אוכל שילדים אוהבים

כל הסוד: לשתף ילדים בהכנת האוכל שהם אוהבים כבר מגיל צעיר. אפשר לתת להם לערבב, לטעום או לסדר בתבנית. בואו לראות איך עושים את זה נכון וגם כמה מתכונים מעולים למאכלים אהובים על ילדים. השף הקטן

צילום: דניאל לילה
צילום: דניאל לילה
9 בדצמבר 2013

אם יש משהו שלמדתי במשך חמש שנותי כאמא – זה שילדים לא באמת צריכים צעצועים. איך שהם נולדים ממלאים להם את המיטה במיטב התוצרת של שילב: דובונים מצפצפים, מוביילים מרקדים ושאר מחמדים מנגנים ומאירים – שהופכים את מיטת העולל למשהו שנראה כמו שילוב של חנוכייה והמזרקה בכיכר דיזנגוף. אבל ילדים לא צריכים את כל זה. תנו להם צרור מפתחות וטלפון נייד (רצוי מהסוג הישן והמוצק) – והם מגרגרים מהנאה.

כל תינוק יודע שהצעצועים השווים ביותר בבית נמצאים במטבח – סירים, מחבתות, כפות עץ – כל אלה שווים יותר מכל בובת פרווה מזמרת.

השלב הבא, אחרי דפיקה על סירים ופומפיות, הוא להכניס את הילדים ברזי הבישול. לבישול אין ממש סודות ורזים, אבל בשביל הקטנים לערבב עיסה ללביבות או להוסיף כפית מלח לתפוחי האדמה זה מינימום פרויקט גמר.

כל הסוד הוא לשתף ילדים בהכנת האוכל שהם אוהבים. כבר מגיל צעיר אפשר לתת להם לערבב, לטעום, לסדר בתבנית – גם ילדים בני שנתיים יכולים לפזר שומשום על בורקס, וככל שהם גדלים יש יותר ויותר דברים שהם יכולים לעשות במטבח, אפילו אם זה עולה לנו בחצי תבנית ביצים על הרצפה.

סו-שפית קטנה. צילום: דניאל לילה
סו-שפית קטנה. צילום: דניאל לילה

שניצל אפוי בציפוי שומשום

ארוחת ליל שישי צבאית אינה שלמה בלי שניצל. הגירסה כאן דיאטטית, והשניצל אפוי כמעט בלי שמן ואפילו בלי ביצה

 

החומרים

100 גרם שומשום

3 כפות רוטב סויה

כמה טיפות שמן שומשום (לא חייבים)

2 כפות קמח

1 חזה עוף מוכן ומשוטח לשניצלים – כ_4 יחידות

מעט שמן זית (רצוי בתרסיס שמן)

 

כך עושים

מחממים תנור ל_200 מעלות. על מחבת יבשה קולים מעט את השומשום. זהירות, הוא נוטה להישרף בלי ששמים לב.

מכינים שתי צלחות, לאחת יוצקים רוטב סויה ושמן שומשום (ומערבבים), בשנייה מערבבים שומשום וקמח. מכינים תבנית אפייה גדולה ומרפדים אותה בנייר אפייה.

טובלים את נתחי העוף בסויה (משני הצדדים) ומעבירים לציפוי בצלחת השומשום. מצפים היטב משני הצדדים ומסדרים בתבנית האפייה בשכבה אחת (לא צפוף מדי).

מורחים (בעזרת מברשת) או מרססים מעט שמן על השניצלים שבתבנית ומכניסים אותם לתנור לאפייה לכ_15 דקות. זמן האפייה תלוי בעובי הנתחים. אחרי 15 דקות אפשר להוציא ולבדוק. חייבים להיזהר ולא לאפות אותם יתר על המידה כדי שלא יתייבשו.

 יש למה לצפות

בשיטה הזאת אפשר כמובן להכין גם את השניצל ה"רגיל" שלנו, עם פירורי לחם וביצה, ולחסוך את השומן של הטיגון.

במקום רוטב סויה אפשר למרוח את העוף בחרדל (חלק או עם גרגרים) ולטבול אותו בפירורי לחם או בשומשום. במקום חרדל או בנוסף לו אפשר למרוח את העוף במיונז, אבל אז אנחנו מוסיפים לו את השומן שממנו חמקנו באפייה (אי אפשר להשתמש במיונז דל שומן – הוא מתפרק באפייה).

 

שניצל אפוי בציפוי שומשום. יאמי
שניצל אפוי בציפוי שומשום. יאמי

תפוחי אדמה זרחניים

קילופים וקיצוצים: 10 דקות

אפייה: 45 דקות

 

החומרים

1 ק"ג תפוחי אדמה, קלופים וחתוכים לקוביות

2 כפיות כורכום

1 כף פפריקה מתוקה

1 כפית מלח

1/3 כוס שמן סויה (או שמן צמחי אחר, אבל לא שמן זית)

 

כך עושים

מחממים תנור ל_200 מעלות.

בקערה גדולה שמים את כל המרכיבים ומערבבים היטב – כך שהשמן והתבלינים יצפו את תפוחי האדמה מכל הכיוונים.

מפזרים את תפוחי האדמה בתבנית אפייה בשכבה אחידה (רצוי לרפד אותה בנייר אלומיניום). שולחים את תפוחי האדמה לתנור ל_45 דקות, עד שהם משחימים.

