שכונת שפירא

בדוח לשנת 2013 הקדיש מבקר המדינה יוסף שפירא פרק שלם לסוגיית מבקשי המקלט, ובו הוא מותח ביקורת חריפה כלפי הממשלה על הזנחת הזרים ותושבי דרום תל אביב. הנה עיקרי הטענות והמסקנות

גינת לוינסקי. צילם: אורן זיו
גינת לוינסקי. צילם: אורן זיו
  1. 1#

  2. הזרים הם רוב גדול ב דרום העיר

לפי הדוח כ־13 אחוז מהתינוקות שנולדו בתל אביב במחצית הראשונה של 2013 נולדו לתושבים זרים. עוד ב־2008, הוא קובע, היה רוב באוכלוסיית הדרום לזרים, ובשנת 2011 מנתה אוכלוסיית הזרים כ־61 אלף איש שהיוו כ־61 אחוז מתושבי חמש שכונות הדרום (נווה שאנן, פלורנטין, שפירא, קריית שלום והתקווה). כיום, קובע הדוח, חיים בישראל כ־50 אלף זרים שאינם בני הרחקה.

2#

הצפיפות הביאה לפיצול דירות מסיבי

הדוח מפנה זרקור לתופעה הבעייתית שנוצרה בשל הביקוש הגובר לדירת להשכרה בדרום העיר בעקבות הגעתם של הזרים. כמו כן הוא מזהיר מפני חיבורים פיראטיים מסוכנים לרשת החשמל ולגז בעיות בטיחותיות שמגיעות לידי סכנת חיים ממשית.

3#

אספקה פיראטית של גז בתחנה המרכזית

לפי הדוח, באזור התחנה המרכזית נפוצה במיוחד אפסקה פיראטית של גז ונעשה שימוש מסוכן ביותר בבלוני גז בתוך חללי המגורים. חצי הביקורת מופנים, בין השאר, למשרד האנרגיה, אשר התרעות על פעילות זו הובאו בפניו פעם אחר פעם, אך הוא הספתק בפעולות פיקוח שגרתיות ולא נקט פעולה ממשית להפסקת התופעה.

4#

רוב השרפות מתרחשות בדרום העיר

הדוח מלמד כי 75 אחוז מהדלקות בעיר פורצות בדרום תל אביב.

5#

תושבי הדרום לא מרגישים בטוחים

מסקר פנימי של עיריית תל אביב עולה כי יותר ממחצית מתושבי דרום תל אביב חוששים ללכת לבד ברחוב בשעות החושך. זאת לעומת 20 אחוז בלבד מכלל תושבי העיר שדיווחו על תחושה זו.

גינת לוינסקי. צילם: אורן זיו
גינת לוינסקי. צילם: אורן זיו

6#

היקף הפשיעה בקרב האוכולסייה הזרה לא ברור

בשל נתונים חסרים מבקר המדינה לא הצליח לקבוע אם היקץ הפשיעה בקרב הזרים הוא חריג. עם זאת נרמז כי הפשיעה בקרב הזרים מתאפיינת בגנבות, ולכן רק טיפול מערכת וכלל ממשלתי לשיפור מצבם של הזרים יוכל להוביל לשינוי.

7#

המשטרה חסרה כוח אדם בדרום העיר

בתחנת שר"ת(שפירא, רכבת, תחנה מרכזית) מאוישות רק בשיעור 70 אחוז מכלל המשרות בתקן. המבקר קובע כי יש ספק גדול אם התחנה יכולה למלא את היעד המשטרתי של כוח מבצעי שיפעל באזור בכל שעות היממה באזור.

8#

מרכזי השהייה לא מספקים

לפי הדוח המדינה לא מאפשרת לזרים שאינם בני החזרה להתקיים ולספק את צורכיהם. תוכנית ההקמה והאכלוס של מתקני שהייה שיספקו את צרכיהם הבסיסיים יושמה באופן חלקי מאוד, וגם אם שלושת המתקנים היו קיימים ומאוכלסים – מספר הזרים גדול פי חמישה ממספר המקומות במתקנים.

9#

העלמת עין ממסדית מהעסקת זרים

הנפקת אשרות עבודה לאוכלוסייה הזרה הייתה אמורה להיות פתרון זמני עד לפתרון קבע לצרכי הזרים. בפועל הפך הסדר הביניים להסדר קבע, והמדינה אינה פועלת נגד בתי עסק שמעסיקים זרים, ובכך מנציחה מצב של אי כיבוד החוק בגלל אי אכיפתו. המצב הזה פוגע ביכולתם של הזרים לזכות לביטחון סוציאלי.

10#

זרים שלא מסוגלים לעבוד מופקרים

המבקר מציין כי המדינה כלל לא דנה בשאלת הזרים שאינם מסוגלים לעבוד למחייתם, כמו נכים או חולים, ואינה מספקת להם תנאים להגשמת זכותם לקיום בסיסי.

