איך זה נראה כשהופכים את כל המידע שפייסבוק אגר עליך לספר?

10 שנים של שימוש בפייסבוק בספר של 2,500 עמודים ששוקל 4 וחצי קילו: רוני ארצי, בוגרת המחלקה לתקשורת חזותית בשנקר, החליטה לחשוף לעיניי כל את כל המידע שהרשת החברתית צברה עליה אי פעם. יותר חשוף מזה? אין

2,500 עמודים של כל המידע שפייסבוק צבר אי פעם על רוני ארצי (צילום: אלעד ברנגה)
2,500 עמודים של כל המידע שפייסבוק צבר אי פעם על רוני ארצי (צילום: אלעד ברנגה)
17 ביולי 2018

 

כל האנשים שאי פעם יצרתם איתם קשר, אינספור התווים, האותיות והמילים שחלקתם עם עשרות אם לא מאות אנשים, כל המקומות בהם הייתם, כל הלייקים שחילקתם, כל הדפים שאהבתם וכל הפרסומות שגירו אתכם מספיק בשביל להיכנס – מדי יום פייסבוק אוספת עלינו כל כך הרבה מידע בשיטות שמשתכללות בקצב מסחרר. נדמה שאם אדם זר יותר או פחות יקלע בטעות אל תוך כותלי המשתמש שלכם ויקבל גישה לכל פרט מידע שסיפקתם או שאספו עליכם, הוא יכנס לכם לתוך הקרביים וידרוס כל טיפת פרטיות שאי פעם חשבתם שיש לכם. רוני ארצי (25), בוגרת שנקר במחלקה לתקשורת חזותית, הפכה את התסריט האפוקליפטי והמבעית למציאות. לפרויקט הגמר שלה, שמוצג בימים אלה בשנקר, היא החליטה לאגד את כל המידע שפייסבוק צבר עליה במשך 10 שנים האחרונות, מאז הצטרפה, לכדי ספר בן 2,500 עמודים.

>> אפוקליפסה מחר: מה יקרה אם כל שיחות הוואטסאפ בעולם יתפרסמו? 

"הספר שוקל 4.5 ק"ג ויש בו את כל הדאטה שיש לפייסבוק עליי", אומרת ארצי באומץ. "רשימת החברים שלי, שנכון להיום מונה 1,609, כל האנשים שמחקתי מהפייסבוק, את אלה שלא אישרתי, את אלה שעוקבים אחריי, אלה שאני עוקבת אחריהם, אנשים שלא אישרו את בקשות החברות שלי וכו'. הכל מתועד גם עם תאריכים". הפרק הראשון בספר הוא תנאי השימוש, שם אנחנו מסכימים לעיתים בלי משים לכך שמפלצת המידע תאסוף עלינו כמה שיותר פרטים. לאחר מכן בספר מגיע הפרק של הפרופיל האישי. "אני מציגה בספר גם את הפרופיל הפומבי וגם את הפרטי. אפשר לראות שבראשון יש מעט מידע באופן יחסי, לעומת הפרטי, שם אפשר למצוא עליי הכל. כל התמונות המביכות שהעליתי והסטטוסים שלא הייתי כותבת היום. אפשר לראות את ההשתנות שלי כאדם ובנוסף את השינוי של צורת השימוש בפלטפורמה הזו".

רוני ארצי במציאות VS. בתמונת הפרופיל בפייסבוק. מתוך הספר (צילום: אלעד ברנגה)
רוני ארצי במציאות VS. בתמונת הפרופיל בפייסבוק. מתוך הספר (צילום: אלעד ברנגה)

בין פרק לפרק, מספרת ארצי כי ניסתה להפגיש בין הפייסבוק לחיים האמיתיים באמצעות ניסויים (ושום מילה על מרינה אברומביץ'). "למשל בפרק של החברים, מתועד בספר הפוסט שפרסמתי בו הזמנתי את כל מי שנמצא ברשימת החברים שלי להגיע אליי הביתה, לשבת מולי פנים מול פנים, להסתכל בעיניים ולשתוק ביחד. בסופו של דבר הגיעו 10 אנשים, גם כאלה שההיכרות שלי איתם שטחית ביותר". חוץ ממפגש שעלול להיות מביך או לחילופין מציף רגשות, ארצי הגיעה לבתים של אנשים שנענו לכך בפייסבוק וצילמה אותם בביתם הפרטי, לצד תמונת הפרופיל הפייסבוקית שלהם. "זה מין ניסיון לייצר אינטימיות ברשת החברתית. לצאת מהמסך ולראות מי האנשים באמת, את הפער שבין איך שהם מציגים את עצמם לבין איך שהם באמת. בפייסבוק אנחנו מדווחים על פעולות, אנחנו מפתחים איזושהי פרסונה מזויפת של עצמנו. אנחנו חיים בהוויה שהיא לא אמיתית".