מגרדים את התבנית ומעבירים לתבנית הגשה. זהירות, כל תפוח שנופל משאיר כתם זרחני ארוך טווח.

 

בורקס מנגולד וגבינה

הכנת המלית: 15 דקות

קיפולי בצק: 15 דקות

אפייה: כ_20 דקות.
זוהי וריאציה ביתית, טעימה וריחנית על בורקס התרד התורכי.

החומרים

1 צרור מנגולד

כף חמאה + כף שמן זית

100 גרם גבינת פטה מפוררת

1/2 ביצה טרופה (החצי השני ישמש לציפוי)

מלח ופלפל שחור

1 חבילה (600 גרם) בצק פילאס

 

לציפוי

1/2 ביצה טרופה

מעט שומשום

 

כך עושים

מכינים את המלית: קוצצים את המנגולד ומטגנים אותו תוך כדי אידוי במחבת עם החמאה והשמן. כשכל הנוזלים מתאדים מורידים מהאש ומצננים. בקערה מערבבים את הגבינות עם הביצה, מוסיפים את המנגולד ומתבלים במלח (מעט, כי הפטה מלוחה) ובפלפל.

מחממים תנור ל_200 מעלות.

מכינים את הבורקס: חותכים את הבצק לרצועות ארוכות וצרות (גובה – כ_3 ס"מ, רוחב – כרוחב הגליל). מניחים כפית גדושה במלית בקצה הרצועה ומקפלים למשולשים לאורך רצועת הבצק, עד הקצה. מניחים את הבורקס בתבנית, על נייר אפייה. אם הטכניקה הזאת מורכבת מדי עבורכם, אתם מוזמנים לחתוך את הבצק לריבועים (בגודל 5X5 ס"מ), להניח מלית במרכז ולקפל באמצע, למשולש.

מברישים את הבורקס שבתבנית בביצה טרופה ומפזרים שומשום. שולחים לתנור ל_30_20 דקות ומשגיחים שלא יישרפו. מוציאים כשהמאפים שחומים ובכל הבית יש ריח של מאפייה תורכית.

ורסיה ביתית, טעימה וריחנית לבורקס התרד התורכי. בורקס מנגולד וגבינה
ורסיה ביתית, טעימה וריחנית לבורקס התרד התורכי. בורקס מנגולד וגבינה

עוד מליות

מלית תירס וגבינה

1 בצל גדול, קצוץ

שן שום, כתושה

200 גרם גבינה צהובה מגוררת

1/2 כוס גרגרי תירס

> מטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב, מוסיפים שום ומטגנים יחד עוד דקה. מורידים מהאש, מצננים מעט, מוסיפים תירס וגבינה צהובה ומערבבים היטב. ממלאים את הבצק ואופים.

מלית חצילים, גבינה וזיתים

1 קופסה קטנה (או 3 כפות גדושות) חציל קלוי טבעי

100 גרם (כחצי חבילה) גבינת חמד או גבינה מלוחה אחרת

10 זיתים ירוקים קצוצים

> מערבבים את כל המרכיבים, ממלאים את הבצק ואופים.

לביבות גבינה מתוקות

עוד לא פגשתי ילד שמסרב ללביבות האלה.

הכנה: 10 דקות

טיגונים: כ_20 דקות

 החומרים

1גביע גבינה לבנה

1גביע לבן או שמנת חמוצה

6 כפות קמח תופח

3 כפות סוכר

1 כפית תמצית וניל

2 ביצים

מעט חמאה או שמן לטיגון

 

כך עושים

מערבבים את כל המרכיבים בקערה.

מחממים חמאה או שמן במחבת. בעזרת כף יוצקים "לביבות" מהבלילה למחבת.

מטגנים 4_3 דקות מכל צד ומגישים.

 

עם מה מגישים?

סירופ מייפל או סילאן

שמנת חמוצה או יוגורט – כדי לשבור את המתיקות

ריבה, קונפיטורה או פירות טריים: בננות, תותים ומשמשים.

 

וגם: לאמא שלי יש גם גירסה מלוחה ומצוינת ללביבות האלה: משמיטים את הסוכר ואת תמצית הווניל ובמקומם מוסיפים מעט מלח, פלפל וגבינה צהובה מגוררת. אפשר גם להוסיף גבינות מלוחות.

כדורי גבינה של סבתא

ערבובים : 5 דקות

בישול: 15 דקות

כדורי גבינה הונגריים שאני אוהבת דווקא משום שהם לא כל כך מתוקים.

 החומרים

2 חבילות גבינת טוב טעם

2 ביצים

6 כפות סולת

2 כפות סוכר

1 כפית קליפת לימון מגוררת

להגשה: קינמון ואבקת סוכר

 

כך עושים

מערבבים את כל החומרים בקערה ומניחים "לנוח" כמה דקות.

בינתיים מרתיחים סיר עם מים וקמצוץ מלח. בידיים רטובות יוצרים כדורים מתערובת הגבינה ומשליכים לסיר.

הכדורים מוכנים כשהם צפים על פני המים. מוציאים אותם, מסננים את המים העודפים ומגישים חם עם קינמון טחון ואבקת סוכר.

 

כדורי גבינה של סבתא
כדורי גבינה של סבתא