

הביקורת העיקרית אומרת שמחבר כנסת מצופה ליושר מרבי, עם עצמו ועם הסביבה. בעולם מתוקן חברי כנסת אמורים להיות המצפן של החברה (אף שלצערנו בישראל זה ממש לא כך). האם זה הגיוני שאדם שאין לו מספיק אומץ לקבל את עצמו ולהציג את עצמו כמו שהוא, יכהן בתפקיד ציבורי כה בכיר?

העיתונאי, מנחה הטלוויזיה ושדרן הרדיו אביעד קיסוס התעסק לאחרונה בסוגיית הח"כ הספציפי בתוכנית הרדיו שלו. לדבריו, העובדה שב־2013 יש חבר כנסת בארון היא ממש שערורייתית. "זה נורא שיש ח"כ שנמצא בארון, למרות שהוא לוקח חלק פעיל בחיי הקהילה הגאה וחבר במפלגה שנחשבת ליברלית. על אחת כמה וכמה שמדובר בבן אדם צעיר ולא בארון ישן עם משפחה וכל הנסיבות המקלות של פעם".

"זה פשוט לא קביל ולא בא בחשבון"

קיסוס מדבר על הנושא בלהט ובכעס רב: "גם אם אותו ח"כ יחליט לצאת עכשיו, זה יהיה מהלך ציני ומכוער, אבל זה כמובן עדיף על המצב שבו הוא יישאר בארון. אינני מבין את ההתנהגות הזאת, לא אצל זמרים ושחקנים ובטח שלא בקרב פוליטיקאים. לאנשי ציבור יש כוח, והם מחליטים למי ולמה להקדיש את הכוח הזה. מעצם העובדה שח"כ נבחר לא יוצא מהארון, הוא למעשה מדיר את הקהילה הגאה מהכוח שלו כפוליטיקאי".

לדבריו של קיסוס מצטרף יואב גולדרינג, חבר במועצת העיר מטעם מפלגת עיר לכולנו ופעיל בקהילת הלהט"ב. "נראה לי מאוד בעייתי שיש ח"כ בארון, מכיוון שהוא רואה את עצם היותו הומו כעובדה שראוי להסתירה", אומר גולדרינג. "נוסף לכך, ההסתרה עשויה להעמיד אותו במצב לחיץ, שיכול להגיע לרמות של סחיטה. יחד עם זאת, אני מתנגד לכל ניסיון להוציא אנשים מהארון בכוח".

הקהילה הגאה בישראל מתחלקת בשנים האחרונות לשני פלגים – אלה שתומכים באאוטינג ואלה המתנגדים לו. חשוב להבהיר שמעולם לא בוצע אאוטינג בישראל. התומכים באאוטינג מתכוונים בעצם לכך שיש להפעיל לחץ על אישי ציבור ארוניסטים על מנת שיצאו מהארון בעצמם. המתנגדים לאאוטינג טוענים שאף אדם אינו מחויב לחשוף בפומבי את ההעדפות המיניות שלו. מה שהם מתעלמים ממנו זה שמשום מה, אף סטרייט עד היום מעולם לא בחר להסתיר את זהותו המינית.

"בין שאתה רוצה ובין שאתה לא רוצה – דמות ציבורית וזהות מינית הם חלק בלתי נפרד", אומר קיסוס בהתייחס לסוגיה. "אם התירוצים שהוא מוסר לעצמו הם 'אני הרבה דברים חוץ מהומו', 'מה לחיי הפרטיים ולעבודה שלי' או שלל צידוקים אחרים בניחוח שנות ה־80 – זה פשוט לא קביל ולא בא בחשבון".

האם ניצן הורוביץ יקבל בקרוב חיזוק פומבי במסדרונות הכנסת, או שחבר הכנסת הסרבן לא יצעד עם רוח הזמן ויהפוך לגרסה פוליטית של יהודה פוליקר? לקיסוס אין תשובה: "אין לי שמץ של מושג מה התוכניות שלו. הלחץ לצאת מהארון קיים והוא יאלץ להתמודד איתו, בייחוד עכשיו, בתור פוליטיקאי. אני ממליץ לו לצאת מהארון כמה שיותר מהר לפני שיהיה מאוחר מדי".