כל המקומות מהם רוני התחברה לפייסבוק (צילום: אלעד ברנגה)
כל המקומות מהם רוני התחברה לפייסבוק (צילום: אלעד ברנגה)
מתוך הספר
מתוך הספר

מה גילית על עצמך?
"גיליתי בעיקר על בני אדם באופן כללי, על איך הפייסבוק הפך להיות חלק מטורף מהחיים שלנו. הכל מתועד, הכל הפך להיות פסיכי. אני יכולה להגיד למישהו: 'אתה אמרת לי ב-12 ביולי 2017 בשעה 15:42 שכך וכך', אבל מאז הוא כבר הספיק לשנות את דעתו. זה מאוד רובוטי, כל טעות הקלדה נרשמת".

הצבעים של הספר הם בעיקר שחור לבן. למה?
"יש גם כמה עמודים שנצבעו בצבעים, אבל אלה דווקא תמונות מהחיים 'האמיתיים'. השחור-לבן הגיע כדי להדגיש את המונוטוניות, את התחושה הקרה שהופכת 10 שנים מהחיים שלי לדאטה יבש. את כל השיחות שניהלתי לאורך השנים, שחלקן מאוד אינטימיות, לדבר מנוכר. יש אותי, את רוני הבן אדם, ויש את מספר המשתמש שפייסבוק העניק לי. זה גורם להכל להיראות שטוח באופן קיצוני".

פרק השיחות (צילום: אלעד ברנגה)
פרק השיחות (צילום: אלעד ברנגה)

בטח בזמן העבודה על הפרויקט הרגשת בטוחה שהכל נמצא בידיים שלך. אבל לפני כמה ימים הנחת אותו לעיניי כל.
"זה מרגיש מאוד חשוף, זה כאילו אנשים חודרים לי לנשמה. יש מצלמה שמשדרת את הכל בפייסבוק בשידור חי. יש לי סוג של שליטה על מי קורא ומה. יש הרבה דברים שאני מפחדת שאנשים ייראו. אפשר להגיד שאני מרגישה ממש לא בנוח עם העובדה שאנשים יקראו את הכל. ראיתי במצלמת לייב שאנשים באמת הגיעו והתחילו לקרוא הרבה מהשיחות. הבנתי באותו רגע שאנחנו חיים בעידן שבו אין סודות יותר. כמות החברים שיש לי בפייסבוק ושאני לא באמת מכירה, אבל עם זאת יודעת עליהם כל כך הרבה היא פסיכית. זה הדבר הכי קריפי שיש.

אסופת צילומי מסך מהתערוכה עצמה, מתוך פייסבוק לייב
אסופת צילומי מסך מהתערוכה עצמה, מתוך פייסבוק לייב

אילו מחשבות עולות אצלך עכשיו, אחרי שהפרויקט גמור?
"זה העלה אצלי הרבה שאלות אתיות – איך אפשר לדעת שהאדם שאתה משוחח איתו באמת שומר על הפרטיות שלך, מה קורה עם כל המידע שיש בענן, מה קורה כשהוא מקבל ביטוי פיזי – זה מאוד מוזר לקרוא את כל השיחות מודפסות. על איך זה הפך לחלק כל כך גדול מהחיים שלנו. לפעמים אנחנו מנהלים שיחות כל כך אינטימיות והאדם השני פשוט יכול בשניה לעשות צילום מסך ולהעביר את זה הלאה. הכל כל כך קל ופשוט נמצא שם. אני פשוט חשפתי את זה לעיניי הכל".

את הספר עצמו תוכלו לראות בעצמכם עד 25/07/18 בשנקר