עמוד תומך

עמוד פייסבוק חדש משמש במה לחשיפת עדויות אונס והטרדה, כחלק מגל ה"יציאה מהארון" של קורבנות תקיפה מינית בשבועות האחרונים

26 ביוני 2013

עמוד חדש בשם "אחת מתוך אחת", ובמסגרתו נשים שהיו קורבנות לאונס או להטרדה מינית מספרות את סיפוריהן, עלה השבוע לפייסבוק. כבר כמה חודשים שהטרדות ותקיפות מיניות נמצאות במרכז תשומת לב הציבור.זה התחיל בחשיפת מעלליו של עמנואל רוזן בעיתון, והמשיך באמירה האומללה של השופט (כעת לשעבר) ניסים ישעיה ("יש נשים שנהנות מאונס") שהביאה עוד ועוד נשים, הבולטת שבהן היא העיתונאית אריאנה מלמד, לספר איזה כיף חיים זה אונס.

מובן שזו לא פעם ראשונה שבה הנושא עולה לכותרות, אך נראה שכעת צורת הדיון השתנתה: במקום ניסיונות להגדיר מהי הטרדה ומהן גבולות הגזרה שלה, הזרקור מופנה כעת לנשים שבוחרות לספר על הטראומה שחוו, לפעמים בשם ובפנים גלויות. המטרה – תמיכה בנפגעות אחרות, והעברת מסר לגברים, שרובם לא מודעים כלל לרוחב התופעה ולמידת השרשתה.

על רקע גל החשיפות הזה, כאמור, עלה העמוד "אחת מתוך אחת". גל שרגיל, יוזמת העמוד ואחת מהמפעילות בו, מספרת למה החליטה להקים אותו: "לצערי חוויתי הרבה תקיפות מיניות ויצא לי להיחשף לזה כמה פעמים בעבר. אריאנה מלמד ושרון שפורר יצאו בקריאה לשבור את קשר השתיקה ופתאום ראיתי שיש הרבה מאוד סיפורים שמתפרסמים, על הקירות ובקבוצות פמיניסטיות. חשבתי שכדאי שיהיה דף שיאגד את העדויות כדי שהן לא ילכו לאיבוד, שנוכל לראות את הכמות האדירה שלהן".

"עדיין יש קשר שתיקה"

אחרי פחות מ-48 שעות מרגע עלייתו של העמוד לרשת, כבר היו לו יותר מאלף לייקים. מנהלות העמוד הוצפו בסיפורים מזעזעים: מעשה בבחור שנכנס למיטה של שותפתו לדירה באמצע הלילה, קצין שליטף תוך כדי הסבר של משמעות הביטוי "רכוש צה"ל" וגם מקרים קיצוניים במיוחד, כמו תקיפה מינית קשה שעברה אחת מחברות הקבוצה כשהייתה בת 4.

שרגיל מספרת כי כמות התגובות הייתה מפתיעה, מרגשת, אך גם מעציבה מאוד: "המטרה שלנו היא בעיקר להראות שזה ממש קורה לכולנו, שעדיין יש קשר שתיקה, והבושה והאשמה היא כביכול עלינו. את זה אנחנו רוצות לפרק. בהמשך אנחנו מקוות לצרף אלינו גם מטפלות, שיוכלו לתת מענה ראשוני לנשים".

בשביל חלק מהקוראים הגברים, החשיפה לסיפורים הקשים עשויה להיות מאירת עיניים. "עדיין אין מודעות אמיתית למה היא תקיפה מינית", טוענת שרגיל. "גברים שקראו את הפוסטים מתחילים להבין עכשיו טוב יותר איך הנושא נראה דרך העיניים שלנו. רצינו להבהיר שדברים כאלה לא קורים כי אנחנו מתנהגות, מדברות או מתלבשות בצורה מסוימת, אלא בגלל שאנחנו נשים שפועלות בתוך מסגרת של יחסי כוחות ולפיהם האישה היא אובייקט מיני לשימוש הגברים".

עם זאת, שרגיל בהחלט חשה שינוי לטובה בשיח סביב הנושא בתקופה האחרונה: "אני חושבת שבתקשורת המיינסטרים נוצר כעת משהו חדש. גם קודם היו גלים של נפגעות תקיפה מינית שיצאו מהארון, אבל הפעם יש כאן משהו שונה".