11#

הזרים אינם זוכים לשירותים רפואיים סבירים

בהיעדר תוכנית פעולה סדורה בנוגע לזרים שאינם נמצאים במתקני שהייה, מערכת הבריאות נאלצת להתמודד עם צורכי הזרים ללא גיבוי תקציבי מתאים – דבר שעלול לפגוע גם בתי החולים. הגישה של זרים לשירותים רפואיים מוגבלת ביותר. הצרכים הרפואיים של חלק מהזרים שאינם בני הרחקה – הסובלים לעיתים ממחלות נפ וממחלות כרוניות – מוזנח עד שמצבם מידרדר לכדי מצב חירום. היעדר הטיפול אינו מתיישב עם חוק יסוד: כבוד האדום וחירותו.

צילום: אורן זיו
צילום: אורן זיו

12#

לזרים אין גישה לשירותיים סוציאליים

בפועל משרד הרווחה לא מועניק שירותי רווחה לזרים ובכלל זה נשים מוכות, זרים שעונו בדרכם לישראל. המשרד כן מטפל במקרים שבהם נשקפת סכנת מיידית לשלום האדם, אך אין ביכולתו לזהות את אותם זרים שנמצאים בסכנה. גם כאן המבקר קובע כי היעדר הטיפול לא עולה בקנה אחד עם חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

13#

נשים מוכות לא זוכות לטיפול

הדוח מצא אפליה ברורה בין נשים ישראליות לנשים זרות באופן הטיפול באלימות בתוך המשפחה. לזרות שמדווחות על אלימות כזו מוצע לשהות במקלט, אך לא ניתנים להן עזרה בשכר דירה, השתתפות בקבוצות טיפוליות ארוכות טווח, טיפול נפשי, הכוונה ותמיכה אחרי היציאה מהמקלט כפי שמסופק לנשים ישראליות.

14#

בקורבנות עינויים לא זוכים לטיפול

המבקר קובע כי קורבנות הסחר והעינויים שהגיעו דרך מצרים והיו בסכנה קיומית ממשית וחלקם אף נחטף לישראל זכאים לטיפול מסור ותומך ככל שהמדינה יכולה להעניק. לחלק מאותם קורבנות ניתן אמנם סיוע אמיתי, אבל משרד המשפטים וארגון א.ס.ף (ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל) הם שמטפלים בהם, ולא שירותי הרווחה שהם בעלי ההכשרה הנדרשת והסמכות.

15#

מדיניות הממשלה חלקית ולא מספקת

המבקר קובע כי מדיניות הממשלה לאורך השנים מתמקדת אך ורק בבלימת ההסתננות הבלתי חוקית לארץ ישראל ובצמצום מספר המסתננים, וחסרה נדבך חשוב: סיפוק הצרכים הבסייסיים של הזרים שאינם בני החזרה, החיים מחוץ למתקני השהייה. הפתרונות שאימצה הממשלה – לרבות הרחקת זרים למדינה שלישית, עזיבה מרצון והקמת מכרז שהייה – עשויים להקטיןם את מספר הזרים השוהים בארץ אבל גם אם יתממשו באופן מלא עדיין ישארו בארץ עשורת אלפי זרים, שאם לא יטפלו בהם ישארו תושבי דרום תל אביב במציאות קשה ומורכבת ביותר.

מחאת הפליטים. צילום: אורן זיו
מחאת הפליטים. צילום: אורן זיו

16#

על הממשלה לקבוע מדיניות ברורה

על הממשלה, ובכלל זה שר הפנים, שרת המשפטים, שרת הבריאות ושר הרווחה לגבש יחד בהקדם האפשרי הצעת החלטה עקרונית שיישומה יבטיח קיום מינימלי בכבוד של כלל הזרים שאינם בני הרחקה ולוודא שהיא תעמוד בדרישות הדין ותעלה בקנה אחד עם חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.

17#

יש להקצות משאבים לעיריית תל אביב

על הממשלה והשרים הנוגעים בדבר לסייע לעיריית תל אביב לטפל בתושבי שכונות דרום תל אביב, שנפגעים משהיית הרוב הגדול של הזרים באזור מגוריהם. המבקר קורא לשר הפנים גדעון סער, לשר התשתיות הלאומיות, האנרגיה והמים סילבן שלום ולשר האוצר יאיר לפיד לוודא – כל אחד בתחומו – שיהיו בידי משרדי הממשלה ובידי עיריית תל אביב האמצעים הנחוצים להתמודדות. "משימה זו רחבה ומורכבת", מסכם המבקר "אולם לנוכח מצוקתם הקשה של תושבי דרום תל אביב והסכנה לשלומם ולבריאותם יש לעשותה ללא שיהוי".