מי שׂמכם?

חשיפת שיטות העבודה של סיירת הביטחון הפרטית של צהלה עוררה סערה בסוף השבוע. מי מאפשר להם לפעול כך ולמה זה בכלל מותר?

צהלה. צילום: איתן טל
צהלה. צילום: איתן טל
2 במרץ 2014

בסוף השבוע שעבר התפרסמה ב"כלכליסט" כתבה שפתחה דיון סוער בנוגע לגבולות הסמכות של חברות האבטחה והשיטור הפרטי. כתב "כלכליסט", ארי ליבסקר, התלווה לחברת אבטחה פרטית בשם "כלבי אשמורת" שתפקידה להגן על תושבי השכונה מזרים המבקשים להרע, וכחלק מפעילותה מאבטחיה מעכבים אנשים שנראים חשודים, עורכים בדיקות בכלי רכב ומבצעים פעולות אכיפה נגד עובדים זרים.

עורכת הדין אן סוצ'יו מהאגודה לזכויות האזרח, שפרסמה דו"ח בנושא, טוענת כי "אסור להם לעצור אנשים או לבקש מאנשים להזדהות. כאשר אדם במדים שיש לו תעודת מאבטח עושה משהו מהדברים הללו צריך לשלול את הרישיון של חברת האבטחה ושל המאבטח עצמו משום שהם פועלים בניגוד לחוק".

אם אני מסתובבת בצהלה ואחד מהמאבטחים עוצר אותי ומבקש ממני להזדהות אני יכולה להתלונן עליו ולדרוש שישללו לו את הרישיון?

"בעיקרון זו אמורה להיות אפשרות, אולם הבעיה היא שאין כיום שום גוף לתלונות נגד מאבטחים או חברות אבטחה. אין שום גורם מרכזי שאפשר לפנות אליו ולהגיד לו שנעשה לי עוול, וזאת אף שהמאבטחים האלה מקבלים את הרישיון שלהם מהמשטרה".

אז אפשר להתלונן על מאבטח רק אם הוא עשה משהו פלילי?

"כן, וצריך לשים לב לכך שגם בסיפורים האלה על צהלה יש כמה מעשים שהם פליליים. למשל שחרור של כלב על אדם סתם משום שהוא נראה להם לא טוב זו עבירה של תקיפה".

סוצ'יו מסבירה כי "הבעיה החמורה היא שהמשטרה גילתה שנוח לה עם המצב הזה. היא בעצם נותנת הכשר לפעילות הזו בכך שהיא משתפת פעולה איתה, במקום לנסות להפסיק אותה או לכל הפחות להגביל אותה ולפקח עליה".

יש ניסיון להסדיר בחוק את הפיקוח על הסיירות האלה?

"מי שנותן את ההסמכה, ההכשרה והרישוי למאבטחים היא המשטרה, שכפופה למשרד לביטחון פנים. האגודה לזכויות האזרח פנתה לשר לביטחון פנים בבקשה להקים מנגנון שבו ניתן יהיה להתלונן על מקרים של פעולה בחוסר סמכות, פגיעה בשוויון ועוד, וכרגע אנחנו נמצאים בתחילת התהליך. הכיוון השני שאנחנו מתכוונים לפעול בו הוא לפנות לראש העיר ולדרוש ממנו שיבטיח שלא תתבצע פגיעה בזכות לתנועה של תושבי העיר בתוך העיר".

מעיריית תל אביב וממשטרת מחוז תל אביב לא נמסרה תגובה.