האפליקציה החדשה שתשנה להורים את האופן שבו הם בוחרים גן לילד

במקום ללכת סחור סחור בין אינספור גני ילדים, לראיין גננות ולהצליב המלצות סותרות, אפליקציית אינפוגן מתאימה את הדבר הכי חשוב בחיי הילדים וההורים לעידן הדיגיטלי

"לזהות את סיר הלחץ לפני שהוא מתפוצץ" (צילום אילוסטרציה: shutterstock)
"לזהות את סיר הלחץ לפני שהוא מתפוצץ" (צילום אילוסטרציה: shutterstock)

"יש גננות שעדיין שמות לילדים פתקים בתיק כדי לתקשר עם ההורים, כמו לפני 30 שנה. אבל אנחנו עברנו לעולם דיגיטלי, בין שהגננת יודעת את זה או לא", אומר אור פרבמן, סמנכ"ל חברת אינפוגן ואב לשתי בנות (שנה וחצי ו־3), גילים רגישים במיוחד עבור כל הורה, שצריך להתמודד עם השלבים הכי מוקדמים של המפגש עם מערכת החינוך. הדרך המסורתית לבחור גן מורכבת בעיקר מעבודת שטח של ההורים: שמועות מפה לאוזן על גנים מומלצים, ביקור בכל אחד מהם לצורך חוות דעת, קישוש ביקורות בפורומים של הורים ובעיקר הרבה ניסיונות להצליב את המידע. שלא לדבר על מה עושים כשהילד כבר בגן, והמידע לגבי היום שהיה לו מגיע בסוף היום בשיחה עם הגננת, או במסת תמונות בוואטסאפ.

הפלטפורמה של האפליקציה החדשה אינפוגן, שנוסתה לאחרונה באשכול הגנים של טשרניחובסקי ומול העירייה, בניסיון לתת פתרון בדמות מפה שכוללת את הגנים (פרטיים, משפחתונים וכו'), המלצות והצלבות מידע בין תווי התקן של העירייה לבין מידע מההורים. להורים שכבר שמו את הילד בגן יש פלטפורמה מאובטחת לשתף מידע ותמונות בצורה לא מגושמת ובלי לקבל 60 תמונות ווטסאפ באמצע יום עבודה, שמהם איזה שניים רלוונטיים לילד שלך.

כבר לא צריך לסמוך על שמועות (צילום: shutterstock)
כבר לא צריך לסמוך על שמועות (צילום: shutterstock)

"בעבר הלא רחוק היו בעיקר אינדקסים של חברות שהיה קשה מאוד להגיע אליהם. אז היה אינדקס גני הילדים ליד אינדקס השרברבים או המסעדות, כמו דפי זהב, וזה היה מידע ממומן כך שמי שרוצה להתקדם היה צריך לשלם. עכשיו, בתל אביב לא באמת מעניין אותי מה קורה בשכונה שאני לא גר בה, כי יש סבירות נמוכה שאכניס את הילד לשם, ולך תסמוך על רשימות גנים ממומנות כשאתה מקבל אולי את ההחלטה הכי חשובה בחיים של הילד עד כה. לשים ילד בגן זו העסקה הכי רגשית שיש".

אם כך איך באמת דבר כזה לא הוקם עד עכשיו? "את זה צריך לשאול את העיריות ומשרד החינוך", אומר פרבמן, "העניין הוא שבמשרד החינוך מכירים בילד רק החל מגיל 3, ומתחת לזה הכל פרוץ מאוד. גנים יכולים להיפתח ולהיסגר, אין שום מידע מהימן".

זה מה שמפחיד את רוב ההורים – לא לדעת מה הולך שם.

"ידענו את זה, וזה מן הסתם צץ בכל הכתבות המזעזעות שפורסמו בנושא לאחרונה. אנחנו משקיעים בזה המון אנרגיה: ללכת ולבדוק עם הגנים עצמם ועם משרד החינוך, כדי לא להעלות תו תקן לא מאומת. ברגע שאנחנו יודעים שמשהו לא טוב קורה בגן אז אנחנו נוריד אותו מהמפה אם צריך, מתוקף אחריות חברתית שיש לנו".

"לשים ילד בגן זו העסקה הכי רגשית שיש" (צילום: shutterstock)
"לשים ילד בגן זו העסקה הכי רגשית שיש" (צילום: shutterstock)

עניין הפרטיות הוא אולי החלק הכי מפחיד בבחירה של גן – בכל גיל. אתה מפקיד את הילד שלך לידי אנשים זרים למשך רוב שעות היום, בעידן שבו אנחנו לא סומכים על זרים ורגילים לדעת הכל בכל שעה על כל דבר ולגבות את זה בטקסטים, נתונים, צילומים וקטעי וידיאו. אבל בגן של הילדים זה לא מקובל ואולי בצדק: יש הסכם לא כתוב בין ההורים לגננת שאומר שהגן זה לא הבית ואי אפשר לצפות שם לתנאים של בית, אבל ההסכם הזה מתנגש שוב ושוב מול הרצון לדעת, לתת ציון, לקטלג.

"אם הורה לא סומך על הצוות לא תעזור לו כל השקיפות גם אם נשים מצלמות בתוך הגן. צריך גם לזכור שהורה מתמודד עם ילד־שניים וגננת עם 30־35 ילדים", אומרת מירב הדר־כהן, רכזת אשכול הגנים שהתחילה את העבודה מול אינפוגן לפני כשנתיים. "אין מה לעשות, גן הוא לא תחליף בית. כשאני התחלתי לעבוד לא היו הכלים האלה והשתמשנו בעלון שבו רשמנו הערות. היום הטכנולוגיה התקדמה והכל יותר נגיש וזה גם לא פומבי, זה תלוי בגננת מתי לספק מידע וכמה".

בסופו של דבר העבודה של הגננות ושל הסייעות לא יכולה לרצות תמיד את כולם. איך נמנעים ממצב של ההחלטות פופוליסטיות מצד הגננות שהן לא טובות בטווח הארוך?

פרבמן: "פה צריך לסמוך על ההורים ועל היכולת שלהם לנתח תהליכים כאלה. אנחנו יכולים רק לתת את הכלים הטכנולוגים ואת הידע, אבל אי אפשר להחליף את אחריות ההורים, הם רק יכולים לקבל מידע יותר מהימן על מה קורה בגן."

בדרך הישנה של חיפוש גן יש משהו שגורם להורים לעשות עבודת שטח. זה יוצר היכרות פנים אל פנים, עוזר לך לסמוך ולהכיר קצת יותר את הגן והגננות. השאלה היא אם זה לא נעלם.

"גם זה צריך להישאר באחריות ההורה. אני מעודד את הגנים לכתוב על עצמם אבל גם להיות נגישים להורים. אני מהצד שלי יודע מתי מדובר בתוכן רלוונטי אבל אני יודע שלא תמיד רלוונטי לבחור גן לפי החדשנות שלו ולפי התקשורת שלו. יש דברים יותר חשובים – כמו תווי תקן – שהם מאוד משעממים ואפורים, אבל אסור לוותר עליהם".

לאתר: http://www.infogan.co.il